Nyheter

Vill anställa stadsarkitekt på heltid

Nyheter Kompetens och kapacitet behövs för att höja kvaliteten, men politikerna kom inte riktigt till beslut.

Möjligen blivande arkitekter. Arkivbild

I budgeten för förra året tillfördes 300 000 kronor för att finansiera en stadsarkitekt och tjänsten skulle delas med grannkommun. Men i samband med budgetberedningens arbete har förslag inkommit på att inrätta en stadsarkitekt på heltid i Vaggeryds kommun i stället. För att detta ska bli möjligt bör budgeten från nästa år och framöver förstärkas med ytterligare 600 000 kronor.

– Nej, vi kom inte i mål med detta under arbetsutskottets senaste sammanträde. Det händer så otroligt mycket i vår kommun och vi behöver en stadsarkitekt varaktigt, då vi behöver kompetensen på plats. Jag är helt övertygad om att vi behöver anställa en arkitekt så att vi inte tappar fart. Mitt parti tycker att man ska anställa en arkitekt på heltid, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) .

Kent Williamsson (S) håller med om att det finns ett stort behov av tjänsten.

– Vi ser det här med skolorna att det tar väldigt lång tid, men det verkar som om femklövern behöver längre tid att tänka på det här. Om det här senaste förslaget med en heltidstjänst landar så är det ett steg i rätt riktning, helt klart, då vi inte hänger med helt enkelt. Vi har en stor tillväxt och då möter vi upp med att ha en arkitekt på plats, menar Kenth Williamsson (S).

– Demokrati tar tid och förhoppningsvis blir det bra, vi kommer att vara i ökad tillväxt länge. Vi kan inte skjuta upp planer, kommunen har ett planmonopol, och jag tycker att det är synd att vi tappar i produktionstakt när vi är en tillväxtkommun, berättade Gert Jonsson (M) vid förra veckans arbetsutskott. 

I går tisdag kallades politikerna till ett extrainsatt sammanträde med anledning av ovan. En kravprofil har gjorts upp som med all säkerhet kommer att göras klart inför dagens kommunstyrelsesammanträde. Kravprofilen för den nya stadsarkitekten är att personen ska ha en arkitektexamen från teknisk högskola eller likvärdig utbildning samt utbildning i PBL –plan- och bygglagen – och miljöbalken. Kommunen anser det vara en merit om personen har erfarenhet av bygglovshantering och planeringsprocess samt gedigen erfarenhet från verksamhetsområdet. Den som nyanställs ska ha lätt att samarbeta med andra, såväl medarbetare som utomstående och man ska vara kommunikativ i tal och skrift, inneha körkort för personbil samt ha förmågan att planera och slutföra arbetsuppgifter. Kommunledningskontoret lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Taggar

1 reaktion på Vill anställa stadsarkitekt på heltid

Varför ”glömdes” en gedigen erfarenhet från näringslivssidan, aktuellt område, i profilen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *