Nyheter

Vill ha avgiftsfritt för +80

Vill ha avgiftsfritt för +80

Nyheter Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt går i dag ut med ett förslag om avgiftsfria läkemedel för alla från 80 år och det tycker hans partikamrat Lennart ”Charles” Karlsson i Vaggeryd är bra.

– Personligen tycker jag att det är på tiden att detta genomförs och jag stöder verkligen förslaget som jag hoppas blir verklighet, säger Lennart.

Han pekar på att det i dag finns många fattigpensionärer och att reformer är önskvärda.

– Många äldre har en ansträngd ekonomisk situation. Samtidigt är deras behov av läkemedel stora och utgifterna för detta kan bli kännbara, trots dagens högkostnadsskydd, säger Jonas Sjöstedt.

– Vänsterpartiet ligger bakom reformen med avgiftsfria läkemedel för barn som infördes i år. För att stärka välfärden och skapa jämlika levnadsvillkor vill vi nu gå vidare med nästa reform. De äldres ekonomiska situation måste förbättras. Ingen äldre ska behöva avstå från medicin för att man inte har råd. Vänsterpartiet föreslår därför att läkemedel blir avgiftsfria för personer som är 80 år eller äldre.

För personer över 80 år skulle förslaget innebära en minskad kostnad med i genomsnitt cirka 1 700 kronor per år och person. Givet de låga pensioner som många äldre har vore det en reform med stor betydelse. För den äldre som har stort behov av läkemedel skulle förslaget innebära en ekonomisk lättnad med upp till 2 200 kronor per år. Förslaget avser läkemedel och andra varor som ingår i läkemedelsförmånen, det vill säga de flesta receptbelagda läkemedel.

Dagens högkostnadsskydd för läkemedel innebär att patienten betalar högst 2 200 kronor under en period på ett år räknat från det första köpet. Detta är utformat så att patienten idag betalar fullt pris för läkemedel upp till 1 100 kronor och därefter sker en stegvis avtrappning. Dagens högkostnadsskydd saknar en särskild utformning för äldre.

– Totalt finns i Sverige idag cirka en halv miljon människor över 80 år. Genom att satsa på generella system istället för inkomstprövade byggs en välfärd som håller ihop Sverige, som är politiskt stabil över tid och har stor legitimitet. Den generella välfärden pekar inte ut och stigmatiserar de som behöver mer av samhällets stöd och den medför även mindre byråkrati. Sett över tid är det tydligt att generaliteten har varit ett framgångsrecept för den nordiska välfärdsmodellen jämfört med de särskiljande inkomstprövade modeller som finns i många andra länder. För Vänsterpartiet är det därför prioriterat med generella välfärdsreformer som omfattar breda befolkningsgrupper. Vi visar att det går att bygga ut den framgångsrika svenska välfärden med nya byggstenar.

Reformen beräknas kosta cirka 850 miljoner kronor per år och Vänsterpartiet kommer att driva förslaget i de kommande förhandlingarna med regeringen om budgetpropositionen för 2017. Kostnaden är beräknad på vad personer 80 år och äldre betalade i egenavgifter för läkemedel 2015. Den förmögenhetsskatt som Vänsterpartiet har föreslagit beräknas ge cirka 4 miljarder kronor per år varav en del skulle kunna utgöra finansiering för avgiftsfria läkemedel för äldre.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *