Nyheter

Välkommen till Götafors

Nyheter Waggeryds Museiförenings senaste bok är nu klar och försäljningen tar sin början på Hemvändardagen 28 augusti i Magnisa stuga.

Sven Gunnar Sundkvist är författare och har under flera år arbetat med boken. I sitt forskningsarbete har han varit i kontakt med över 80 personer som vuxit upp i Götafors eller haft anknytning till samhället. På så vis har han fått tillgång till ett stort antal foton på människor, hus och miljöer och dessutom fått del av många människors erfarenheter, minnen och berättelser från Götafors. En viktig källa har varit Bo Lundberg, sonson till ingenjör Hugo Lundberg, som ritade och byggde Munksjö Sulfatfabrik. År 1904 startade fabriken med Hugo Lundberg som chef.

Utgångspunkten och inspirationskällan för arbetet har varit ett fotoalbum med gruppfoton som togs 1934 med alla medarbetare på Munksjö Sulfatfabrik. I princip alla män i Götafors arbetade då på pappersmassefabriken. Albumet var en avskedsgåva till Hugo Lundberg som efter mer än 30 år gick i pension 1935.

Boken behandlar tiden från slutet av 1920-talet till 1952 då Götafors samhälle och Vaggeryds municipalsamhälle gick samman i Vaggeryds köping. Boken omfattar 170 sidor och är indelad i ett tjugotal kapitel. I bokens inledning redogörs för vattendrag, vägar, gator, och kvarter i Götafors. Därpå skriver Sven Gunnar om smedbyn och bondgårdarna Nestors, Kristineberg, Boeryd, Lilla Boarp samt torpet Johansberg. Personal på Munksjö Sulfatfabrik, Missionsförsamlingen, musik i samhället, Götafors skola, barndomsminnen, 1:a majfirande, fackliga konflikter, fritiden och semestrar är andra rubriker.

Sven Gunnar är född och uppvuxen i Götafors, utbildade sig till civilingenjör i maskinteknik på Chalmers i Göteborg. Han blev kvar på Chalmers där han arbetade och undervisade och avlade en forskarexamen som teknologie licentiat.

Efter 15 år flyttade han från Göteborg till Finspång i Östergötland för att börja arbeta på turbinföretaget STAL Laval (idag ägt av Siemens). Han bildade familj och bodde i Finspång i 37 år innan han 2015 flyttade tillbaka Götafors och in i sitt barndomshem Björkelund. Sven Gunnar är engagerad i Equmeniakyrkan i Vaggeryd, spelar gärna piano och har under de senaste fyra åren ägnat mycket av sin tid till boken om Götafors.

– Jag kom in till Magnisa stuga våren 2017 och precis i den vevan var Vaggerydsboken nummer två färdig. Där träffade jag Lars Erik Joakimson som sa till mig att det är en sak som vi inte har gjort, vi har inte skrivit någon bok om Götafors. Kan du göra det? frågade han, berättar Sven Gunnar.

– Då hade jag inte bott här på 47 år och funderade på om någon kompis ville hjälpa till men jag hittade ingen som kände sig manad och bestämde mig för att ska det bli gjort får jag göra det själv, fortsätter han.

– Jag började med att ta reda på vilka som bodde i Götafors då och gjorde som ett koordinatsystem som jag följde runt gatorna. Sedan började jag försöka få fram foton och berättelser. Efter att ha pratat med mängder av folk, så fick jag i hop en berättelse och valde slutligen ut 360 bilder till boken, berättar han.

– Det var ju männen som stod i fokus på den här tiden, det finns ju knappt några kvinnor med i Munksjös historia. De fanns ju i kringverksamheten och en bild i boken visar ett stickmöte som hölls i Götafors missionshus den väldigt kalla krigsvintern 1940 med ett drygt hundratal kvinnor som stickar värmande plagg till frysande soldater i Finland, berättar Lars Erik Joakimson.

– Det har varit skönt att ha haft gott om tid med den här boken. Vi har hunnit att titta på och justera flera gånger, berättar Camilla Appelqvist, som svarat för redigering, grafisk utformning och förbättringar av många foton.

I boken finns både ett personregister och ett fastighetsregister över vem som var ägare då.

En redaktionskommitté bestående av Camilla Appelqvist samt Kurt Andersson, Lars-Evert Eskilsson och Lars Erik Joakimson, som bistått Sven Gunnar med text- och faktagranskning.

Boken är upptryckt i drygt 400 exemplar.

Musikkåren Göta framför Herrgården, Götafors, 1 maj 1928.  [1/9]

Arbetsmöte för Finland i Götafors Missionshus mars 1940.  [2/9]

Vägbult vid bygget av Riksväg 1, t.v. Agnes och Dane Lundkvist, okänd, Stig och Sten Abrahamsson, Pontus Vik, t.h. Herbert och Gunh.  [3/9]

Lekkamraterna Sivert A, Nils-Erik F, Roland A, Lars-Erik Ling, Kenneth A, ca 1946.  [4/9]

Klasapojkar- Bengt, Gösta, Karl, Erik cirka 1938.  [5/9]

Munksjö sulfatfabrik 1934. Eldare, maskinister, smöjare.  [6/9]

Hugo Lundberg vid vattentuben till kraftverket 1934.  [7/9]

Johan Rehn 1937.  [8/9]

Bilder från fastigheten Gunbo, Jönköpingsvägen 65.  [9/9]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *