Nyheter

Värnamo har näst bästa sjukhuset – Jönköping fyra

Nyheter Värnamo sjukhus, två (etta förra fåret), Länssjukhuset Ryhov i Jönköping fyra och Höglandssjukhuset sexa. Länets tre sjukhus ligger väl samlade i toppskiktet när tidningen Dagens Medicin  för åttonde året presenterar sin ranking ”Bästa sjukhus”.

Värnamo sjukhus. Arkivbild

– Det är väldigt roligt för länets invånare, men också för chefer och medarbetare i Region Jönköpings län, att länets tre sjukhus får så bra placeringar i årets granskning av Dagens Medicin. Det är en bekräftelse på en riktigt bra hälso- och sjukvård med hög medicinsk kvalitet vid våra sjukhus, säger Jane Ydman, tillförordnad regiondirektör.

Granskningen av Dagens Medicin handlar om de medicinska resultaten vid landets sjukhus, uppdelade i tre kategorier för universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

• Mellanstora sjukhus
De tre sjukhusen i Jönköpings län återfinns alla bland de mellanstora sjukhusen (totalt 34 sjukhus) och har under de åtta åren av granskning fått fina placeringar.

När den enorma mängden av självrapporterad och jämförbar data sammanställdes av tidningen till omkring 130 indikatorer hamnade Länssjukhuset Ryhov i topp de fyra första åren i rad!

Sedan dess har skillnaderna mellan länets tre sjukhus jämnats ut. Åren 2016-2018 har Värnamo sjukhus varit både tvåa och femma för att 2018 hamna på förstaplats. Tätt efter, på andraplats, kom Höglandssjukhuset, som under de här åren arbetat sig upp från en tolfteplats.

• Ännu bättre medicinsk kvalitet
I årets mätning kommer Värnamo sjukhus på en andraplats, efter Västerviks sjukhus. Dagens Medicin konstaterar att sjukhuset får fortsatt höga poäng i kategorien patientenkäter, men att det inte riktigt räckte för att behålla första platsen. Samtidigt har sjukhuset förbättrat sig i kategorien medicinsk kvalitet och tar ett ”jättekliv” när det gäller ekonomi (kostnad per DRG-poäng).

Länssjukhuset Ryhov har legat stadigt på en sjätte- och sjundeplats, fortfarande i jämförelse med 35 andra sjukhus, och hamnar i år på fjärdeplats.

– Det är mer angeläget än någonsin att lyfta fram dem som levererar goda resultat och få en bättre förståelse för vad just de sjukhusen gör för att nå dit. Att sprida nya idéer och insikter kan förhoppningsvis bidra till ett ännu större utbyte mellan professionerna och arbetsplatserna och ge en skjuts framåt för dem som bör hyllas, säger Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin, i den egna tidningen.

Källa: Pressmeddelande på Region Jönköpings län

Rankningen genom åren nedan

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *