Nyheter

Vargen kommer från Kronobergs län

Vargen kommer från Kronobergs län

Nyheter Igår berättade vi om vargen. Nu har fler sett den och länsstyrelsen ger information om varghannen

John Larsen, Skillingaryd, var på väg till Basseberg igår då han såg vargen vid vägen.

– Innan Nyholm, cirka en kilometer innan avtagsvägen till Ljussegren såg jag, som jag trodde först var, en hund som lufsade i vägkanten. Men när jag stannade bilen såg jag att det där var ingen hund. Det är ju en varg! Vargen vände sig om och tittade på mig. Han var inte rädd, trots att jag var bara tio meter från honom. Cool lugn var han och han kikade bara på mig kanske fem sekunder innan han lufsade in i skogen, säger John.

– Det var samma färg som vargen familjen Larsson sett i Skillingaryd. Jag är säker på att det inte var en hund. Hundar är inte uppbyggda på det sättet. Den här var muskulöst byggd, grov käke och svansen var grov. Jag blev inte det minsta rädd men det var lite häftigt, avslutar John.

Rovdjursexpert på Länsstyrelsen i Kronobergs län, Elin Åkelius, berättar vidare.

– Vi vet inte hur många vargar som finns här i Sydsverige. Men de som kommer på besök här i våra trakter är ensamma hanar som letar efter honor. Sist vi dokumenterade en hona i vårt område var för 6 år sedan, så med all säkerhet är den varg ni sett i er kommun en hane, säger Elin.

– Vargar brukar springa på vägen för att det är smidigt. Vargar kan förflytta sig åtta till tio mil på ett dygn, men i normalfall kanske två  – tre mil men de har kapacitet att förflytta sig rätt så fort, inflikar Elin

– Senaste observationen vi hade här i Kronobergs län var i måndags. Många hörde av sig till oss. Vi vet då att han gick i riktning mot Jönköping, så det borde vara samma varg som är på genomresa hos er nu, avslutar Elin.

Sara Mejving

Susanne Johansson fotade vargen igår som är på väg väster från Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *