Nyheter

Vi lämnar Sveriges ekokommuner

Nyheter Ett oenigt kommunfullmäktige beslutade igår kväll att begära utträde ur Sveriges ekokommuner. ”Att lämna den här organisationen för 8 200 kronor är inte relevant”. Nu ska pengarna användas till annat miljöstrategiskt arbete

Arkivfoto; Vinnaren av årets miljöpris 2017

– Yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Vi ska gå ur Sveriges ekokommuner, säger Gert Jonsson (M).

– Jag säger tvärtom, jag yrkar avslag på att vi ska lämna. Det är en viktig fråga att engagera oss i. Föreningen bildades 1995 i Värnamo av en handfull kommuner, men består idag av 105 kommuner och 5 regioner. Faktum är att 4 miljoner svenskar bor i en eko-kommun. Det här är ett forum för kommuner. Genom gemensamma nyckeltal följs nyckeltal upp. Ämnen som rör viktiga frågor. Ju större förening desto starkare röst. Denna organisation vill nu femklövern lämna. Att lämna den här organisationen för 8 200 kronor om året är inte relevant när vi ser vilka utmaningar vi har. Samarbetet är viktigt. Vi yrkar bifall till vårt förslag att vi ska vara kvar i organisationen, säger Kenth Williamsson (S).

– Mig veterligen har vi inte gjort någon större mätning hur nätverket har fungerat. Det är inga tveksamheter att det är en bra organisation att vara med, men vi måste också vara aktiva. Jag har funderat väldigt mycket fram och tillbaka. På länsnivå finns också ett bra arbete och det kanske räcker? Även om det finns andra bra nätverk. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag, säger Jenny Larsen (KD).

– Jenny, du säger att ska man vara med i ett samarbete då ska man vara aktiv. Men vilka bestämmer om vi ska vara aktiva. Är det inte femklövern som styr i den här kommunen? Den andra frågan är arbetet på länsnivå, att vi har bra samarbete och det tycker jag du har rätt i, men varför kan man inte vara aktiv i flera organisationer. Den åsikten har vi. Gert, du sa att man kunde använda pengar till andra miljöstrategiskt arbete. 8 200 kronor, vad får du för det, Gert?, undrar Kenth Williamsson (S).

– Man ska uträtta något om man är med i nätverk. Vi klarar inte som liten kommun att vara med i alla nätverk. Hade det fyllt ett stort syfte hade vi märkt det. Vi väljer att vara med på de strategiska arenorna. Jag tycker inte att vi ska vara med där längre. 8 200 kronor är inte mycket, men jag tänker på arbetstiden…, den kostar också, säger Gert Jonsson (M).

– Det handlar inte om de här 8 200. Är man med får man engagera sig. Det är en brist att vi inte har gjort det. I dessa tider när vi pratar miljö på alla möjliga håll och kanter och miljömedvetenheten har ökat rejält. Konstigt när man har ett nätverk och inte använder det bättre. Man blir lite fundersam att vi har en del partier som säger sig vara ganska gröna. Tycker att det är märkligt att man inte trycker på inifrån och vill vara med, avslag på det här, säger Roger Ödebrink (S).

– Det är lite så här, någonstans måste man prioritera. Det här är inte min specialkunskap. Men läser ni våra tjänstemännens skrivelse så är man med i vassare organisationer som man jobbar med och vi har ett bra miljömål. Vi har varit med, fast vi inte har varit med. Ekokommuner kanske inte är med i framkant idag. Jag litar på den skrivningen vi har fått. Vi prioriterar inte ekokommuner. Ska vi vara med där så är det inte 8 200 utan då är det tjänstemannatid. Vi är i framkant utan att vara med i just det nätverket, säger Ulf Abrahamsson (C).

I kommunstyrelsen som också var oeniga var voteringarna Ja till att lämna som gjordes av (M), (L), (C), (SD). Avstod från att rösta gjorde (KD) och (MP). Kvar i Ekokommunen i kommunstyrelsens votering ville samtliga (S).

Votering blev det även under gårdagskvällens kommunfullmäktige och de som ville vara kvar i nätverket var (S), (V), totalt 12 röster. Att lämna Sveriges ekokommuner röstade  (L), (KD), (C), (M), (SD) samt (EMP) som utgjorde totalt 28 röster. Malin Rehnstedt från (MP) avstår från att säga varken ja eller nej under kvällens kommunfullmäktige. Rehnstedt (MP) ville dock reservera sig mot beslutet, men det fick hon inte. Det gjorde, och fick, däremot (S) och (V) göra, vilka hade lämnat sin röst i frågan.

Vaggeryds kommun ingick i slutet av 2012 i nätverket Sveriges eko-kommuner. Intentionen är god, finns att läsa i tjänsteskrivelsen, där föreningen arbetar med målet att främja hållbar utveckling och ett hållbart samhälle, där utbildningar, årskonferens, nätverk och tillgång till nyckeltal för miljön finns.

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *