Nyheter

Viktigt meddelande via sms träder i kraft

Nyheter Till vardags tar vi del av nyheter och det gör vi troligtvis även vid en kris. Från den 1 juli träder en ny variant av viktigt meddelande till allmänheten.

Vid försvarsutbildarnas informationsträff i Skillingehus under förra veckan fick åhörarna ta del av informationens flöde i Sverige i händelse av kris.

– Vid en större olycka ökar vårt behov av information samt vilka myndigheter som är ansvariga. Myndigheter ska rapportera före, under och efter krisen. Men var källkritisk med informationen, menar Klas Vigren på försvarsutbildarna.

VMA är en känd förkortning som betyder viktigt meddelande för allmänheten. Detta system testas i fyra månader om året, numera första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. När vi hör meddelandet ska vi stänga fönster och ventilation och lyssna på lokalradion. VMA kan även gå ut till fasta telefonnummer och sms till de mobiltelefoner som är registrerade i området.

– Från den 1 juli i år kommer en ny variant av VMA. Innebär att alla mobiltelefoner som är inom ett visst område ska kunna få ett sms. Det har varit en lång resa dit då det är mycket tekniska och juridiska bitar i detta, men nu ska allt fungera, menar försvarsutbildarna.

Förutom VMA finns det myndighetsmeddelande som ger ut information om till exempel oväder, giftutsläpp, trafikolyckor och så vidare.

– Sociala medier kan vara källor till informationen i kris. Tänk efter när du delar inlägg där det finns namn och bild på drabbade och anhöriga. Vad är korrekt information? Vad är syftet, vem är avsändaren, vad, när, hur, vem och varför? Sprid inte rykten. Var källkritisk, säger Klas.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *