Nyheter

Vargspår utanför Skillingaryd

Nyheter Vid lunchtid i dag rapporteras om vargspår, hår och spillning från en varg.

Enligt rapporten var detta alldeles söder om Skillingaryd och länsstyrelsen har kontaktats. I morgon förväntas  en kontroll på plats och vi återkommer under morgondagen med kompletterande uppgifter.

Noteras kan att en varg synts vid flera tillfällen den senaste tiden inom någon mil från Skillingaryd.

Arkivbild via Länsstyrelsen. Foto: Marie Sjölander

Taggar

Dela


12 reaktioner på Vargspår utanför Skillingaryd

C G Gustavsson – Problemet är bara att vi som är intresserade av DNA-resultaten inte får reda på vad de har gett. Det enda vi har fått veta är via Norge, som har skickat proverna till fristående lag.
I (S)verige ska myndigheterna knipa käft och bluffa så mycket dom kan.

Det är det som är problemet att allmänheten inte får veta var dessa djur släpps i friheten förrän jakthundar kommer att råkar illa ut .

Nu avviker jag från ämnet för att kommentera inlägget ovan om inblandningen av hund. Man har i Norge sett ”konstiga vargar” med delvis vit päls och vit svansspets. Den vargforskare som citeras i den bifogade artikeln tror det kan bero på inaveln. Javisst kan det det – för inavel ökar sannolikheten att recessiva arvsanlag kommer att avspegla sig i avkommans utseende. Ett exempel i läroboken säger att om man parar en svart pointer med en svartvit – då blir avkomman svart men har ett dolt anlag för svartvitt. Om man sedan parar två sådana anlagsbärare blir i genomsnitt var fjärde valp svartvit. Så om man parar två vargar med anlag för vitfläckighet kommer en del av valparna få vita fläckar. När Flagstad pratar om inavel har han rätt i att detta underlättar för att anlagen (från hund?) för vitfläckighet kommer att visa sig hos avkomman. Men det beror inte på inaveln i sig – det är en myt. Det finns också genetiska analyser som talar för inslag av hund. Den här länken visar en bild av en vitbrokig ”varg”, men det finns många fler liknande bilder. https://www.jaktojagare.se/kategorier/varg/bilder-visar–akta–vargar-i-norge–20191220/ Detta är en av anledningarna till att vi bör tipsa vargspårarna om avföringshögar och liknande för genanalys och det är viktigt att materialet inte förorenas, så rör det inte och låt framför allt inte en hund gå nära det.

Grunden till de vargar som finns här nu är importerade från framför allt Ryssland och är tyvärr hybrider uppblandade med hund. Många kommer också från våra djurparker där överskottet av valpar planterats ut. Naturvårdsverket har under många år hållit på med sitt fulspel omkring detta.

Tro inte det jag skriver är påhitt. Det finns dokumenterat i protokoll och fakturakopior som SNV varit tvungna att lämna ut eftersom det är offentliga handlingar.

Bakom mycket av detta ligger en organisation ”Rewilding Europe” som orsakat ofantlig skada i många länder med stöd av EU.

Helt rätt Stig EU har ett program som finansieras av Europa för att släppa ut vargar lodjur bävrar och andra djur som har försvunnit från faunan men det kommer säkert att skapa probläm på vissa område som de inte har räknad med .Vargar och lodjur har lättast att anpassa sig i bergstrakterna vi har inte så mycket berg som övriga Europa .

Varför skall vi ha varg i våra skogar. Vargen har varit utrotad och försvunnen ur vår natur. De som nu finns är invandrade utifrån och är då invasiv art.
Såsom mördarsnigel , Mårdhund , vissa krabbor osv.

Viktigt är nu att informera vargspårarna så att det blir DNA-bekräftat vilket / vilka djur det är. Notera var spillningen ligger men rör den inte – enligt de instruktioner jag fått tidigare. Men den verkar ha cirklat här nu minst en vecka inom ett område som är en kvadratmil stort väster om Skillingaryd.

Hoppla, där va ”100 kg man” ute efter att trycka på ”jägartangenterna”…tyvärr för din skull känner jag som jägare inget hat mot vargen men i sak har duförmodligen fel då jag liksom du och andra kanske gillar att plocka svamp eller bär ibland och då stöter jag hellre på ett par taxar hellre än en varg eller två….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *