Nyheter

Världskänd konstnär ställer ut i Skillingaryd

Nyheter Marie Hertzberg är glaskonstnären som har ställt ut i London, Paris, Monaco, Dubai och New York... och nu i Skillingaryd.

Glasgitarrerna som tidigare bara ställts ut i New York  [1/9]

Marie Hertzberg  [2/9]

Ovanlig gitarrdel  [3/9]

Glasgitarrerna som tidigare bara ställts ut i New York  [4/9]

Sören Nordenström  [5/9]

Sörens målningar  [6/9]

Sörens målningar  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

Hur kommer det sig att en världskänd konstnär finns på Vinden på Smedjegatan i Skillingaryd?

– Jag lärde känna Erik Ljungqvist via Vätterbygdens veteranfordonsklubb och klubben hade en träff här på Vinden. Jag fastnade för lokalen och tänkte att det vore kul att ställa ut här.

– Men jag är nästan mer nervös över att ställa ut här i Skillingaryd än vad jag var när jag ställde ut i New York, skrattar Marie. Det här är ju nästan hemmaplan för mig så det känns lite läskigare.
Marie bor i Ubbarp utanför Jönköping och har sin ateljé i Norrahammar.

– Jag älskar verkligen Skillingaryd, fortsätter Marie. Jag och min man brukar säga att vi ska åka hit på semester för det finns alltid något att göra här och skulle bilen gå sönder är det nästan gångavstånd hem.

Kan du berätta lite om ditt konstnärsskap? Hur länge har du jobbat med glas? 
– Jag har alltid varit kreativ och gillat att skapa. Jag testade mig fram inom textil, akryl, olja, blyerts och andra material. 2006 gick jag min första utbildning i tekniken glasfusing och sedan dess har jag fastnat i den konstformen.

Några av de häftigaste verken som kommer att visas på utställningen är glasgitarrer med riktiga gitarrsträngar. Gitarrerna är dessutom signerade av olika rockband som ”Hammerfall” och ”In flames”. Dessa har bara ställts ut en gång tidigare, då i New York.

Marie har fått flera fina utmärkelser för sin konst bland andra European Art Award Paris, Årets konstnär 2015 i Palermo, Italien och Internationella priset Michelangelo Bounarroti i Rom. Men hennes liv har inte alltid varit en dans på rosor utan präglades i många år av sjukdomar, misshandel och övergrepp.

Har konsten varit ett sätt för dig att bearbeta det du har varit med om?
– Absolut! Konsten har alltid varit som en ventil för mig och jag kan framför allt se vilken betydelse det har haft när jag tittar i backspegeln.

Förutom Maries glaskonst kan man även se målningar av Sören Nordenström på utställningen. Sören är en av initiativtagarna och grundarna av Södra Vätterbygdens konstrunda som gick av stapeln i september i Jönköping med omnejd. Det var just genom arbetet med Södra Vätterbygdens konstrunda som han och Marie lärde känna varandra för ett antal år sedan.

– Jag tycker att det är jätteroligt att ställa ut tillsammans med Marie, säger Sören.

Sören bor i Barnarp och har bland annat med några motiv från sin hembygd på utställningen, men även målningar från bilskroten utanför Ryd bland andra.

– Det rostiga i mina målningar blir härliga kontraster till Maries skira glas. Och målningarna lyfts verkligen fram mot träväggarna på Vinden.

Utställningen på Vinden finns att avnjutas denna och kommande helg.

Foto: Privat

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *