Nyheter

Vann GP-titel i Danmark

Nyheter Per Bunnstad från Skillingaryd vann för några dagar sedan Grand Prix International vid utställningen Nordia 2017 i danska Vejle.

De tre huvudpriserna bland de 165 deltagarna i detta ”Nordiska Mästerskap” gick till en dansk i Grand Prix National. Grand Prix Nordic gick till en norrman och Grand Prix International till svenske Per Bunnstad. Dessa tre var tillsammans med pristagaren till Silverryttaren – som gick till en dansk – de stora pristagarna vid utställningen som hade cirka 5 500 besökare.

19 av de 165 deltagarna nådde gränsen för guld – 90 poäng. Per var delad trea bland dem med sina 92 poäng och han vann för övrigt vykortsklassen tre poäng före tvåan. Han ställde ut sitt exponat kring den tyska minkryssaren Albatross och dess besättningsmäns öden. Tyskarna var internerade på Gotland 1915–1917 och från september 1917 till krigsslutet i Skillingaryd. Det är det senare som gjort att han fick upp intresset för detta.

– Man kan väl säga att det var Birger Ekströms rötter som fick mig intresserad. Birger var son till en av de tyska besättningsmännen och föddes 1918. Han kom sedan att bo i Skillingaryd livet ut och var en nära vän, berättar Per.

För 25 år sedan

Per Bunnstad vann grand prix vid utstllningen i Danmark

Per har arbetat med detta exponat i cirka 25 år och nu ställde han ut det för sjätte och kanske sista gången. Det här var hans tredje guldmedalj och med så många får man inte medverka i vanlig tävlingsklass på nationell eller nordisk nivå längre. Han får om han vill i stället delta i Mästarklasen.

Mästarklassen samlade i Vejle sex deltagare och här är det ingen bedömning på traditionellt sätt utan det är mer liknande Medodifestivalen. En dansk vann i Vejle med svenske Jan Berg som tvåa. Det är tveksamt om någon från vykortsklassen någon gång nått ända till Mästarklassen.
– Men jag slapp i alla fall att sjunga så riktigt Medodifestivalen var det som tur var inte, säger Per glatt.

Tanken fanns inte ens

Svenske Bengt Bengtsson och danske Søren Juhl Hansen var två av tre i juryn som bedömde Pers exponat.

– Jag hade hoppats på 90–91 poäng men att få GP-titeln hade jag inte i min vildaste fantasi kunnat drömma om. Det var verklig bonus, säger Per.

Han tävlade även i klassen posthistoria. Där fick han som väntat inte lika mycket poäng.
– Det blev 78. Jag hade hoppats på 81–82, men kan nog i en framtid nå kring 85, säger Per om sitt exponat som behandlar post och postvägar i kommunerna i Östbo-Västbo och lite till.

Här finns brev med mera från exempelvis avsomnade poststationerna Götafors, Svenarum Tofteryd, Hagshult och Åker.

Satsar på fotboll...

Seija Riita Laakso från Finland är poängbäst i världen med 96 men denna gång var hon i stället domare i vykortsklassen. En del av Pers exponat ses i bakgrunden.

Nästa år går Nordia på Island men det hoppar Per över för att i stället medverka vid den regionala och nationella utställningen Malmex i Malmö sommaren 2018. Då blir det dock inte vykort.
– Nej, jag satsar i stället på ett helt nytt exponat. Ett så kallat open om VM i fotboll 1958, lite av en hyllning till ett arrangemang för 60 år sedan som han har en särskild känsla för, säger Per som kommer att berätta mer om det en annan gång.

Fotnot: Det är 25 år sedan Per ställde ut vid en jurybedömd utställning för första gången. Han har fått totalt fem guldmedaljer i vykortsklassen: Tre för Albatross samt ett vardera för Skillingaryd – en miltärort och Sverige och OS 1912. Få om ingen i Sverige har nog tidigare fått så många guld i vykortsklassen och absolut ingen med tre olika exponat.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Vann GP-titel i Danmark

Roligt att ha en skillingarydsbo i eliten. Tror inte alla förstår hur stort det är. Grattis!
Erik Sj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *