Nyheter

Vårplanterat på kyrkogårdarna

Nyheter Ett säkert vårtecken – i veckan har kyrkogårdarna i Hagshult, Åker, Tofteryd och Skillingaryd fått penséer planterat.

Närmare tusen plantor  [1/4]

Lars-Henrik, Robert och Elin vårplanterade vid Åkers kyrkogård i torsdags  [2/4]

Vackra och efterlängtade  [3/4]

Lars-Henrik vårplanterar vid Ingemar Petterssons grav  [4/4]

Plantera sju penséer per grav. Det är vad Robert Abrahamsson, Elin Karlsson och Lars-Henrik Olsson haft som huvudsyssla i veckan. Vi åkte till kyrkogården i Åker där vi träffade trion i det härliga vårvädret där de under förmiddagen planterade närmare tusen penséer.

– Det har varit lite si och så det här med städandet av gravplatserna. Det finns fortfarande en del gravlyktor och kransar kvar, börjar Lars-Henrik att berätta.

– Idag är vi här i Åker och planterar. Hagshult och Tofteryd är klart och sist ut väntar Skillingaryds kyrkogård under fredagen. Sen är alla gravplatser vårplanterade. Vi är möjligen något senare i år då vintern inte riktigt ville släppa sitt grepp, menar Lars-Henrik.

Det är sex vaktmästare på fyra kyrkogårdar vid Skillingaryds församling. Fyra personer är egentligen anställda inom begravningsverskamheten och två på församlingverksamheten, men alla vaktmästare hjälps åt med sina sysslor.

– I Skillingaryd har vi automatisk bevattning, det sparar mycket tid. Men i Hagshult, Tofteryd och Åker vattnar vi ”som vanligt”, avslutar Lars-Henrik med ett stort leende.

Vid Åkers kyrkogård ansvarar vaktmästarna för 129 gravar av totalt 512. Planteringstrion har totalt i veckan planterat vid 469 gravar på samtliga kyrkogårdar. Alltså har 3 283 penséer planterats.

Fotnot; Informationen hämtad från församlingens hemsida; En grav måste skötas och hållas i ordnat och värdigt skick enligt begravningslagen. Att sköta och vårda en grav är ett sätt att hålla minnen levande och visa respekt för den avlidne. Det är gravrättsinnehavaren som har ansvaret för att detta upprätthålls. Detta ingår inte i begravningsavgiften. Man kan välja att sköta graven själv eller köpa skötseln av kyrkogårdsförvaltningen.

I Skillingaryds församling har man möjlighet att teckna gravskötselavtal för 1, 5 eller 10 år. Det finns två olika prisklasser som är beroende av storleken på planteringsytan.

 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *