Nyheter

Varför cyklar ni utan hjälm?

Nyheter Har man blivit för gammal för att använda cykelhjälm och att vuxna behöver vara förebilder. Läs lärarens insändare här.

Arkivfoto; Cykelutsikt

Jag rör mig ute mycket i Vaggeryd. Senaste veckorna har jag funderat mycket på alla ungdomar som cyklar utan hjälm. Vet föräldrarna om detta? Är det okej för föräldrarna? Varför är det så att helt plötsligt så är man för gammal för att ha hjälm?

Jag har inte riktigt kommit fram till nåt svar, därför skriver jag en insändare i lokalpressen. Det är lag att man måste ha hjälm tills man fyllt 15 år. Jag ser minst 10-20 lagbrytare per dag och jag kan inte i min värld tror att föräldrar tillåter detta.

För några veckor sen blev en man påkörd av en bil, han har idag omfattade hjärnskador. Era barn har ännu tunnare skal runt hjärnan än vuxna. Alla vuxna borde också ha hjälm självklart, det är ju anledningen till att ungdomarna tror det är okej att ta av sig sina hjälmar. De härmar sina förebilder, vi vuxna.

Jag erkänner själv att hjälm inte alltid har varit på mitt huvud när jag cyklar. Så känn inte att jag dömer nån i denna text, utan jag konstaterar bara faktum att många barn och ungdomar cyklar utan hjälm främst i Vaggeryd där jag bor. Mitt förslag är att vi kanske kan börja vara förebilder igen?

Jag tänker ialle fall försöka vara det och jag hoppas ni är det med. Jag vill inte läsa i tidningen att nån ungdom dör på grund av att de inte hade hjälm på sig…

Idag såg jag fyra tjejer som jag vet är 13 år, som nästan blev påkörda av en bil på Storgatan när de vinglade. Ingen av tjejerna hade hjälm. Då bestämde jag mig för att det får vara slut på att tänka att göra rätt och ställer mig nu i första ledet med hjälm.

Nu kör vi Vaggeryds och Skillingaryds vuxna… vi visar vägen för de unga så att de får rätt förebilder.

Peppe, lärare på Hjortsjöskolan och Vaggerydsbo

Taggar

Dela


8 reaktioner på Varför cyklar ni utan hjälm?

Självklart ska vi använda hjälm, det gör jag alltid. Men vi glömmer av någon obegriplig anledning att det numera är högertrafik som gäller i vårt land. Förfärande många, framför allt cyklister, kör på fel sida. Förmodligen av ren bekvämlighet. Det är inte utan bävan vi nu går in de märka årstiderna. Då kommer cykellyset tyvärr att vara en bristvara.

Jag håller med dig 100% Mamma, och självklart skall man använda hjälm. Men man ska inte tro att man har superkrafter bara för att man har en hjälm på huvudet, det är det jag menar. Man måste ha lite vett i huvudet och kanske stanna ibland för att se sig om innan man t.ex. korsar vägen, vilket folk är j*vligt dåliga på. Och att sätta lag på allt bara för att folk är vårdslösa är helt galet, men det är kanske det enda som hjälper hmm? Å andra sidan, vi kanske ska ha flytväst på oss när vi är ute och simmar också.

Viktigt med bra förebilder både när det gäller bärande av cykelhjälm och trafikvett. Vid Hjortsjöskolan kör man ibland bil med andan i halsgropen på grund av unga cyklister som vinglar hit och dit över gatan.

För att jag har cyklat omkull hur många gånger som helst både som barn och vuxen, men aldrig skadat huvudet eller ansiktet (som tur är). Dessutom visar forskning att man löper större risk för en olycka ju mer skydd du har eftersom man blir mer oaktsam. Jag håller dock med att barn ska ha hjälm och vuxna som cyklar med barn ska också ha det för att vara en bra förebild. Men det här med att lagstadga hjälm för mig som vuxen med eget ansvar blir tyvärr mer minus för som vuxen ska man få bestämma hur viktigt/oviktigt det är för en själv. Men jag kan ha fel..

Vuxna behöver ibland lagar för att inte utsätta sig själv för fara. Se på lagen om bilbälte, hjälm vid framförande av motorcykel och moped. Bara för att du ännu inte slagit i huvudet betyder det inte att du inte gör det nästa gång. Skallskador kostar även samhället stora summor pengar, något man skulle kunna förebygga genom lag om hjälm när man cyklar. Forskning visar även att cykelhjälm räddar liv att motivera det med att att man löper större risk för en olycka ju mer skydd man har är galet då de olyckorna uppenbarligen kommer ge lindrigare skador då man är skyddad jämfört med den som inga skydd har.

Det är inte säkert att just en hjälmlag för vuxna skulle minska kostnaderna för samhället. Studier från bland annat Australien visar att cyklingen minskade efter att hjälmlag infördes. I Sverige ser vi att cyklingen bland barn har halverats de senaste åren. Det går inte att bestämt säga att det beror på hjälmlagen för unga men med största sannolikhet har det bidragit till minskningen.
Man ska samtidigt vara medveten om att stroke är en tickande bomb och den näst vanligaste anledningen till hjärnskador i allt lägre åldrar främst hos kvinnor.
En stor bidragande orsak till att risken för stroke ökar är ett allt mer stillasittande liv hos en allt större del av befolkningen.
Genom att cykla regelbundet minskar man risken för hjärnskador och även en massa andra sjukdomar även om man inte har hjälm.

Hjälm är väl en viktig huvudsak, men det finns några andra saker som är ännu viktigare…

Och det är att det finns reflexer och fungerande lyse som används nu när mörkret faller…

Och att vi har HÖGERTRAFIK, det gäller både cyklister och mopedister….

För vad gör hjälmen för nytta när cyklisterna kommer farandes i mörkret i mörka kläder på en cykel utan lyse eller reflexer i vänstertrafik…

Viktig iakttagelse. Kan man kanske även i skolan undervisa barn i konsekvenser av att inte bära hjälm vid en cykelolycka? Visa vad det innebär att få en hjärnskada osv? Personligen är jag för att man lagstadga hjälm för alla som cyklar. Människor kommer först protestera men det gjorde dem vid hjälmtvång och moppe också men nu är det naturligt och självklart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *