Nyheter

Väntat slutresultat i valet till kommunfullmäktige

Nyheter Nu är kommunfullmäktigevalet färdigt för Vaggeryds kommun och det blev en ledamot som förändrade valet av ledamöter för sitt parti

Arkivbild

Vi visste ju redan på valnatten hur mandaten mellan partierna skulle fördelas och det preliminära resultatet höll hela vägen.

När det är färdigräknat på Länsstyrelsen så visar det sig att 15 av ledamöterna tar plats med tillräckligt antal personkryss i ryggen.

För Moderaterna är det Gert Jonsson, Mats Oskarsson och Ann-Katrin Löfstedt som passerade spärren som är 5% av partiets röstetal men minst 50 kryss. Samtliga fanns inom de sju mandat som partiet erhöll så det förändrar inte den lista som Moderaterna gick till val på.

Av Centerpartiets fem mandat är det fyra som kom in på kryss. Jörgen Johansson, Anna-Maria Toftgård, Ulf Abrahamsson och Pelle Philip. De fanns samtliga bland topp fem på valsedeln

Kristdemokraterna hade ett namn som kryssades in och det är Jenny Larsen. Hon fanns redan bland de första på valsedeln så ordningen i övrigt påverkas inte

Liberalerna, som ökade med ett mandat, fick bägge sina toppkandidater in med stärkt position via kryssen. De är Atacha Adinda och Ewa Magnusson så inte heller här blev det någon förändring.

Den enda förändringen inom något parti jämfört med valsedeln är för Sverigedemokraterna. Claes Nord stod på tionde plats på listan men fick så många kryss att han blir partiets andranamn. Den som torde bli nedpetad till ersättarplats är Lars-Olof Hindersson i och med att Claes Nord fick ett mandat via kryss.

Empartiet fick en ledamot med ett stort antal kryss och det är Lennart ”Charile” Karlsson, men han stod som etta på listan så det innebär ingen förändring.

För såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet fanns det kandidater som nådde över gränsen på 5%, men klarade inte spärr två som kräver minst 50 kryss.

För socialdemokraterna var det ingen som nådde spärren och det är ganska naturligt med tanke på de höga röstetalet. Den som kom närmast var Annelie Borgström som hade 121 kryss som räckte till 4,98%, alltså väldigt nära de 5% som krävs.

Tilläggas bör att valet är sluträknat men beslustprotokollet är ännu inte skrivet och undertecknat.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Väntat slutresultat i valet till kommunfullmäktige

Jag var inte riktigt uppdaterad tydligen. Återigen, tack Gert för upplysningen.
Men visst var det 4 SD som blev personvalda?

Saxat ur Wikipedia
”Efter den senaste ändringen av
vallagen som trädde i kraft 2015
men som inte kommer att tillämpas
förrän de allmänna valen 2018 finns det nu en spärr på två procent för kommuner
som utgör en enda valkrets och en
spärr om 3 procent för kommuner
indelade i flera valkretsar.”

Jag tror att SD har fler personvalda än vad som anges i artikeln. V har knappt 3 % röster vilket borde innebära att de inte kommer in i Kommunfullmäktige. Det mandatet ska någon annan ha, så lite spänning finns fortfarande….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *