Nyheter

Värna förhandlingsrätten av våra hyror

Nyheter I allianspartiernas partiprogram står det att läsa om friare hyressättning bland marknadshyror. Hyresgästföreningens ordförande lämnar här en insändare.

Detta skulle innebära flera tusen kronor i hyreshöjning (Ramböll) för våra hyresrätter. Sist alliansen bildade regering, tog man bort investeringsbidrag för byggande av hyresrätter, fastighetsskatt för det ägda boendet och införde rotavdrag till de som äger sitt boende, vilket medförde större ojämlikhet i boendeformer till hyresrättens nackdel.

Höga hyror gör att våra äldre inte flyttar ifrån sina villor, där barnfamiljer istället kan bo. Ungdomar har svårt hitta eget boende, då det byggs för lite. Dyra hyror gör, att det blir svårt spara till eget hem. Nära 40% av alla hushåll är ensamhushåll, och för dessa är det svårt få lån till eget ägt boende. Arbetsmarknaden behöver boende nära arbetsplatsen för att spara människors tid och miljön av allas resande till arbetet. Ungdomar som ska studera i större städer måste ha miljonstöd av sina föräldrar för att hitta ett boende. Detta ger inte frihet att studera var man vill.

Marknadshyror har visat historiskt och utomlands, att det byggs mindre. Detta medför det blir svårt  integrera våra nyanlända. Segregationen ökar och medför skjutningar och bilbränder.

I Skillingaryd byggs två hyreshus i kvarteret Gästgivaren. Till dessa har VSBO fått investeringsbidrag, vilket bestämmer maxhyran till 1350 kr/m² och år. Dessutom ska det vara en viss standard på lägenheterna. Nu har Satu Johnsson på VSBO flaggat upp till förhandlingar, och det finns chans, vi kommer en bit under dessa 1350 kr.

Statliga investeringsstöd är nödvändiga för ett ökat byggande av hyresbostäder och är en liten kompensation för de 40 miljarder det ägda boendet får i bidrag genom räntesubventioner och rotavdrag m.m. Förhandlingar får ner hyrorna till en rimligare nivå.

Runo Eriksson
Ordförande i Värnamoföreningen och hyresgästförening för Värnamo och Vaggeryds kommuner

Taggar

Dela


1 reaktion på Värna förhandlingsrätten av våra hyror

Genom statliga investeringsstöd från S och Mp-regeringen får vi välbehövliga stöd till att bygga attraktiva lägenheter med rimliga hyror.
Det är mycket välkommet och nödvändigt för en kommun som växer och med ett kommunalt bostadsbolag som vill och kan bygga, och gör det också.
Stig-Göran Hultsbo, Mp

Ordf i VSBo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *