Nyheter

Vem ska bygga skolan i Vaggeryd?

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott senaste sammanträde diskuterades vem som ska bygga Götafors skola.

Arkivbild

Hur ska våra politiker gå vidare med byggnationen av Götafors skola, som är akut, då elevunderlaget ökar. Vid senaste träffen hos våra ledande politiker innan jul, var frågan uppe som en diskussionspunkt. Vem ska bygga skolan? Eller ska ny skola byggas?

– Antingen blir det egen regi eller tar vi hjälp av en extern byggare, säger Thomas Axelsson (KD), ledamot i arbetsutskottet.

– Vi vill ta så bra beslut som möjligt och de här frågan kan ta tid, menar Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi måste politiskt sätta ner foten hur vi ska göra. Jag kan inte svara mer än så nu, men från (C):s sida så vill vi använda skolan som den är och fräscha upp den, bland annat behövs personalrum för lärarna. Vi har inte råd att riva allt befintligt och bygga nytt. Vi får helt enkelt använda de lokaler vi har i nuläget. Sedan kommer vi att bygga nytt framöver, menar Ulf Abrahamsson (C).

De här förslaget låg hos våra politiker för ett år sedan.

Taggar

18 reaktioner på Vem ska bygga skolan i Vaggeryd?

Men helt seriöst! Hur går tänket högre upp?
Är de medvetna om att både vuxna och barn andas in mögel i alla byggnaderna? Det är kalla skolor som är så gamla att ingen renovering kommer att hjälpa i det långa loppet.

Finns inget annat alternativ än att bygga en helt ny skola som har allt man behöver i 2000-talet.
Det behövs rum i olika storlekar för både mindre grupper och för fritids. Dessa gamla lokaler som både luktar mögel och är dåligt utrustade är ett hån mot dagens skola.
Det är dags för kommunen att inse att nya bostäder inte är prio i en växande kommun som har fuktskador på fyra skolor men inte plats för fler stora barngrupper. Detta är och har varit akut i flera år nu och att ”rusta upp” är att gräva ner huvudet i sanden i ett allvarligt problem.
Skärpning Vaggeryd!

Redaktionen kommenterar: Skriv inte plötsligt ord med bara stora bokstäver eller flera utropstecken efter varandra. Det underlättar vårt arbete om det görs enligt våra språkregler. 🙂

Ulf en fråga till dig… Har du varit i Götafors en dag och sett verksamheten? Nu menar jag en hel dag. Förmodligen inte – då skulle du inte sagt som ansvarig politiker att den ska fräschas upp lite. Ge alla lärare i Vaggeryds kommun rätt lokaler så kommer de att ge barnen rätt framtid.

”Vi vill ta så bra beslut som möjligt och de här frågan kan ta tid” som Gert Jonsson säger är ett otroligt provocerande svar.
Ni har haft oändligt mycket tid på er.
Ni är pigga på att sälja tomter i Vaggeryds tätort och det är också den del av kommunen som växer mest. Att du överhuvudtaget uttalar dig att ni behöver mer tid, är otroligt provocerande. Ni borde löst hela Götafors skola för länge sen.
Det sticker i ögonen att det byggs nytt på Sörgårdsskolan, en skola vars tillfälliga lokaler är rena rama premiumlokaler i jämförelse med skolorna i Vaggeryd.
Ni kan inte vänta längre. Familjer kommer lämna vår kommun på grund av politisk inkomtentens.
Riv och bygg nytt. Låt eleverna på Götafors skola få en lika fin skola som ni politiker verkar ha haft och håller så kär att den inte får rivas.
De vore bra om våra barn slapp astma på grund av mögel och det vore också bra om våra barn fick en trygghet och slapp byta skola mitt under sin lågstadietid. Men det kanske är för mycket begärt.

Är helt enig med dig.
Att det ska ta den tiden det tagit och att man väljer att blunda för att skolan inte är i ett dugligt skick är otroligt provocerande. ”Fin och charmig skola” hör man för jämnan men den tiden är förbi.

Man undrar ju vart prioriteringarna ligger om man säljer tomter men inte löser kommunens skolproblem. Det kommer säkerligen att sluta med att skolan renoveras gång på gång och så är det försent att bygga en ny skola innan det händer något. Vänta och se, skolan rivs och byggs säkert om 10 år, det är försent nu och då är det försent då också.

Man tappar förtroendet för kommunen och det lär säkert andra föräldrar göra också.

Kommer tyvärr inte att hända något om inte vi alla säger ifrån. Det gäller varje individ i denna kommunen från föräldrar till anställda.

Vill man kommunens och barnens bästa så sluter man upp och skriver under en protestlista.

Ja, det här är ju helt otroligt, är det på riktigt? Det var väl beslutat att det skulle byggas en ny skola? Ska man börja om på noll nu, och konstatera att det ”kan ta tid” eller att man kan ”Antingen blir det egen regi eller tar vi hjälp av en extern byggare”, goddag yxskaft!

Det är rentav sorgligt att politiker inte kan ge något svar. Det skulle funnits ett svar för längesedan, gällande Götafors skola och alla andra skolbyggnader.

Stoppa alla projekt som inte är nödvändiga för att prioritera och finansiera skolorna och se till att fler familjer inte flyttar hit, både för att man skäms över situationen men också för att det helt enkelt inte finns skolor till dem.

Även en renovering av skolan skulle kosta många miljoner och börjar man med det så kommer det aldrig att bli en ny skola på Götafors!

Skulle också vilja ha ett jobb där man jobbar i sådana tidsramar som våra förtroendevalda gör. Det ska få ta tid? Ja, hur svårt kan det vara? Kolla underlaget för barn, hitta mark! Bygg en skola. Nu får ni snart ge er och börja steppa upp lite. Ni sover er igenom mestadels av tiden.

Problemet är inte nytt och det ska inte behövas mer betänketid från politikerna. De barnen som skjutsades i buss från Östra Skolan till Skillingaryd i årskurs 2, de går nu i årskurs 8 Det regnar in på Götafors, mögellokaler på Hjortsjö och Östra i gamla lokaler. Ta beslut nu! Elever och pedagoger är värda det.

Skolorna i denna kommunen är ett skämt. Det kan sattas på på konst och reklamskyltar och sedan sitter det personer som inte har någon koll på ekonomiska frågor. Det märkte vi ju förra året då 30 miljoner bara försvann. Nya skolor är det enda svar som finns. Sluta släcka bränder. De är mer kostsamma än nya skolor. Stor eloge till lärarkåren som kämpar på i undermåliga lokaler.

Tror inte våra kära politiker själva skulle gå med på att jobba i dessa lokaler.

Inflyttad pekar på att skolorna är ett skämt. Men vi ett stort problem till: Politiker. Här har pengar runnit mellan fingrarna så ska en fråga som borde ha varit klar för länge sedan köras i långbänk för att pengar saknas. Dock har det funnits handlingskraft att köpa in byggnader som inta har funnits behov av. Varför är de övriga i Femklövern så tysta?

Väldigt bra resonemang från er alla ovan.

Man blir ju mörkrädd när politikerna låter pedagoger jobba i den miljön och hade det varit deras egna barn som gått på dessa skolorna så hade det säkert gått undan.

Sätt byggstopp för nya hus och lägg fokus på en helt ny skola för Götafors. Hjortsjö är också under all kritik. Ingen vill ha baracker i 6 år innan något görs.

Börja sedann med att anställa fasta vaktmästare som känner till sin egna arbetsplats och miljö, då hittar man problemen fortare än att hyra in externa företag som inte hinner med sina arbetsordrar. Riktigt pinsamt hanterat av politikerna och väldigt provocerande att det snackas om att renovera när det beslutet redan slopades och man började prata om att riva samt bygga nytt.
Finns inga andra alternativ. Gör ert jobb och det ni får betalt för.

Räcker det inte med att personal har blivit sjuka av mögelskadade skollokaler? Nu är det mer än dags att agera klokt när det gäller kommunens skolor. Gör rätt för en gång skull och tänk till för personal och elever och skolornas framtid.

Många utropstecken samt frågetecken här:

– Politikernas agerande under dessa åren

– Vart tar pengarna vägen?

– Varför det tar sån tid?

– Hur det ens är okej att tillåta människor att jobba i kalla och mögliga lokaler?

Nej, få tummen ur nu och lyssna på invånarna i Vaggeryd. Detta är utan tvekan nära en nivå av Uppdrag granskning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *