Nyheter

Världens högsta en finns i Ryd

Nyheter I Ryd, väster om Skillingaryd, finns världens högsta en. Vi har träffat enen och ägaren Allan Ragnarsson som precis räckte om

Nerifrån och upp  [1/3]

Allan nådde precis runt enen som mäter 160 m. Hängandes i enen finns en plastrulle som används till geocathingen  [2/3]

Vid åkerkanten står världens högsta en som mäter 18 meter  [3/3]

Vid åkerkanten i Ryd finns världens högsta en och nu har mätningsexperter konstaterat att så är det.

– Närmare 18 meter är den. Vet dock inte hur gammal den här, men den har varit lika stor så länge jag minns. Det är precis att jag når om den, så omkretsen är 160 cm och den är 50 cm i diameter. Granskogen intill är ungefär 50 år och den har såklart växt om enen, som inte växer lika snabbt, säger Allan Ragnarsson när vi träffar honom i hans skogsmarker i Ryd utanför Skillingaryd.

Det sägs vara en ”Enebok” som gavs ut för 40 år sedan där författarna åkte ut och dokumenterade Sveriges enar. 2012, och även förra året, berättade vår naturskribent Dan Damberg om enen och det fick trädintresserade Fredrik Jakobsson från Tullinge att åka till Ryd.

– För ett år sedan var Fredrik och en finsk expert på höjdmätning av träd Kosta Räsenen här och mätte ”Ryd-enen” med lasermätare och resultatet överträffade deras förväntningar, berättar Allan.

I brevet till Allan som skickades därefter går det att läsa att ”Resultatet överträffade våra förväntningar, inte nog med en imponerande brösthöjdsomkrets på 159 centimeter visade sig ”Ryd-enen” vara 17,17 meter och slår därmed den tidigare världsrekordsenen som finns i Finland som mäter 16,4 meter. Enen är av arten Juniperus communis och är vår vilda svenska en. Roligt att få se en sån ståtlig en i verkliga livet, håller tummarna för att den fortsätter att hållas sig vid god vigör länge till”.

– Jag har gallrat en del vid sidan om enen, för att den ska få lite mer solljus, och är väldigt rädd om världens högsta en, avslutar Allan.

När Skillingaryd.nu lämnar Ryd möts vi av danska turister från Helsingör, Peder och Birgitte, som tillbringar somrarna i Ryd.

– Är det väldens högsta? Ja, det är många som kommer och tittar på den, konstaterar Peder och säger att de semestrar alltid i Sverige för naturen är den bästa.

Taggar

2 reaktioner på Världens högsta en finns i Ryd

Vi har ju en kompetent plantskola i Hagshult – vore det inte anledning för dem att försöka klona denna en, som verkar vara en genetisk plusvariant? Materialet är höggradigt värt att bevara och inget träd lever för alltid. Jag hade en en som var hyggligt stor, men inte alls i denna storleken – men min en dog plötsligt och utan begriplig anledning.

Det där är en makalös en. Allan alltså! Trädkramare till på köpet! Vill han flörta med något annat av partierna i femklövern tro? Vad vill han uppnå? -ENIGHET!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *