Nyheter

Vem ska styra kommande år?

Nyheter Just nu pågår diskussioner i kommuner, region och riket om hur makten ska ges i de olika församlingarna.

Vem får hålla i ordförandeklubban? Arkivbild: Pixabay

När det gäller våra kommuner, Vaggeryd och Värnamo vet vi inte i nuläget vad som kommer att ske.

I Värnamo är frågan om  centerpartiet, för första gången, tappa posten som kommunstyrelsens ordförande och i så fall till vem? Att Sverigedemokraterna skulle nå makten, trots framgångar i valet, känns inte realistiska. Kan Centerpartiet behålla posten i en koalition med Moderaterna och Socialdemokraterna? När Azra Muranovic hamnade i riksdagen känns det som att partiets möjligheter minskar. Moderaterna för säkert fram Tobias Pettersson samtidigt som Centerpartiet vill få ett styre i mitten med Mikael Karlsson som ordförande i kommunstyrelsen, spännande att få veta inom kort vad som händer. Samtidigt ska man inte utesluta Kristdemokraternas position som maktfaktor i Värnamo kommun.

I Vaggeryd fick Socialdemokraterna en framgång som borde göra at de kan kräva den ledande posten. Men de behöver flera samarbetspartner och där hackar det. Sverigedemokraterna har sagt att det inte vill ta ansvar, alltså vara i opposition, vilket deras väljare kan ha synpunkter på. Vad finns det då att fundera över? Kan Moderaterna tänka sig att ingå i en majoritet där Socialdemokraterna har posten som ordförande i i kommunsstyrelsen, tveksamt. Vill man bredda majoriteten med Centerpartiet och eventuellt Kristdemokraterna? Kan Moderaterna och Socialdemokraterna tänka sig att ge posten som kommunstyrelsens ordförande till en centerpartist eller kristdemokrat för att kunna styra kommunen. 

När det gäller regionen blir man konfunderad inledningsvis, partiet Bevara Akutsjukhusen gick till val på en icke-fråga. Sjukhusen är inte hotade, men när man tänker efter kan det vara så att de fick stöd i samband med att Kristdemokraternas Ebba Busch ville att sjukvården skulle förstatligas. Kristdemokraterna fick det besvärligt regionalt när deras partiledare ville skrota regionernas inflytande över sjukvården. Väljarna kanske funderade över att ett förstatligande skulle hota sjukhusen i Värnamo och på höglandet.

riksnivå är det oklart om Moderaterna kan bygga ett starkt lag, oavsett vilket kommer Jimmie Åkesson att diktera villkoren. Liberalerna valde sida och vill få poster i regeringen, det vill inte Sverigedemokraterna. Får vi en regering bestående av moderater och kristdemokrater? Möjligt men hur länge lever en sån. Sverigedemokraterna är nog nöjda över att stå utanför regeringen men vara de som dikterar villkoren, när vi går till val 2026 vill de inte ta ansvar för det som hänt utan hämta hem de missnöjdas röster ännu en gång.

Gert Olsson

Taggar

Dela


9 reaktioner på Vem ska styra kommande år?

Jag förstår inte tjatet om att SD inte vill ta ansvar.
Allt detta kommer ur en feltolkning i denna utmärkta internetavisa. Vi är naturligtvis beredd att ta allt ansvar som vi kan få.

Problemet är väl snarast att 4-klövern upptäckte att SD skulle få en vågmästarroll om man fortsatte som tidigare och det vägrade Gert att leva med.

Då tyckte Gert det var bättre att skapa ”Socialmoderaterna” och börja samarbeta med sin kompis Kenth. Det dröjde ganska länge innan hans gamla vänner insåg vad han höll på med, och förvirringen blev total.

Nu sitter vi alla inblandade politiker och väntar på vad Kenth och Gert kommer fram till, och vilka övriga partier som vill svika sina väljare och samverka med höstens valmotståndare.

Inte förrän de bestämt sig kan vi övriga partier slutföra vårt arbete, och allt detta elände bara för att SD gjorde ett bra val och rörde om i köttgrytan och blev vågmästare.

Det är uppenbart att en helt nytt partisamarbete måste till i Vaggeryds kommun för kommande mandatperiod.

Orsaken är de olika partiernas inställning till Sverigedemokraterna samt deras egen inställning att de inte själva vill inta en ansvarsställning.

Ser man till resultatet borde ett nytt partisamarbete bildas mellan Socialdemokraterna och Moderaterna och eventuellt även Centerpartiet.

De valda politikerna från dessa partier täcker in en genuin kunskap och erfarenhet samt tillräcklig geografisk spridning.

Socialdemokraterna och Moderaterna får tillsammans 21 mandat vilket är tillräcklig majoritet men Centerpartiets 4 mandat ger en betryggande majoritet om 25 mandat.

Självklart måste en politisk överenskommelse skrivas mellan de majoritetsbildande partierna

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna får väl samsas med de övriga småpartierna vem som skall spela första fiol för oppositionen.

För att förstå mina reflektioner ovan bör man hela tiden ta hänsyn till varje partis resultat nedan i årets kommunalval.

S, erhöll 29,92 % = 13 mandat

M, erhöll 17,98 % = 8 mandat

SD, erhöll 16,18 % = 7 mandat

KD, erhöll 10,42 % = 4 mandat

C, erhöll 9,75 % = 4 mandat

L, erhöll 5,48 % = 2 mandat

E, erhöll 4,95 % = 2 mandat

V, erhöll 3,09 % = 1 mandat

MP, erhöll 1,54 % = 0 mandat

Övriga, erhöll 0,69 % = 0 mandat

E ovan står för Empartiet

Verkligen. Hur man kan rösta på ett parti som uttryckligen säger att de inte vill ta ansvar. Då de hellre vill stå på åskådarplats och kritisera allt och alla och samtidigt tar på sig en inbillad offerkofta?

Vem har sagt att vi Sverigedemokraterna inte vill ta ansvar? Jag har meddelat M. C. KD och L. Om att om de är vill prata med oss, så är de välkomna att höra av sig. KD och L har svarat och tackat för mejlet och att de ska återkomma om det blir aktuellt. M har avvisat och sagt att det inta är aktuellt. C har inte hört av sig

Jan-Erik Aronsson
Gruppledare
Sverigedemokraterna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *