Nyheter

Vart tog alla utbildade lärare vägen?

Nyheter "Vart tog alla vackra flickor vägen? Så sjöng Karl-Gerhard på 40-talet. Idag ställer jag frågan. Vart tog alla utbildade lärare vägen?". Läs Marijo Corkovic (S) debattartikel här

År 2015 hade vi 80 procent behöriga lärare i Vaggeryds kommun. I senaste Kolada (nationell offentlig statistik från SKR) så har siffran sjunkit till 70 procent. Det kan läsas till att förut var det 80 lärare av 100 som hade tillräcklig kompetens för att undervisa våra elever. Nu är det bara 70 av hundra. 

Vi jämför Habo kommun som är nästan lika stor som Vaggeryds kommun och också har stor tillväxt av kommuninnevånare. Deras andel av behöriga lärare är 88 procent. Varför lyckas Habo kommun att ha så stor andel och Vaggeryds kommun inte?

Vi vet att Femklövern började regera i Vaggeryds kommun 2015 och då med 80 procent behöriga lärare och behörigheten hos lärarna har sjunkit till 70 procent under deras styre, kommunen har alltså tappat 10 procent behöriga lärare i grundskola.

Jag undrar, vart tog de utbildade lärare vägen?

Tyckte det att ungarna var för busiga, stökiga eller ouppmärksamma? Är klasserna för stora?

Är undervisningslokalerna för dåliga? Saknades det fortbildningskurser för personalen?

Vaggeryd kommun som arbetsgivare är skyldig att åstadkomma en godkänd och trivsam arbetsmiljö. 

Vad väntar vi på?

Målsättningen kan bara vara, behöriga lärare på alla lektionspass. 

Därför kommer vi Socialdemokrater att enträget arbeta för en större andel behöriga lärare, genom att bland annat förbättra arbetsmiljön och genom att vara en attraktivare arbetsgivare. Våra barns utbildning och välmående är vårt samhälles välmående! 

Vi ger oss inte förrän varje barn har en trygg, säker och stimulerande skolgång som de har rätt till och detta får vi med utbildade och välmående lärare.

Femklövern (M,KD,C,L och MP) har haft en sådan skolpolitik så att när vattnet skulle rinna in då rann det ut och när vattnet rann ut då rann det in. 

Vill Ni att vår skola skall vara på rätt väg och att våra elever utvecklas till sin fulla potential?

Då skall Ni lägga Er röst på Socialdemokraterna!

Marijo Corkovic (S)
Ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Taggar

Dela


20 reaktioner på Vart tog alla utbildade lärare vägen?

Att säga att vi inte ska debattera er (Femklöverns) bristande skolpolitik för att färre lärare lockas till att bli lärare är helt fel, Carina. Det är inte det som är problemet. Det är elever och lärares vardag som avgör om man vill bli lärare. Att anställda blir sjuka på grund av arbetsmiljön eller att flera skollokaler måste stänga på grund av mögel lockar inte anställda. Ej heller skolområden som inte hänger ihop då man skapat ett flertal ”temporära” lösningar med tillfälliga bygglov. En bra skolpolitik ger anställda och elever goda förutsättningar att nå resultat och skapar trygghet vilket gör att det blir attraktivt att jobba/gå i skolan. Det behövs en ny politik och en ny majoritet elever och anställda i skolan!

Ibland skriver tangentbordet själv!
Så här stod det i min kommentar:
” avlasta arbetarungdomen lärare och ge tillräckligt och framför allt RÄTT stöd till barn/ungdomar.”
Så skulle det INTE stå förstås!
Så här skulle det stå:
”avlasta överarbetade lärare och ge tillräckligt och framför allt RÄTT stöd……”
Alla som blivit upprörda kan lugna sig. Det hade inget med arbetande ungdomar att göra.

Carina Stridh Bjurhager

Förr skyllde man på tryckfelsnisse, Jag tror att tangentbordet kommer närmast sanningen. Så där mycket skrivfel får ingen elev skriva. Arbetande ungdomar ska vi visas all respekt. För det är de som bär upp Sverige och håller igång produktion och service. Och de trasslar minsann inte så där mycket på tangenter och maskinknappar.

Att Vaggeryds kommun har ett eget gymnasium är ju inte positivt med inte på att elever på högstadiet i Vaggeryds kommun inte är studiemotiverade ”då vi kommer ju in på Fenix i alla fall, vi behöver inte plugga”. Därav de dåliga resultaten för årskurs 9. Och det lockar INTE utbildade lärare som vill ha studiemotiverade elever.

Angående antal sjuka pedagoger så kan man enligt Lärarförbundets undersökningar (inte under Coronaperioden) se att att Vaggeryd senast låg på plats 271 av 290 kommuner med antalet friska lärare. Inga vackra siffror att skryta med.

Om du kollar barn- och utbildningsnämndens protokoll så får du se hur många gånger har socialdemokraterna voterat och yrkat bra förslag
Som ni röstade bort.
Största problemet var att ni i femklövern är inte överens.
Förresten hur blir det med Åkers skola?
Gällande personliga kryss.
Det är inte viktigt för mig.
Den viktigaste är att min parti vinner valet
och med det skulle våra barn och elever får den rätta utvecklingen.
Under femklöverns styrning var det inte mycket rätt. Tyvärr

Konstigt att så få berör det faktum att det finns en ökande lärarbrist i hela landet!
Vad gäller skolpolitik så är våra partier på riksplanet eniga om det mesta förutom ev vinstuttag.
Behörigheter växlar över tid inom skolor. Men en sak vet jag med säkerhet, Mario! Att ju mer illa människor pratar om skolverksamhet (lokaler/resultat etc) desto färre lärare lockas!
Många lärare tycker det är oerhört trist. Lyft fram det positiva som finns, arbeta för att förändra det som behöver förbättras. Det kanske t.o.m. ger dig några kryss i valet och öka trovärdigheten.
Som ersättare i BUN skulle jag kunna säga mycket om det här. I nämndens omröstningar är det inte ofta voteringar eller reservationer från S i besluten.
Jag tycker däremot fin insändare pekar på vikten av behöriga lärare. Vi behöver stimulera till studier, avlasta arbetarungdomen lärare och ge tillräckligt och framför allt RÄTT stöd till barn/ungdomar.
Då kan kommunens skolor bli ännu bättre!
Därtill behöver hela kommunen leva och där finns mycket att säga i frågan om våra landsbygdsskolor . I det avråder jag verkligen våra väljare att rösta på (S)!

Carina Stridh Bjurhager (C)

Carina; Du läser debattinlägg som fan läser bibeln. Marijo pratar INTE illa om skolverksamheten. Han pekar på framtiden som ska bli ännu bättre i Vaggeryd. Behöriga lärare på varje lektionspass. Det är ett ambitiöst mål. Som kan bli verklighet. Han arbetar för en bättre arbetsmiljö och Vaggeryd ska bli en attraktiv arbetsgivare. Är det något fel på det målet?
Han ger sig inte förrän varje barn har en trygg, säker och stimulerande skolgång. Det är den målsättningen som både föräldrar och skolpersonal drömmer om. Det är inget annat parti som har så konkreta mål. Du skriver ”behörigheter växlar över tid inom skolor” Som om det vore en naturlag att vissa barn ska ha obehöriga lärare under delar av sin skoltid. Det roulett- spelet om när, var, hur det finns pedagoger tillgängliga, tycker inte jag ska vara ledstjärna för en seriös skolpolitik. En sista fråga: Vad menar du med ”avlasta arbetarungdomen lärare”? Är det någon sort andraklassmedborgare? Delar du in elever i skolklasser och inkomstgraderade samhällsklasser? Jag chansar inte på C-partiets hitte-på förklaringar. Bättre att rösta på Marijo redan från start.

Se min kommentar . Ibland ändrar ju tangentbordet som det vill.
Jag hör ofta Oppositionen klaga och jag träffar lärare som tycker det är trist med negativ publicitet. Det finns många faktorer som påverkar hur personalomsättning sker, på det finns inga enkla svar.

Har du tänkt tanken att lärarna kanske berättar att de vill ha bättre arbetsmiljö därför att det är så trist att behöva läsa tråkiga kommentarer. Men ni tycks inte förstå eller ha empati. Hoppas de har en rektor som förhoppningsvis förstår deras nödrop för Centerpartister förstår ju inte.

Det är till och med. styrt av lagen. Det är viktigt absolut som jag skrev.
Jag har jobbat inom skolan i över 40 år och vet hur viktig lärares kompetens är. I det har jag ingen annan uppfattning alls. Målsättningarna är inga andra än de som redan finns i skollagen!
Det saknas 10 000-tals lärare i Sverige och siffrorna går neråt tyvärr. Det ska vi självklart inte nöja oss med. Det är ett stort nationellt problem.
Vaggeryds skolor växer snabbt och med nyanställningar är det ofta så att det innebär ökad personalomsättning. Man tenderar att röra på sig mer på arbetsmarknaden i yngre år. Det finns mycket att säga om detta. Det finns självklart många olika förklaringar till behörighetssiffrorna.

Lars Seger du kan försöka förklara er hur mycket du vill.
Fakta är att ni har inte gjort mycket för våra elever på åtta år.
Det känns jättetrist😔

Bra att tydliggöra hur skolan har fått stryka på foten av dåligt politiskt styrning Pedagogerna och tjänstemän göra sitt bästa men de får ju inte rätta förutsättningarna för att utföra sitt arbete

Det är spännande. Vad säger det egentligen om våra lokaler Lars när pedagoger och elever blir fascinerade av hur fräscha och fungerande tillfälliga baracker som slängts upp när våra skolor möglat kan vara.

Det här är en så konstig kommentar från en majoritetsföreträdare Lars? ”Vad har ni gjort själva?” Två mandatperioder och det är oppositionen som ska komma med med förslag?

I så fall: hur fina modulbyggnaderna än är så är det för dåligt att inte komma till långsiktiga lösningar under den tiden. Det är inte bara en fråga om kvadratmeter utan att personal och elever ska slippa ha runtflyttandet som ett projekt i sig.

Och om det nu varit en alldeles för svår uppgift att ge förutsättningar som möjliggör rekrytering av utbildad personal. Varför inte frigöra tid för de lärare som finns att faktiskt vara lärare? I Socialdemokraternas alternativa budgetförslag fanns ett förslag om ökade resurser inom elevhälsan: just för att öka antalet vuxna och åtminstone lite grann öka chansen att låta lärarna fokusera på det pedagogiska arbetet. Femklöverns respons? – Avslag.

Jag gissar att höjda löner och chans till kompetensutveckling är alldeles för långtgående projekt att hantera så länge som lokalfrågorna tar upp all tid, men om ni saknar egna förslag – ta de som föreslagits bara för någon månad sen istället för att kräva nya nu?

På dina kommentar låter ni nöjda – vad vill ni ens?

Gubben; S styr inte i Vaggeryds kommun och det är det debatten gäller, regeringen styr tyvärr inte i Vaggeryds kommun

Jag arbetar i kommunen som lärare under flera år och har också funderat hur Habo kommun har blivit så mer attraktivt. Jag tror att det beror på följande:

– Habo har färre skolor som de har kunnat underhålla.

– I Vaggerydklasserna blir det bara fler och fler elever.

– Av någon anledning ligger Vaggerydslärarna högt i sjukfrånvaro trots höga löner. Det påverkar de lärarna som inte är borta mycket. Känns som inte företagshälsan gör mycket för att stoppa mycket ströfrånvaro.

– Vaggerydselever är inte så motiverade till skolarbete då de vet att de ändå kommer att få en plats på Fenix. Omotiverade elever lockar varken outbildade/utbildade lärare. Haboeleverna satsar mer då de får konkurrens i Jönköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *