Nyheter

Vårändringsbudget i Vaggeryds kommun

Nyheter De så kallade välfärdsmiljarderna som klubbats i riksdagen ger nya förutsättningar

Arkivbild

Efter riksdagens arbete med ett omarbetat utjämningssystem för kommunerna samt de pengar som kommer från välfärdsmiljarderna tillförs Vaggeryds kommun 20 miljoner kronor. Kommunstyrelsen har nu diskuterat hur dessa pengar ska hanteras i den kommunala ekonomin.

Femklövern föreslog att man skulle förstärka budgeten för 2020 med åtta miljoner och låta resterande tolv miljoner ligga orörda. Drygt sju miljoner hamnar hos barn- och utbildningsnämnden för att ge rätt förutsättningar då den tidigare prognosen på elevunderlag slog fel. Att de hamnar på åtta miljoner motiverar man med att det kan bli bakslag i driften under 2021 och 2022 om man eldar på för mycket. De menar också att det inte finns några garantier för kommande år avseende välfärdsmiljarder från staten.

Socialdemokraterna hade ett motförslag de de ville göra tvärtom. De vill använda tolv av miljonerna och låta åtta miljoner läggas för framtiden. De föreslår fyra miljoner mer än femklövern och vill att de, utöver pengarna till barn- och utbildningsnämnden, läggs på bland annat nattorganisationen, idrottsplatserna och att ta bort besparingen på näringslivsverksamheten.

I de påföljande omröstningen vann femklöverns förslag med siffrorna nio för och fyra emot.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *