Nyheter

Var försiktig med ljusen

Var försiktig med ljusen

Nyheter I morgon på Lucia är det den dag på året då det nog inträffar flest bränder, tredje söndagen i advent.

I december månad ökar antalet bränder på grund av levande ljus jämfört med resten av året. Drygt 40% av alla ljusbränder inträffar i december månad

Totalt är december är den månad jämte januari då flest bostadsbränder sker i Sverige. Soteld, glömd spis och levande ljus är de vanligaste brandorsakerna under december. Det innebär 140 räddningsinsatser med orsak soteld, 90 räddningsinsatser med orsak glömd spis och 80 räddningsinsatser med orsak levande ljus – medelvärde 2009–2014).

– Om vi tittar på de senaste fem året är soteld i skorsten är den dominerande orsaken vid bränder i villor. Dessa ökar från december till mars, med en topp i januari. Medeltemperaturen kan ses som en indikator på antalet soteldar. I flerbostadshus är glömd spis den vanligast brandorsaken. Dessa händelser ligger relativt jämt över året med cirka 100 händelser i månaden., uppger man från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB, är en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser.

– De flesta bränder som orsakas av levande ljus inträffar under vintermånaderna. Över 40 procent av alla bostadsbränder under året som orsakas av levande ljus inträffar just i december, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Sett över hela året hör inte levande ljus till de vanligast kända brandorsakerna, knappt tre procent av det totala antalet bostadsbränder orsakas av levande ljus. Men just i december ser det annorlunda ut. Då står levande ljus för nästan tolv procent av de inträffade bränderna och är därmed den näst vanligaste kända orsaken till bostadsbränder. Bara orsaker som går under samlingsnamnet soteld är vanligare.

– Vi ska naturligtvis inte sluta med levande ljus i höst- och vintermörkret, men vi måste bli mer varsamma hur vi handskas med levande ljus för att minska riskerna för bostadsbränder, säger Anders Lundberg.

Fakta: Några tips för att minska risken för bostadsbrand!

• Ta alltid en extra runda innan du lämnar bostaden för att se att alla levande ljus är släckta och spisen är avstängd (det kan vara svårt att se om ljusen är tända eller släckta i dagsljus, känn med handen om du är osäker).

• Använd ljusstakar och ljusprydnader som är obrännbara.

• Glömmer du ljuset är risken för brand mycket stor.

• Se till att det finns brandvarnare i bostaden – gärna flera – och kontrollera att de fungerar. Brandvarnaren ska vara placerad i taket, läs instruktionerna.

• Ställ inte ut gammalt julklappspapper i trapphuset. Det är din väg ut om det börjar brinna!

• Förvara inte heller julklappspappret på balkongen. En felriktad nyårsraket kan lätt starta en brand.

• En brandfilt och en 6 kg pulversläckare bör varje hem ha. Det är nästan alltid någon annan än räddningstjänsten som släcker en brand.

• Ring alltid 112 om du upptäcker en brand eller om någon är i fara.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *