Nyheter

Vill bada tillsammans med likasinnade

Nyheter En synpunkt och önskemål har inkommit till kommunen om att inte alla invånare kan utnyttja simhallsaktiviteterna på grund av religösa skäl.

Arkivfoto från barnens simskoleavslutning i Skillingaryd

Flera kvinnor står bakom önskemålet om att få bada tillsammans i simhallen i Skillingaryd, där skrivelsen lyder;

”Viktig synpunkt som många i samhället klagar över. Det finns många som inte kan simma och bada i simhallarna då det är blandat män och kvinnor. Inom vissa kulturer är inte detta okej och därför kan inte kvinnorna inte utnyttja denna aktivitet. Därav har kvinnorna startat en grupp och bokat upp simhallen för 400 kronor per gång för att få ha simhallen för sig själva. Dessa kvinnor får betala extra mycket för att kunna bada själva utan män, då det kostar 40 kronor per gång annars. Önskar att kommunen kunde göra som Värnamo och anordna tjejkvällar i bassängen.”

På kultur- och fritidsförvaltningen svarar Göran Svensson att denna information ej har kommit förvaltningen tillhanda och avböjer att kommentera mailet.

 

 

Uppdaterat: Från redaktionen har vi nu stängt möjligheten att ge fler kommentarer i denna fråga

Taggar

Dela


29 reaktioner på Vill bada tillsammans med likasinnade

Och ska man behandla folk olika pga religiösa åsikter då kommer dom som går på den linjen bara att bidra med att rasismen ökar

Adam

Det är mycket enkelt…

Badhusen är öppna för alla utom när dom är uthyrda.

Godkända badkläder är baddräkt och bikini för kvinnor och badbyxor för män och badblöja för spädbarn.

Babysim är öppet för i första hand kommuninvånarna, därefter kan utomstående få plats…

Inga problem…

Lika för alla…

Landsbygdsbo,

Det är naturligtvis mycket beklagligt om det förhåller sig på det vis du beskriver gällande barnen.

Vet inte vad som skulle vara en bra lösning, det är en inte helt lätt (däremot mycket känslig om man ser på alla kommenterar…) fråga men samtidigt, har vi lyckats sätta människor på månen borde väl detta gå att lösa?

Det är uppenbart att frågan ytterst handlar om olika gruppers intressen (kanske i motsättning om man får bedöma utifrån kommentarerna här men jag är heller inte säker på att det är så egentligen) och rätt till nyttjande av allmänningen.

Hur ni än vill tänka bort att frågan inte finns så är det just önsketänkande. Det är en realitet som måste hanteras.

Mitt förslag är att bjuda in representanter från de familjer där detta (alltså att inte kunna bada ihop tjejer och killar) är ett problem och tillsammans med de kommuninvånare som absolut måste ha tillgång till badhuset varje dag i veckan, och såklart för dem då kan bli ett problem, diskutera fram en lösning som är bra för alla parter.

Behöver väl inte vara svårare än så.

Kära Adam, vet du om att det finns mer än 15 familjer med små barn, 6 mån till 4 år, i kommunen som inte kan gå till någon av badhusen då barnen blivit så pass rädda för dessa individer i heltäckande kläder där man inte alltid kan se vilket kön det är under alla kläder….

Det finns också många av manligt kön som inte längre kommer kunna bada om det skulle bli så att vissa dagar blir enbart kvinnodagar…
Många män kan bara bada en dag i veckan pga jobb och familj.

Har även hört samma farhågor bland vissa av kommunens hbtq-personer, som redan nu har jobbigt att kunna bada…

Trodde att det skulle jobbas för att fler skulle kunna gå till badhusen inte färre…

Du har så rätt, Landsbygdsbo. När dom svarar från Simhallen om babysim ”Först till kvarnen”
och man föreslår att dom kanske måste ha en grupp till så alla bebisar kommer med,o så läser man dagen efter att kvinnor måste ha en egen grupp och får bada själva,då blir man väl både ledsen och arg.

Ni menar alltså att en ansenlig del av kommunens invånare ska flytta för att de gör anspråk på att få ha tillgång till en simbassäng en kväll i veckan?

Måste säga att detta är en fullkomligt barock slutledning från många av er här, och på flera nivåer.

För det första så måste ni väl ändå förstå att det inte lär bli några befolkningsmässiga flyttar så varför skriver ni så, när ni ändå rimligen vet att det inte kommer vara så?

Förstår att det finns en oro för det nya och avvikande mot tidigare gängse normer. Det måste jag ge er. Det är naturligtvis en typ av frågeställning som kanske inte funnits tidigare.

Vill dock för samhällets bästa mana till ert intellekt, att ni tänker efter lite innan ni hasplar ur er en massa av ibland obestämbar kvalitet.

Genom att hitta bra (för alla kommuninvånare!) förhållningssätt hur frågor som rör olikhet hanteras kommer också samhället gagnas. Att hantera saker på ett bra sätt och (ibland) jämka mellan olika grupper så alla blir nöjda är tror jag ett långsiktigt hållbart sätt, tror ni inte det?

Alternativet att inte göra det och förbise vissa grupper tror jag kan skapa spänningar och motsättningar som helt enkelt kommer er ett fattigare liv. Men visst, bestäm ni!

Jag blir bara arg nu. Ska dessa kvinnor hyra hela badhuset bara för att dom inte ska bada ihop med män,då är det nog befogat att låta bli och bada eller flytta tillbaka där dom kommer ifrån.
Om detta blir godkännt,så undrar jag varför det inte finns möjligheter med att utöka tid för babysim så att alla bebisar får komma med. Dom om någon behöver ha samma chans. Inte nog med det,fick oxå veta att bebisar från andra kommuner kommer hit på babysim för att det är billigare i Skillingaryd och Vaggeryd än i deras hemkommuner. Alltså ska vi som bor här betala skatt för dom,medan våra bebisar som är blivande kommuninvånare inte kommer med. Nu får dom ansvariga för detta förklara sig och skärpa sig. Många som är arga på detta. Och säg nu inte att kvinnorna ska betala för sig,för det får bebisarna oxå göra på babysim.

Instämmer med skillingarydsbo och Peter man kan inte prata om ett jämlikt samhälle och sedan besluta något helt annat. Och vill man bo i Svergie då får man anpassa sig eller flytta till något annat land

Om det inte passar för dessa kvinnor att bada med
oss andra ”orena” så är mitt råd till dessa kvinnor att återvända till sina hemländer där tydligen helt andra ”fri och rättigheter” råder. Kommer man till Sverige så är det svensk kultur och svenska seder
som gäller. Det ät det bästa sätttet att få dessa
människor att integreras i vårt samhälle. Vad är nästa krav. Vårdcentraler och akutmottagningar bara för muslimer. Det är så parallellsamhällen byggs upp. Det leder till att ett redan splittrat land går ännu mer i sär. Vi ser det ju redan nu i oförmågan att bilda regering.

Där håller jag verkligen med dig. Själv kom jag till Sverige för 53 år sen. Jag är döpt katolik,men tänker aldrig nåt annat än att om man är troende så finns det bara en Gud. Är med i svenska kyrkan,gift i svensk kyrka med en svensk protestant. Jag är ingen dålig svensk protestant eller katolik. Jag är en skötsam inflyttad svensk pensionär.

Hur blir det till sommaren på kommunala badplatser, kommer det att ställas krav på avlysning en dag i veckan?

Tänk efter lite nu. Tror ni att de familjer som har denna religiösa uppfattning om att killar och tjejer ska bada åtskilt kommer ändra djupt rotade seder bara för att ni knäpper med fingarna, seriöst? Man får ta hänsyn till varandra, inte bara åt ett håll.

Är tämligen säker på att det enda rimliga resultatet, om de inte får egen badtid, är att tjejerna hemifrån förbjuds att bada helt enkelt. Detta kan ni väl knappast tycka är en pragmatisk hållning i frågan?

Det där var en del riktigt unkna kommentarer som inte har något alls med artikeln att göra. Skämmes!

Sverige är sedan länge mångkulturellt och det är bara gilla läget att det finns olika behov och önskemål. Om dessa tjejer hade bokat badhuset en kväll i veckan för att kunna bada så kan ni säkert hitta en tid de sex andra dagarna som passar, eller hur. Låt mig annars föreslå ett dopp i hjortsjön så ni piggnar till och återfår ett nyktert och rationellt förhållningssätt till frågan.

Att hyra simhallen med egna pengar får man väl göra. Det finns dock en annan aspekt till denna diskussion som jag tycker är ännu mer oroväckande: det har hänt flera gånger när jag var och badade med min 4-åriga dotter i Vaggeryd att det fanns flera kvinnor/tjejer med slöja på och långarmade och bentäckande ”badkläder”. Om detta beteende fortsätter och utökar finns risk att detta på sikt blir den nya norm och min dotter börjar skämmas eller blir utfryst för att ha en vanlig baddräkt på sig.

Håller med skillingarydsbo samt ellen! Men vad man än säger är rasistiskt. det tar inte lång tid innan vi har moske och böneutrop här. En fråga då.. hade vi kristna fått komma till ett muslimskt land och fått bygga kyrkor och haft högljudna böner i högtalare som i växjö? jag tro inte de!

Ellen for president(eller kommunordförande).
Sverige är inte muslimskt(även om inflyttade muslimer vill ha det till det). Muslimer borde fly till muslimska land(eller fly vet jag inte, söka lyckan är nog ett bättre utryck). Sverige ska alltid ta emot riktiga flycktingar, inget snack om saken. Dok inte lycksökare som ljuger och gör vad som helst för att få stanna i bidrags himlen. Säger man att man är under arton år eller är hbtq person så får man stanna(det är ju ingen som utnyttjar den luckan i systemet). Striktare gränskontroller och en rejäl uppstyrning av migrationsverket så kanske vi kan hjälpa dom som verkligen behöver hjälp.

Om en ganska snar framtid kommer vi ”svenskar” att i bästa fall få oss en tid tilldelad då vi kommer att få
utnyttja offentliga anläggningar. Har kristna i muslimska länder möjlighet att få särskilda undantag
p,g,a sin religion ? Får kristna bygga möteslokaler i dessa länder? Skulle vara intressant att få ett svar från dessa kvinnor.

Självklart får man ta seden dit man kommer! Särskilda badtider för enbart kvinnor?! I Sverige gäller svenska lagar och regler. Jag håller med Skillingarydsbo, alla är så rädda för rasiststämpeln.
Men om jag som kristen svensk skulle lämna in motion om att kvinnor ska få bada på särskilda tider, pga vilka skäl det än må vara, så skulle man inte ens ta ämnet i mun.
Sluta särbehandla, lika för alla. Pojkar och män ska vara välkomna på samma tider som flickor och kvinnor. Vilket budskap skickar detta till barnen? Att det är rätt att dela på flickor och pojkar? Ska vi ha det så?
Det finns muslimska länder som lever i fred, om man önskar leva efter enbart muslimska lagar och regler så kanske man ska bo där istället.

Ta seden dit de kommer? På mellan/högstadiet i början på 00 -talet separerades killar och tjejer på simlektionerna. Inget konstigt med det. Vi tjejer fick bada i fred utan killarnas bus. Att ha en enstaka kväll /vecka vigd åt kvinnor eller män borde inte vara det märkvärdigaste.

Det berodde inte något alls på att det kom mycket familjer från Somalia vid den tiden?

så du tror vuxna män gör ”bus” i simhallen? det är vuxna människor detta handla om. de är ju så sjukt löjligt att ens ett sånt här förslag kommer upp! dom få gärna hyra hallen hela tiden men då kostar de fullpris som de gör om svenskar skulle hyra hallen. annars finns de badtider för 40 kr eller så få dom låta bli och bada.

Fattar egentligen noll av denna anonyma medborgarmotionen. Men har bestämt för mej att onsdagskvällar på 70-talet var endast till för kvinnor i Skillingaryds badhus. Så vad är problemet?

inom vissa kulturer? då få dom väl fortsätta hyra hallen själva. det finns tider som badet öppet och det är bara att följa i Sverige. ta seden dit man kommer!

Klart vi ska öka segregation i landet genom att anpassa oss efter andra kulturer. Ge upp nu, bli svenskar eller flytta hem. Men det är klart att alla är så rädda för rasiststämpeln att vi går med på allt.

Inget konstigt med detta. I ett samhälle där det finns olika kulturer så kommer det såklart också att ställas krav på att ha respekt för olikhet. Tycker de ska göra som Värnamo som har tjejkvällar så kan också de få bada.

Kommentarsfunktionen är stängd