Nyheter

Vargen rev älgkalv i Stråkeved

Nyheter I skogarna vid Eriksbygget i Ålaryd, väster om Skillingaryd, syntes härom dagen  tydliga vargspår och i dag har en varg dödat en älgkalv inte långt därifrån , nämligen i Stråkeved. Vi visar ett foto av den döda kalven.

Den tidigare så kallade Ålarydsvargen. Foto från 2015

Det har nu kommit rapport om synlig varg eller spår  i såväl Ålaryd som Smålandsstenar och Stråkeved.

Det var jägare som i Stråkeved i dag fick se vargen och man fann även en älgkalv som hade dödats av den aktuella vargen.

Bengt Andréasson som bor i Ålaryd fann för några dagar sedan vargspår och han har nu varit i kontakt med med de jägare som såg vargen och den döda älgkalven. Därmed bör hans uppgift om spåren stämma med att det rör sig om en varg.

 

Den dödade älgkvalven i Stråkeved. Privatbild

Taggar

Dela


29 reaktioner på Vargen rev älgkalv i Stråkeved

De djurägare som inte håller reda på sina djur gör också skada i naturen lösa katter bland annat tar massa fåglar harungar och massa andra djur till och med ormar som är skyddade, när barnen tröttnar på kattungar kör man ut på landet och släpper dom bara, de som släpper lösa hundar under förbudstiden 30 mars och 20 augusti borde skärpa sig oxå under våren är det många vilda djur som får ungar man ska tänka på det lite oxå

Våran varg har flera gånger tagit rådjur i skogsbrynet det är helt okej för våran del.

Att jägarna däremot står precis utanför tomtgränsen och skjuter älgarna som går från tomten där dom ätit sly och skjuter dom så fort dom lämnat våra marker är inte okej, det är fulslakt.

Det är inte heller okej att hitta lösa hundar på tomten som äter på harar eller katter.
Och det har varit inte bara jakthundar utan även bortsprungna sällskapshundar under alla tider på året…

Vi har inga egna okopplade hundar eller katter då vi hellre vill ha skogens vilda djur här.

Ett tag hade vi en tanke på att skaffa får, men när vi fick höra av nästan alla fårsäljare att det räcker med en tråd runt hagen och ett par vallhundar som hämtar hem fåren valde vi bort får för att skaffa sej djur och låta dom gå lösa i skogen och på andras marker, vilket vi själva upplevt att grannarna till fårägare inte vill ha, var inte det vi vill ha.

Men den superseriösa fårägaren, utan vallhundar, med rejäla vargsäkra stängsel, som dom fått stadsbidrag till att bygga, är våra nära vänner.

Jägarna som står 2 meter utanför tomtgränsen och skjuter våra vilda vänner är inte våra vänner…
Likaså dom som släpper sina hundar lösa, oavsett årstid, och som vi tar på våran mark kommer inte att lämnas tillbaka till ägarna direkt från oss utan dom kommer få besök av ordningsmakten.

Haha du är ju helt ute o cyklar. Väver in dina åsikter o tyckande istället för gällande lagtext. Du får gärna tycka att de som skjuter dina djur utanför din tomtgräns är som dem är och att det är fulslakt, men det är helt lagligt och din enda chans att påverka det är att du skaffar mer o större mark men grannar kommer du alltid ha.
Hunden kan tyvärr ej gränserna, skulle du ta in och behålla jakthunden hemma tror jag nog det är du så får problem med polisen och inte ägaren.

Alla bönder är inte jägare. För att få ha vapen måste alla gå jägarexamen. Det har inte alla ”skjutglada bönder ” gjort. Ge ett exempel på skjutglada bönder som skjutit en varg. Vad jag läst är det länsstyrelsen som jagat dem med helikopter. Sen brukar bönder ofta äga skog och de vill hellre ha älg på matbordet än varg. Men du är väl avundsjuk på att inte ha den möjligheten. Utan äter kanske svamp mögel.

Skjutgalna bönder hittar alltid ursäkter för att få ta till bössan. Tur att de flesta människor faktiskt förstår sig på djurlivet utanför tamboskapen.
God Jul på er!

Jag har själv två barn som får vänta på bussen i mörkret i området där oduret är,tycker att alla vargar = odjur ska utrotas. Dom som har andra åsikter o vill ha varg kan åka till en djurpark o kolla på dom.Men luta er inte förlångt över stängslet så ni ramlar in till odjuren, då kan ni bli vargmat som skötaren på kålmården blev.

Ska bli väldigt intressant att följa diskussionen den gången som ett oskyldigt barn på landsbyggden väntande på skolbilen blir attackerad av ett relativt oskygg rovdjur.Det är väldigt lätt att ha positiva åsikter om rovdjur för dom som bor högt upp i ett betonghus.Men i sådana trakter som i många år varit befriade från detta är det en annan sak.Kanske vi har för bråttom att delge andra våra iaktagelser.

Sofie! Jag citerar Stenmark ”det går inte att förklara för dem som inte begriper”. Gissningsvis begriper du trots allt, men tillgriper en form av ……
Det finns alldeles för många som tar sig friheten att kräva uppoffringar av andra men som själva bara sitter och tycker om saker de egentligen inte har med att göra.
Populister i Europa och Amerika tycker om saker i Afrika, sådant som de inte har med att göra och inte vill göra ett dugg för själva. Det kan vi illustrera med giraffexemplet (som de flesta, fast inte Sofie, begriper).
Populister i Sverige tycker till om vargar som bara plågar andra men som de själva inte har besvär av. Men om några vildsvin bökar upp en fotbollsplan, en gräsmatta som bara är till för att leka på, då blir det ett himla liv.
När vi på landet klagar över att vargen dödar tamdjuren säger stadsbor att ”då får ni väl sluta med era djur, för här skall vargen fram”. Vi på landet kan säga att ”om vildsvinen rotar sönder en fotbollsplan, då får ni väl sluta spela fotboll eller åka någon annanstans för att spela fotboll, för här skall grisarna fram”. Sofie begriper säkert inte detta, för ”här diskuterar vi bara varg” för det är bekvämt – och vi diskuterar inte giraffer eller vildsvin för då handlar det om principers allmängiltighet och då blir det obekvämt och alldeles för komplicerat.

Vargar, lodjur väcker alltid starka känslor. En del personer tycker att dessa sagodjur är så mystiska och helgonliknande att man skall låta dem vara. Det är i min mening att särskilda vilda djur ifrån varandra, medans vi jägare inte gör skillnad på jaktbart vilt utan vill hålla en balans i naturen. Blir de för många lo eller varg måste vi kunna beskatta dessa också. Sedan får vi bli bättre på att acceptera att dem tar sitt byte då och då.

Vargen försvann en gång i början på 1900 talet hur fan har den kommit tillbaka kan man fråga sig. likaså vildsvinen, Gillar inte att man manipulerar med naturen likaså lodjur har jag sett vid flera tillfälle

Sofie. Vildsvinen bökar upp åkrar. Dom äter ju rötter och gräs och mask och det mesta liksom. Varför ska man då skjuta dom tror du?

Hur kan man vara säker på att det är en varg man har sett lodjur nästan lika stora som varg .Lodjur äter alltid sina byten kring huvudet och kring halsen vargen brukar äta kring magen och baklåren om det inte finns spår efter vargen kan man faktisk fundera .

Känns helt naturligt med varg som dödat sitt byte. Vargar är inte gräsätare liksom. Förstår inte riktigt hysterin som uppstår varenda gång någon ser en varg eller ser spår efter varg. De lever i skogarna nuförtiden, inget konstigt alls. Ett vackert och mytomspunnet djur är det däremot!

Sofie! Jag hör att du bor på landet och att du har tamboskap och hundar, och att du har en gedigen kunskap om vad vargar sysslar med, inklusive vilken föda de äter och inte äter.

C G Gustavsson – Måste man bo på landet för att förstå sig på djur och natur eller vad menar du? Får ”stadsbor” inte ha en åsikt i ämnet?
Som jag skrev förut – jag förstår inte hysterin som en del vill skapa

Sofie! Det finns alldeles för många fascistoida och populistiska personer som har högljudda synpunkter på hur andra skall tvingas ha det, men som varken drabbas själva eller vill dra sitt strå till stacken. Ett pedagogiskt exempel handlar om alla som hjärjat om att folk skjuter giraffer, utan att själva ta ansvar. Detta gäller både privatpersoner och ett flertal ”djurskyddsorganisationer”. Nu var det en markägare som fått för många giraffer och som ville skjuta tio av dessa. Han erbjöd alla som protesterade att de kunde få överta girafferna alldeles gratis om de bara tryggade deras fortlevnad på ett djurskyddsmässigt sätt och inte bara övertog dem för att sedan skjuta dem själva. Inte en enda var intresserad, INTE EN ENDA. Det går an att pladdra, men när det kommer till verklighet blir det tyst. Jag är själv inte oskyldig – jag såg vargar som ett Värmlandsproblem som inte berörde oss här – tills vi fick en varg och verkligheten stod på tre tassar i trädgården.

C G – Giraffer? Det är väl varg vi pratar om? Jag står fast vid min åsikt så får du ha din om girafferna🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *