Nyheter

Vill behålla naturreservatklassning

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott vill behålla den tidigare klassningen av Östermo naturreservat där Länsstyrelsen vill sänka

Arkivfoto. Inget av naturreservaten i kommunen

Det är Länsstyrelsen som tagit fram en strategi för tillgänglighet till skyddade områden i Jönköpings län. Nu svaren på remissen diskuterats på Vaggeryds kommun. Tidigare tillgänglighetsplan är 12 år gammal och sedan dess har närmare 40 nya naturreservat bildats i länet, vilket är en ökning med närmare 40%.

Länsstyrelsen har varit att jobba med två parametrar och det är besöksanpassning och tillgänglighet. Besöksanpassningen kan innebära hur mycket anordningar (stigar, parkeringar, eldstäder, fågeltorn med mera) det ska finnas i området och tillgängligheten beskriver i vilken utsträckning området ska vara tillgänglig ur olika aspekter.

– Vi är överens förutom att man sänkt tillgänglighetsklassningen för Östermoskogens naturreservat. Vi vill behålla den gamla klassningen, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

Besöksanpassningen är poängsatt mellan 0 till 3 poäng, där 0 poäng lämnas där det inte finns någon anvisning och 3 poäng är högsta poäng som ges där det finns informationstavlor, parkering, möjlighet till att komma till platsen med kollektivtrafik samt toaletter, fågeltorn och grillplatser.

Tillgänglighetsmål är poängsatt med A, B eller C, där A i det här fallet betecknas som lägst betyg där området bedöms inte vara tillgängliggjort och C betyder att många anordningar har hög framkomlighet och uppfyller Boverkets rekommendationer för mått och lutningar och där det i området finns ljudguider, leder med handräcke, information i punktskrift och så vidare.

Våra naturreservat och bedömningsförslaget från Länsstyrelsen;
Brokullen 0 och A
Gärahovs storäng 1 och A
Lilla Kungsbackens domänreservat 0 och A
Lyngemadssjön 1 och A
Långö mosse och Svanasjön 0 och A
Mässeberg 0 och A
Stensjökvarnskogen 1 och A
Store Mosse 3 och C
Tjurhults mosse 0 och A
Östermoskogen 2? och A?

Taggar

Dela


1 reaktion på Vill behålla naturreservatklassning

Skrämmande dålig klassning på våra naturreservat och jag instämmer helt i Länsstyrelsens synpunkter.

Med det ökade intresset för att semestra och röra sig i Sverige borde Vaggeryds kommun göra något för att öka kunskap om och tillgängligheten till de fina områden som vi har.

Stig Svensson (SD)

Inte ens de nya områdena som nyss invigts har information och tillgänglighet, och i kommunens information har det i 2 upplagor (trots påpekanden) talats om Hattens naturreservat (i Sävsjö kommun) som knappast kan sägas ligga i Vaggeryds kommun (förutom en bit bäckravin), och inte är tillgängligt för ”vanligt” folk från Vaggerydssidan.

Kommunen borde kunna sysselsätta nån intresserad kommunikatör (av de många som vi tydligen har) på att ta fram en information, med karta, för att öka kännedomen och intresset för dessa godbitar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *