Nyheter

Vårdanställd åtalas för misshandel på Furugården

Nyheter En anställd på Furugården i Vaggeryd fick avsluta sin anställning efter att ha slagit en brukare. Nu ställs personen inför rätta.

Arkivfoto Furugården

Med knytnäven slog en vårdanställd en dement man med flera knytnävslag under en natt på äldreboendet. Händelsen inträffade när mannen skulle få hjälp att komma i säng. I rummet fanns två vårdanställda vid tillfället. Mannen fick tag på ett handtag och viftade till, så att handtaget träffade en av de anställda i huvudet. Om det var med meningen eller inte är oklart. Den andre vårdanställde såg händelsen.

Den vårdanställde slog mannen med knytnävslag i ansiktet flera gånger. Sedan tryckte personen ned mannen med handen mot bröstet eller halsen. 

Den vårdanställde erkänner händelsen men nekar till brottsmisstanke om misshandel och att denne ångrar sig då det var en reflex.

Den demente mannen har inte fått några allvarliga skador, men anhöriga säger att han varit annorlunda efter händelsen och rädd för att det ska upprepas. 

Den anställde fick avsluta sin anställning på Furugården efter händelsen och nu åtalas den anställde för misshandel. 

Källa: P4 Jönköping

Här berättar vi om händelsen

Taggar

Dela


10 reaktioner på Vårdanställd åtalas för misshandel på Furugården

Hoppas verkligen att inte mina föräldrar behöver komma till Furugården, båda har uttryck oro över att de ska placeras där när de inte klarar sig själva och sagt att de hellre dör i förtid. De har talat om att det är konstiga saker som händer där och att vissa bland personalen är hemska och varit så i många år utan åtgärd.

Fin skrivit Familjen B <3

Bella Donna det är ditt tankesätt som är helt fel. Om man blir utsatt som personal av brukare, så får man utvärdera det och göra en handlingsplan kring bemötande kring den brukaren. Oavsett var du tänker och tycker är det aldrig okej att bruka våld på en brukare. De jobbade två mot en så då borde man kunnat lösa det på bättre vis.

Vad en dement boende gör eller inte gör, spelar ingen roll. Den varken kan eller ska lastas för en så här hemsk och traumatisk händelse.

En vårdanställd däremot, måste obönhörligen kunna behärska sig själv och sköta sitt arbete på ett oantastligt sätt. Inga ursäkter finns för att slå en brukare på det här viset. Skäms på dig som gjorde detta!
Rätt att utkräva ansvar, hoppas att straffet blir kännbart!

Vi hoppas också att den misshandlade brukaren får rätt stöd och kan återhämta sig på bästa sätt, händelsen måste ju ha satt sina spår.
Vi känner dig inte personligen, men vill ändå sända våra varmaste kramar och en hel sommaräng full med de vackraste sommarblommor till dig!❤️

Spelar ingen roll om personen lider av en demensjukdom eller inte. Finns inget försvar för ett sådant övervåld. Reflex ja då kanske man slår undan den andres arm eller puttar bort personen men nej att mata knytnävsslag och trycka ned någon är inte reflex, det är aggression.

Misshandel på boenden sker i stort sett varje dag men det pratas aldrig om det. Allt från nyp, slag, att bli spottad, sparkad och bli sliten i håret. Hör och häpna. Det är personalen som blir utsatt. Vad gör man? Ska man utsättas för våld på sin arbetsplats?

Byt arbete! Vi är utbildade att skydda oss och att förebygga hot och våld. Vi har lärt oss att uppträda lugnt och förtroendeinvgivande i affektsituationer. Det sker i alla yrken där vi har någon form av omsorg att svåra situationer uppstår. Det är därför viktigt att vi som arbetar känner oss trygga i vår yrkesroll och har en bra arbetssituation. Men framför allt är det en ära att få dela – hjälpa – och stödja våra brukare i deras livssituation.

Så mycket skit som händer på det stället, dags att ställa områdeschefen och socialchefen till svars nu!

Helt rätt.. Även en dement person kan inte ställas till svars för det den inte vet om helt rätt dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *