Nyheter

Vetorätten ska vara kvar

Nyheter Lagstiftningen om kommuners vetorätt när det gäller vindkraftsprojekt tillkom för 11 år sedan för att bevara kommunernas inflytande när det gäller mark- och vattenanvändning. Nu vill regeringen ändra på det men vad tycker kommunstyrelsens ordförande?

Arkivfoto: Kommunstyrelsens ordförande vill ha kvar det kommunala vetot

Det var senast för tre år sedan som Energimyndigheten och Naturvårdsverket föreslog att vetorätten skulle bort men då blev svaret från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) att man ville ha kvar denna möjlighet.

I helgen uttryckte (MP):s språkrör Per Bolund önskan om att ta bort kommuners vetorätt när det gäller vindkraftetablering eftersom det har stoppat många projekt i landet och att klimatarbetet bromsas upp.

– Jag tycker att vetorätten ska vara kvar. Men att vi gör som vi ska och prövar mark- och vattenanvändning enligt översiktsplan eller vindbruksplan. Bullret hanteras av miljömyndigheterna, svarar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Fotnot: På måndagens sammanträde i kommunfullmäktige ska ledamöterna besluta om vindkraft i väst.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vetorätten ska vara kvar

Politikerna har utsett områden lämpliga för vindkraft. Då skall man ställa sig frågan,vilken typ av vindkraft kan tolereras av både djur och människor? Svaret kan vara verk som är maximalt 150 meter höga och som därmed inte dominerar landskapsbilden. Vilken ljudnivå går det att leva med? 30 decibel är en rimlig gräns. Därmed är problemet löst. Inget bolag vill investera i vindkraft under dessa förutsättningar. Kommunen har inte sagt nej till vindkraft.

Centerpartiet har en vågmästarroll i riksdagen när det gäller införandet av en slopad vetorätt för kommunerna. Centerns slogan ”Närodlad politik” stödjer principen om den lokala demokratin. Därför får man förutsätta att de håller fast vid kommunens rätt att att säga nej till vindkraft. Det är viktigt inte minst när det handlar om ofantliga verk som är 250 meter höga och när det nu planeras för verk på 300 meter. Därför borde det vara självklart med ett Centernej till all planerad vindkraft i vår kommun. Visa att ni står på landsbygdsbefolkningens sida. Turismen i kommunen kommer att lida stor skada. Turisterna söker ju sig hit för stillheten och den storslagna naturen. De vill inte mötas av vindkraftsparker.

Demokratiförakt, jag håller med dig i det mesta du skriver.
Jag är personligen övertygad om att vindkraftverken är det mest miljöförstörande vi har. De är dessutom dyra och ineffektiva.
Men! – I demokratisk ordning har vi beslutat att anta en vindkraftsplan. En majoritet av de förtroendevalda röstade för den, nu tror jag vi måste följa det beslutet genom att säga att vi följer den.
Jag var inte enig med majoriteten, men det är så demokrati fungerar.
Det stora problemet med utökad vindkraft är att det försenar det nödvändiga beslutet om ny kärnkraft. Vi kommer dit, förhoppningsvis innan vi förstört hela vår natur, då extremisterna endast räknar koldioxidutsläpp som miljö.

Miljöpartiet och Per Bolunds förslag att tillsätta en utredning som skall frånta kommunernas rätt till veto mot vindkraftsutbyggnad är att helt köra över kommuninvånarnas rätt att bestämma över om man vill leva i en kommun där djur och människor
lever i samklang med naturen eller får säga ja till industriella vindkraftsparker med 250m höga torn som syns miltals.. Nu vill vi se att modet finns hos politikerna i kommunen att använda vetot mot den tilltänkta vindkraftsparken i väster.Vem sätter man främst de egna invånarna eller investerare i något multinationellt företag? Om man säger ja ansluter man sig till Bolunds gäng som genom att stoppa vetorätten upphäver alla demokratiska rättigheter som vi kan kräva i ett demokratiskt land.

Helt rätt av Gert Jonsson att vilja bevara kommunens vetorätt. Om Gert Bolund får bestämma kommer vi att ha vindkraftsparker överallt. Nu gäller det att alla partier ser till att detta förslag stoppas. Nu är det dags för ”landsbygdspartiet” Centern att visa att man står på landsbygdsbefolkningens sida och inte som vanligt ansluta sig till Miljöpartiets miljöpolitik som har kostat vårt land så mycket genom åren. När det gäller måndagens sammanträde får vi hoppas att kommunpolitikerna utnyttjar sitt veto och säger nej till de tyska investerarnas planer på att bygga en industriell vindkraftspark i vår kommun. Tänk på att ert beslut raserar miljön för framtida generationer i minst 25 år framåt samtidigt som det inte tillför vår kommun någonting. De miljösatsningar som görs i vårt land utgör bara några promillen av världens samlade satsningar på miljön. Så länge som de stora miljöbovarna Kina och USA har sina utsläpp är våra satsningar en droppe i havet. Varför skall vi då förstöra naturen i vår kommun för att tillfredsställa några världsfrånvända miljönissar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *