Nyheter

Varnar för bedrägeriförsök

Nyheter Just nu får polisen i vårt område till sig att det pågår många bedrägeriförsök via en viss typ av sms-utskick. – Tryck inte på några länkar och identifiera er inte via Bank-id, uppmanar polisen i Värnamo...

I det ena sms-meddelandet skriver man om att Telia AB anmält dig till Svea inkasso, vilka också är de som står som avsändare i slutet av texten.

Här uppmanar bedragaren den drabbade att kontakta ett telefonnummer som finns länkat i meddelandet med anledningen av att en betalningsplan behöver upprättas.

I det andra sms-meddelandet står det att du har en beställning som är på väg till dig samt ett ordernummer kopplat till denna. Bedragaren uppmanar den drabbade att ringa kundtjänst via ett telefonnummer i meddelandet om man har några frågor gällande orden. Ringer du detta nummer uppmanas du sedan identifiera dig via Bank-id.

– Vi vill återigen uppmana er till att inte trycka på några länkar, identifiera er inte via bank-id om ni inte är helt säkra på källan, ring inte upp telefonnummer som känns tveksamma och genomför aldrig en betalning om du inte vet vart den går, berättar polisen i Värnamo på sociala medier under onsdagkvällen.

Informera gärna personer i din närhet om detta. Tillsammans hjälps vi åt.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Varnar för bedrägeriförsök

Jag fattar inte att ni alla bara skyller ifrån er. Det är alltid någon annans fel att ni inte hållit era koder hemliga, att ni inte använt tvåfaktoridentifiering, att ni blivit lurade. Var är ert egna ansvar? Tänk till två gånger innan allt är bankens fel, polisens fel, grannens fel eller hundens fel.

Mitt Bank-id blev kapad för en månad sedan. 63 000 kronor har försvunnit från mitt konto.
Polisen utreder fallet och det är bara att vänta.
Bedragare lyckades skapa ett nytt bank id plus att han skapade ett kort på mitt namn.
Idioten handlade hos Apple i butiken på mitt namn. Åkte dit och vill ta reda på vad han köpte men butiken hotade mig att tillkalla vakten. Det kändes att jag var en brottsling och kunde inte göra något. Systemet är gjort för att skydda bedragen och varken polisen eller banken kan göra något.
Har bestämt mig om någon okänd ringer oavsett vem är det är bara att lägga på luren
Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Bank-id är långt ifrån säkert.
Och det värsta är att polisen har ingen kompetens och resurser för att utreda bedrägerier.
Banken som äger bank-id och är ersättningsskyldig bara nekar och hänvisar till polisens dåliga utredningar.
Moment 22.

Min livskamrat sedan 18 år tröttnade på mig. Tog mitt Bank-id och nyttjade detta fritt.
2021 försvann inte mindre än cirka 14 miljoner.
Ekobrottsmyndighet är en parodi.

Ta ut era pengar och ha dem under huvudkudden.

Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Hur gick det till?
Bank-id är ju personligt. Och du får inte ge koden till det till nån annan. Gissade hon rätt kod på de försök man har? Om pengarna varit under kudden hade hon ju kommit åt dem också 🤔

Svea inkasso är nog ett bolag som har problem internt med etik och moral.
Mitt bolag tömdes ekonomiskt med hjälp av mitt kapade Bank-id med mera.
Svea inkasso skickade gladeligen falska fakturor till mitt bolag.
Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Jag tycker Bank-id rent allmänt är ett riktigt elände. Det är fler och fler som kräver Bank-id, exempelvis vid näthandel. Allt detta inbjuder till missbruk, för folk vänjer sig vid att ständigt och jämt visa Bank-id. Bank-id borde begränsas till en handfull verkligen meningsfyllda kontakter, så skulle det bli lättare att upptäcka bedrägerier.

Håller med. Jag uppmanades att använda bank-id när jag kontaktade ett försäkringsbolag. Jag vägrade, trots att det var jag som ringt. Tyckte det var onödigt, och nämnde just den här överanvändningen av Bank-id. Det gick alldeles utmärkt att uträtta mitt ärende ändå…

Redaktionen tipsar: Det ska skrivas Bank-id och inget annat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *