Nyheter

Vårändringsbudgeten gick igenom efter votering

Nyheter Spenderbyxor på eller pengarna i ladan? Det var frågan när vårändringsbudgeten klubbades igenom efter votering vid kommunfullmäktige

Pengar, pengar och pengar

– Saker och ting håller på att ske och hända och allting händer så fort. 6,5 miljoner blev vi av med på en gång, nu är det ett besvärligt läge. Det är en vårändringsbudget och vi höjer vårt resultat med 8 miljoner kronor och jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Gert Jonsson (M).

– Nja, jag tycker det är ett intressant resonemang. Att ni inte lagt ut mer medel till nämnder. Jag tror att nämnderna skulle vilja ha mer pengar. Det kan man fundera på. Är det bättre att lägga den på resultatet än ute i verksamheten? Det är tvärtemot den politk som regeringen beslutar om då man vill hålla igång verksamheten. Jag tycker att man ska vara offensiv. I kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås en ändringsbudget på 11 miljoner kronor. Men nu föreslås att barn- och utbildningsnämnden får 7,3 miljoner, de andra pengarna har ingen mottagare. Mycket konstigt. Sen går denna vidare till kommunstyrelsen och då står det 8 miljoner i tjänsteskrivelsen. Jag uppfattar att vår ekonomichef Jörgen tror att bedömningen är att läget är sämre på något sätt och man lägger en vårändringsbudget och det hade varit intressant att höra hur ni har resonerat. Strax efter årsskiftet fins det 20 miljoner mer och man använder 7,3 miljoner av dessa. Man brukar lägga det på samma belopp. Vi har lagt ett annat förslag. 7,3 miljoner till barn- och utbildningsnämnden, nattorganisationen ska få pengar och vi lägger en halv miljon kronor till kommunal drift av idrottsplatser. Det är otroligt förvånade att man sparar på näringslivsverksamhet när behovet är större än någonsin. Vi lägger också en halv miljon kronor på ekologisk och närodlad kost i skolorna. Vi yrkar bifall till vårt förslag, menar Kenth Williamsson (S).

– Den här frågan kommer alltid upp. Ni i (S) kommer alltid tillbaka till de här osäkra intäkterna. Intäkterna för 2020 är fortfarande osäkra. Det är faktiskt så att det är sant att vi har fått 20 miljoner, men de är inte garanterande. Däremot kan budgeten vi lägger nu ha stor inverkan på budgeten 2021. Det jag vill säga är att vi kommer sannolikt att få problem 2021. Med tanke på de tidigare vi har nu ska vi inte ta på oss spenderbyxorna. Det är inte ansvarsfullt. Vi vet också att skatteintäkterna kommer att gå ner. Utrymmet kommer att minska och det är bra att ha lite extra pengar i fickan. Om jag minns rätt så fick vi andra underlag av ekonomichefen också, säger Thomas Axelsson (KD).

”Du lever i en värld vi inte vill leva”
– Kenths inlägg berättigar till en replik. Du lever i en värld som vi inte vill leva i kommunen. Vi vet vilka utmaningar vi har. Vi tror att vi får stödpaket. Att i det läget säga att man samlar pengar i ladan stämmer inte. Vi ska ta igenom oss det här, trygga vår verksamhet och trygga våra medborgare i det här allvarliga läget. Vi hade ett ursprungsläget som var bra, men det har förändrats. Vi vet inte vad vi har, hur kommer arbetsmarknaden se ut. Vi tar ansvar för femklöverns budget, säger Gert Jonsson (M).

– Ibland kan man fundera på ideologiska ärenden. Vi kan inte bara gömma oss bakom coronan. Det vore klädsamt att få höra vad ni skulle använt de miljarder staten utlovat. Lever de i riksdagen ett eget liv? Vi försöker omsätta de beslut som tages av regeringen till att det ska göra nytta ute, säger Roger Ödebrink (S).

– Del av dig kan jag besvara Roger. Jag tycker det är fel att säga att vi sparar i lador. Vad använder vi välfärdspengarna? Jo välfärd. Unga och barn ska ha en lokal att vara i. Det är välfärd. Vi behöver pengar till skolor. Jag tycker det är ett bra sätt. Jag respekterar ert budgetförslag, men vi kan bygga lokaler till unga och gamla, kontrar Ulf Abrahamsson (C).

– Jag hör vad du säger Ulf, men de här välfärdspengarna ska vara drift och kvalité också, replikerar Roger Ödebrink (S).

– Det är lite märkligt och jag kan konstatera att på riksnivå skulle man lägga en tilläggsbudget, men sen lokalt tycker jag att det är fullkomligt oacceptabelt. Det är en märklig politik. När det gäller välfärdsmiljarderna har vi haft dessa många år. De är fiktiva och man ser dem på höstkanten och tar inte med dem i budgeten. Nu helt plötsligt så lägger man ut det och ligger bara pengar på barn- och utbildningsnämnden för att man har räknat fel på barnantalet. När ska de pengar som är riktade mot välfärden ut till socialförvaltningen, till de anställda i vården och till skolan? Det finns aldrig något tillfälle när det passar. Nu när man bevisar att det finns 20 miljoner vill man inte använda dem. Det finns alltid ett skäl att lägga pengarna på resultaten, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar bifall till (S) förslag. Vi är två olika block. Antingen bromsar man sig ur krisen eller gasar. Jag är trygg att vi har en (S)-ledd regering. Många kommer ihåg 2008 då industrin stängde. Idag hjälper man alla, man försöker gasa sig ur en kris. Här gör vi en korttidsvecka istället för varsel. Vi kommer många av oss att gå ner i lön. Här behöver vårt näringsliv stöd lokalt och vi har möjlighet att hjälpa dom om vi röstar på (S) förslag säger Annelie Borgström (S).

– Vi tar ansvar. Vi kan inte bara spendera pengarna. Vi ska inte leva som Magnus Uggla ”Kung för en dag” och sen äta knäckebröd varje dag, vi ska vara försiktiga, säger Atcha Adinda (L).

– Det klart det blir mycket knäckebröd för 20 miljoner. Stora muskler har du men inte så stor mage, Salle. Ni väljer den andra vägen. Hade ni också satsat hade ni gått (S) väg. Det är mångmiljardsatsningar. Om det inte är kris nu i år, när är det kris då?, menar Kenth Williamsson (S).

– Det vore intressant att få till nästa fullmäktige höra av vår ekonomichef läget, så vi inte kör i diket i december, säger Mats Oskarsson (M).

”Bra med olika profiler i stundens allvar”
– Det här med politik är spännande. Det hade varit spännande att se vad andra hade lagt ut för pengar i det här läget. Nu står alla i kö och vill ha bidrag för att hålla verksamheten igång. Regeringen gör många paket. Det är många företag som gör stora aktieutdelningar. Någongång ska det betalas tillbaka, självklart. Men det är bra att vi har en stabil regering när vi samlat i ladorna. Hur tänkte ni den natten, kvällen, dagen gick upp i riksdagen och yrkade på ytterligare miljarder? undrar Roger Ödebrink (S).

– Jag styrkar på det Mats säger. Staten har sitt och kommunen har sitt. Vi har alla olika förutsättningar i alla kommuner. Var försiktig på att spendera pengarna, uppmanar Thomas Axelsson (KD).

– Hur tänkte vi? Jo, vi tänker ansvar för den här kommunen. Budgetberedningen träffas i veckan. Välfärd är skolor. Ska vi ta ansvar så måste vi också betala det här och inte skjuta upp det till kommande generation. Vi tänker ta ansvar för ekonomin. Vi vet hur läget är om en månad. Ni får skälla på hur mycket ni vill men jag är trygg i att det är 8 miljoner i vårändringsbudget, säger Gert Jonsson (M).

– Vi har fått en bra bild av hur vi tänkt. Vi har lite olika profiler. Det jag tänker nu är hur det ser ut framåt. Vi vet inte hur Sverige kommer att se ut om ett år. Vi vet inte hur mycket extra äldreomsorgens personal sliter, lär sig barnen tillräckligt mycket hemma via fjärr- och distansundervisning. Det är en ökad belastning, vi tar inte in några vikarie. Vad händer? Vi tror att arbetande timmar räcker, vi kanske inte kan lita på importerade saker, vi ställer om väldigt mycket. Vi behöver enas om och få en samhällsviktiga och kloka beslut. Det här är stundens allvar. Vi får diskutera på vad har kostat extra under året, säger Jenny Larsen (KD).

– Jag skulle nog säga att det är få kommuner i vår storlek som har 20 miljoner över att fördela, det som skiljer sig är att man diskuterar den beräknade intäkten. Ni tittar inte på det som beräknas komma in. Det är därför ni har 20 miljoner kronor över. Ska man ha 2% överskott så ska man ha det. (KD), (M) och (SD) var tydliga med att säga att pengarna skulle ut till välfärden direkt. Ni argumenterar emot Kristerssons linje, menar Kenth Williamsson (S).

– Min fackliga rygg gjorde att jag kände mig otrygg när Jenny var uppe och sa det du var orolig för. Vi ska inte hamna efter på grund av att personal är sjuka. Jag hoppas att det är gjort med handlingsplaner i alla nämnder, menar Annelie Borgström (S).

– Alla kommuner ser inte likadana ut. Vi har investeringsstopp. Har man stora investeringar så måste man ha ett plusresultat. Vi yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Kommunstyrelsens förslag var att kommunfullmäktige skulle besluta om att öka kommunens budget med 8 miljoner kronor för budgetåret 2020. Kommunen har i budget fortsatt höga nivåer i investeringsplanerna. Ett något högre resultat under 2020 skulle hjälpa till att betala delar av de investeringar som planeras framöver och samtidigt minska något på lånebehovet i kommunen.

(S) förslaget som fanns innebar 12 miljoner kronor och vara öronmärkta för vissa delar av kommunal verksamhet.

Två förslag fanns, kommunstyrelsens förslag och (S) förslag, där femklöverns- och (SD) röster vann med 15 mot 8 röster. Reservation gjordes av (S), (EMP) och (V).

Fotnot; Flertalet debattdiskussioner gällande rikspolitiken är borttaget.

Taggar

Dela


1 reaktion på Vårändringsbudgeten gick igenom efter votering

Jag är nyfiken på hur diskussionen går runt Götafors skola – ombyggnation, nybyggnation eller vad? Om jag har förstått det rätt så finns där i dagsläget ca. 90 elever och antalet kommer utökas med runt 50 elever ytterligare till hösten (blivande föreskoleklass). Hur ser lösningen/ planeringen ut för att det ska bli en bra miljö för samtliga, elever som pedagoger?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *