Nyheter

Läsarreportage: Välarrangerad politikervecka

Nyheter Ett par av bygdens representanter på Almedalsveckan lämnar här sina tankar om politikerveckan där dialogen varit i centrum.

Foto; Ulrica Björnhag  [1/6]

Foto; Ulrica Björnhag  [2/6]

Foto; Ulrica Björnhag  [3/6]

Foto; Ulrica Björnhag  [4/6]

Carl-Johan Bertilsson. Foto; Ulrica Björnhag  [5/6]

Foto; Ulrica Björnhag  [6/6]

Almedalsveckan i år bestod av 4 311 genomförda evenemang som pågick under åtta dagar mellan 1–8 juli. Unika besökare uppskattades till drygt 45 000 personer och närvarande under partiledartalen var totalt 18 300 personer.

Att besöka Almedalsveckan kräver lite planering för att hitta det som intresserar mest. Seminarier, event och utställningar finns spridda över hela Visby. Du får gå i snirkliga gränder, väja för rosor och hitta in bakom ett plank – där inne kan det finnas både scen, mingelbord och serveringar. I hamnen finns däremot en mängd utställare i tält, där varvas polisen med KRIS, Barnmorskor och Aftonbladet för att nämna några. Och bland båtar och i olika lokaler finns de mest skilda evenemang.

I själva Almedalen, som är en park, ligger fokus på de stora medierna. Här finns både TV4 och SVT samt SR (Sveriges Radio). Alla har stora ytor där du kan se livesändningar och spana på mediakändisar som avlöser varandra. Kända människor finns det förstås i hela Visby under den här veckan.

Under Almedalsveckan är avståndet kort både bildligt och bokstavligt talat. Här blandas politiker, forskare, media och engagerade entusiaster. Tonen är avspänd och opretentiös, klädseln är enkel och fritidsbetonad och uppläggen är avskalade med fokus på innehåll, fakta och samtal – mindre på yta och floskler.

Det vi lärde oss var att man kan tänka ur två olika perspektiv som besökare, dels vad vi vill lyssna på där vi vill lära oss mer, dels också i vilka sammanhang vi kan passa på att påverka och göra vår röst hörd. Dialogen står i centrum och det är intressant både att lyssna på så mycket kloka och intressanta människor och också att få möjlighet att själv delta och påverka.

Smolket i bägaren var förstås de som inte har en lika trevlig ton. Under Annie Lööfs (C) tal försökte NMR (Nordiska motståndsrörelsen) störa både ordningen och hennes tal. Polisen skyndade dit men snabbast var medlemmar ur KRIS som snabbt bildade en cirkel kring dem och tystade dem.

Sammanfattningsvis var det hela mycket välarrangerat, ingen trängsel men mycket folk som rörde sig hela tiden. En del arrangemang var mer publika och hördes mer, tal hölls hela tiden på Donners plats medan andra seminarier var mer för initierade som letat sig fram till något som specifikt intresserade.

Läsarreportage av Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson, Hagshult.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Läsarreportage: Välarrangerad politikervecka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *