Nyheter

Vem styr kommunen?

Nyheter Kommunfullmäktigeledamot Marijo Corkovic (S) svarar på Sandéns debatt angående "Stenrika gitarrföräldrar".

Marijo Corkovic (S)

I början på det här svaret till Christer Sanden’s, vår kulturskolas chef, debattartikel måste jag påpeka en sak.

Efter mitt uttalande på kommunfullmäktige om kulturskolans avgifter blev det ingen debatt efteråt från ”femklövern”. Jag har väntat 2-3 veckor på en debatt genom media från dem. I slutändan kom en debattartikel på skillingaryd.nu. Jag trodde att det var från majoritetssidan, ”femklövern”, men när jag läste färdigt fann jag att den var från vår tjänsteman, tf kulturskolans chef!

Det är mycket märkligt att vår tjänsteman blandar sig i allmänpolitisk debatt.

Jag undrar, vem styr kommunen? Är det ”femklövern”, eller är det tjänstemannastyre?

För mig betyder det att ”femklövern” lämnat kommunstyrning till tjänsteman och i med det svikit sina väljare som valde dem till förtroendevalda.

Svar till Christer Sanden, Kulturskolechef i Vaggeryds kommun.
I början av din debattartikel står att en politiker gick upp i kommunfullmäktige och påtalade att man behöver vara ”stenrik” för att ha råd med kulturskola.

Först, denna politiker har ett förnamn och ett efternamn, det namnet är Marijo Corkovic (S).

Du sa, att dom siffrorna som jag påtalade inte stämmer med verkligheten. Nu skall jag prata om de siffror Du påtalade i Din debattartikel.

Du säger att kulturskolan garanterar 24 undervisningstillfällen under ett läsår. Ofta hamnar Ni på 26-28 undervisningstillfällen.

Du säger att kostnad för ett läsår hamnar på 2 200 kronor, beräknat på 28 undervisningstillfällen.

Nu kommer matematiken fram.

28 undervisningstillfällen x 20 minuter blir 560 minuter. 560 minuter delat med 60 minuter blir 9 timmar och 15 minuter undervisning för 2 200 kronor i en kommunal verksamhet.

Jag måste säga en gång till, att min arbetsdag är 8 timmar och 45 minuter lång. På de 8 timmar och 45 minuter tjänar jag 1 350 kronor brutto.

Vid 26 undervisningstillfällen blir det 8 timmar och 35 minuters undervisning.

Vid 24 undervisningstillfällen (garanterad nivå) blir det bara 8 timmars undervisning. detta för samma 2 200 kronor i avgift.

Detta är siffror enligt Din verklighet.

Nu skall jag säga en gång till att det är svindyrt! Alla Vaggerydsbarn kan inte skriva in sig därför att deras föräldrar har inte råd i en skattefinansierad kommunverksamhet.

Jag vill nämna några saker till vilka jag inte tog upp på kommunfullmäktige.

Man kan hyra gitarr endast under första läsåret. Sedan måste man köpa egen gitarr. En extrakostnad för föräldrarna. Har inte föräldrarna råd att köpa gitarr måste barnet hoppa av.

En sak till. På Vaggeryds hemsida står att hyra gitarr kostar 300 kronor/termin, inte 250 kronor som Du skrev i Din debattartikel.

Till Lars Seger (ersättare i Kultur- och fritidsnämnden)
Jag har några ord att säga angående Din kommentar till Christers debattartikel.

När Du säger att Du är ersättare i kultur- och fritidsnämnden var snäll ange Din partitillhörighet efter namnet. Jag gillar inte när någon säger att jag sagt något jag aldrig sagt. Jag sade aldrig att jag skäms för kulturskolan. Jag sade, att jag skäms för att mina barn har råd att vara inskrivna på kulturskolan när andra barn inte har det.

Har absolut inte pratat om kulturskolans verksamhet. Endast om kulturskolans avgifter.

Snälla gå och titta på inspelningen från kommunalfullmäktige då jag var i talarstolen, så skall Du se att Du kommenterade mitt anförande helt fel.

Kommunfullmäktigeledamot
Marijo Corkovic (S)

Taggar

Dela


14 reaktioner på Vem styr kommunen?

Marijo, försök förstå innehållet istället för att märka ord.
Peppe, egentligen ska man inte gå i polemik med någon som inte vågar stå för vad de skriver, men ändå.
Vad är kultur? Det är väl vad vi gör och det vi tycker är kul att göra?
Jag kan hålla med om att alla barn ska ha chans att prova på saker och ting, i vårt samhälle är det oftast så. Men att Marijo tycker att gitarrskola, inklusive bok och gitarrhyra är för dyrt håller jag inte med om. Det är inte billigare med andra fritidssysselsättningar och att subventionera alla skulle bli omöjligt i alla samhällen. Alla måste välja på ett eller annat sätt. Att pensionärerna har det dåligt är ju lika mycket ett skatteproblem som ett problem med storleken på pensionen.
Nu vet jag inte vilka femklöverbröder du pratar om i Stockholm, vad jag vet finns ingen femklöver där.
Under den borgerliga regeringstiden sänktes skatterna med motsvarande en månadslön för de arbetare med en normal inkomst. Nu verkar det som om den börjar naggas i kanten, kanske skulle det vara bra med en liten koll på varför det är mindre i lönekuvertet nu än för två år sedan.

Ursäkta Mario att mitt (M) har kommit bort i min signatur! Jag skäms för övrigt inte att vara Moderat heller. Ditt resonemang är jag lite frågande till: Vad har din lön med Kulturskolans avgifter att göra? Det är som Mats skriver att det gäller att prioritera helt enkelt som min familj gjorde, är inte svårare än så faktiskt. Men i den socialistiska världen är det alltid nån annan som ska betala tydligen?
Avgifterna i kulturskolan är en del av kulturskolan och hur jag än lyssnar så är det bara fel med dem, så du sa inte direkt att det var fel på kulturskolan vilket är riktigt så där har du lite rätt. Men du snurrar ihop politik och tjänstemän i en salig röra minst sagt. Vem ska man fråga om avgifter etc om inte den som är chef över kulturskolan? Christer är dessutom ledamot i kommunfullmäktige så han kan skilja på sina uppdrag. Att söka debatt på det sättet så lär du få göra det med dina egna skulle jag tro, man visar respekt och håller en god ton i debatten helt enkelt.
Jag skäms som politiker för (jag var ordinarie de sista punkterna) och med det debattklimatet du och ni inom S tydligen ska föra nu? Sedann bör du nog läsa på lite av den svenska historien: Det var inte höga skatter som byggde vår välfärd! Det var hårt arbetande föräldrar och dess föräldrar som byggde den med sitt arbete helt enkelt, lär av historien. Det är samma välfärd som nu börjar krackelera när färre ska försörja fler.

Det är spännande när politiker ger varandra lite återkoppling i kommentarerna.
Christer som skrev om kulturskolans avgifter försökte visa att per månad om man slår ut det på en termin är summan kanske rimlig. Det är ju ytterst få aktiviteter som är gratis i Sverige eller i Europa.
Kanske skulle en del av kulturskolans avgifter kunna sänkas om föräldrar hjälper till? Kanske skulle kulturskolan kunna anordna lite spelningar hos äldrevården då skulle ju pensionärerna får ta del av kultur Mats?
Mats i övrigt så får pensionärerna som jobbat hela livet så lite i pension pga just politikers sätt att hantera de gamla. Femklöverns storebröder i Stockholm har väl bestämt att de rika ska ha det mesta tror jag, eller Mats?
I en perfekt värld ska kultur prioriteras liksom möjligheter med andra aktiviteter. Det är väl lika bra att alla bara inser att alla kommuninvånare har lite att jobba med när det gäller det mesta för barn/ungdomar o äldre. Om man inser det o börjar samarbeta så kanske allt blir bättre. Då kanske man inte exempelvis behöver betala 150 tusen för konsulter att hitta en ny kulturchef. Då kanske de pengarna kunde gått till minskade avgifter kära politiker…

Är det inte konstigt?
I vilket samhälle är man skamsen för att man kan skriva in sina barn på Kulturskolan?
Marijo, det är frågan om att prioritera! Du har prioriterat ditt barn, var stolt!
Du skriver att det kostar 2200kr per termin att vara med, det är ju inte sant.
-Man måste inte köpa ny bok, man måste inte hyra gitarr. Man skulle tom kunna tänka att två eller tre delar på en hyrd gitarr och bok, eller att man går ihop och köper tillsammans, där barnen sedan delar.
Det är bara i socialismen allt ska vara lika, vi andra tycker att folk ska välja själva vad de spenderar sina pengarna på.
– Varför tycker du att alla pensionärer ska betala ditt barn gitarrlektioner? Det är ju kontentan av det du skriver.

Men Mats.Övningen gör man hemma mellan lektionerna. Dela gitarr med två andra som kanske bor på annan del av samhället?? Hur tänker du.

Pensionärer har säkert inget emot att betala barnbarnens musiklektioner. Kanske t.o.m den moderata morfadern

Linnea, nej jag har inget emot att betala mitt barnbarns eventuella gitarrlektioner.
-Däremot vill jag inte betala allas.
Redan idag subventioneras verksamheten, så vi alla är med och betalar en del av den. Det är fullt tillräckligt tycker jag, det måste ändå vara så att vi får välja, man kan inte få allt.
Eller är det så att pensionärerna har det allt för bra ekonomiskt och gärna lägger en högre skatt? Det är väl knappast den generella uppfattningen?

Att dela på en gitarr, där man antingen övar tillsammans och hjälper varandra, eller har den olika dagar i veckan kan inte vara något större logistiskt problem.

Ska barn behöva avstå kulturskolan för att deras föräldrar råkar ha lägre lön än t.ex grannens föräldrar.
Är det inte dax att höja skatten lite??

Bra skrivet
De bör tänka hur många föräldrar har råd att skick sina barn till kulturskolan
Hoppas att de skänker avgift
Håller tummarna

är detta inte något man kan ringa mellan varandra? känns som nivån börjar bli…något konstigt milt beskrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *