Nyheter

Vårdlokal blev ett dyrt boende

Nyheter Gamla vårdcentralen vid Källeliden i Skillingaryd har blivit boende. Nu väntar avgift från kommunen då ägaren inte anmält varken startbesked eller sökt bygglov innan ändringen gjordes.

Arkivfoto

I augusti förra året inkom ansökan till miljö- och byggförvaltningen för att kunna montera takfönster och spiraltrappa i gamla vårdcentralens byggnader på Bergsgatan i Skillingaryd. Sökande upplystes om bygglovsplikt för att ändra lokalen från vårdlokal till bostad. En månad senare återkom sökande till förvaltningen att en reviderad bygglovsansökan skulle inlämnas.

I augusti i år besökte förvaltningen lokalen och kunde konstatera att tio takfönster hade monterats och att lokalen nu hade tagits i bruk som bostad. En och en halv månad efter förvaltningens besök inkom en reviderad bygglovsansökan. De åtgärder som var sökta avviker från gällande detaljplan som fastställdes 1929 (!) med ändring för 67 år sedan (år 1950) genom att vinden på lokalen nu hade inretts till mer än en tredjedel.

Berörda grannar har fått yttra sig i ärendet och det föreligger erinran, men sökande är oförstående gällande de störningar som grannar upplever.

Att ändra om en lokal från vårdlokal till bostad och att montera takfönster har nu blivit en pengafråga. Det handlar om olika delar av sanktionsavgift enligt lag. Miljö- och byggförvaltningen föreslår nämnden att ta ut en byggsanktionsavgift på 381 920 kronor. Dock var inte hela nämnden överens och femklövern begärde att avgiften skulle halveras. Votering blev det och femklöverns förslag vann gehör med rösterna 5–4. Ägaren till, den numera bostaden, ska inom två månader betala 190 960 kronor till Vaggeryds kommun.

– Sanktionsavgiften är grundad på att man monterat fönster utan startbesked och bygglov samt ändrat användningen från vårdlokal till bostad. Förvaltningen förslag var att ändra användning på entréplan, men inte vindens plan. Vi bedömer att själva avvikelsen mot detaljplanen är liten, trots att det fanns 55 bäddar i lokalen vid besöket vi gjorde. Nya bygglovet beviljades i sin helhet av nämnden och man accepterar hela ändringen från vårdlokal till bostad, säger Anna Jönsson, chef på miljö- och byggförvaltningen som även nämner att sökande nu har lämnat startbesked för fasadändringen. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Vårdlokal blev ett dyrt boende

Det kan ju annars behövas då hotellverksamheten i övrigt inte är mycket att ha i kommunen då det antingen är fullbelagt eller flyktingförläggning.

Låter som ett hotell om det är 55 bäddar Skatteverket skulle nog komma och titta på lite papper och dylikt.så är det för vanliga företagare som sliter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *