Nyheter

Vill ha polisstation

Nyheter (KD) lämnade in en motion till kommunfullmäktige om utökad polisnärvaro i Vaggeryds kommun

Arkivfoto

– En av dessa frågor vi drev inför det här valet. Vi vill ha utökad polisnärvaro. Vi har en brandkår, ambulans, mycket myndighetsutövande när det gäller miljö och hälsa. Inom det polisära har vi inget. Vi är en tillväxtkommun och tycker att det är dåligt att vi inte har en polisstation. Vi ser och upplever en högre brottslighet. Vi bör ha tillgång till en polisstation som är bemannad. Vi vill ge förvaltningen uppdrag att aktivt verka för att öppna en polisstation i kommunen, säger Thomas Axelsson (KD).

Kommunfullmäktige remitterade motionen till kommunstyrelsen för beredning.

Motionen i sin helhet;

”Sverige ska vara ett tryggt lade att leva i, oavsett om man bor på landsbygden, i en stad eller i en mindre kommun. En av statens viktigaste uppgifter är att genom ett väl fungerande rättsväsende upprätthålla tryggheten. Polisens roll i det brottsförebyggande arbetet är central.

När polisens organisation alltmer centraliseras är det viktigt att ständigt jobba med den lokala förankringen. Polisomorgansiationens syfte är att få ut mer polisära resurser i lokalsamhället. Polisen måste finnas lokalt och känna till områden, människor och organisationer i civilsamhället. Förtroendet mellan invånare och polisen är avgörande. Det är både brottsförebyggande och underlättar brottsuppklarningen.

En polisiär närvaro är en självklar trygghet för invånarna. Idag är den polisära närvaron i kommunen väldigt låg och medborgarnas möjlighet att träffa polisen är begränsad. Detta är inte okej i en kommun av vår storlek. Vi ser och upplever en allt större brottslighet i vår kommun. Närheten till E4:an stärker dessutom denna bild.

Vår kommun köper redan idag in tjänster från vaktbolag p g a avsaknad av polis. Vi är dock inte helt emot att avlasta polisen via ordningsvakter och civilanställda men detta måste endast användas på lämpliga arbetsuppgifter. Polismydigheten ska fokusera och renodlas på sina kärnuppgifter. Det finns en stor efterfrågan från kommuner att ha en stark lokal polisförankning och vi bedömer att många kommuner till och med är villiga att betala för det.

I vår kommun har vi lokalt placerat myndighetsutövande inom miljö- och hälsa, brandkår och ambulans men saknar detta inom det polisära verksamheten. Det är inte tillräckligt med nuvarande lokal, då inga poliser utgår från denna station, eller kan betjäna kommunens invånare.

Stationerade poliser i kommunen ger medborgarna chans att lära känna sina poliser. De vet vart man ska vända sig när kontakten med polisen väl behövs. Det ger också en trygghet i utryckningstider, idag är framkörningstiden för lång.

Vi inom (KD) kommer via motion föreslå till kommunstyrelse och kommunfullmäktige följande;

– Att ge förvaltningen i uppdrag att aktivt verka för upprättande av en polisstation i kommunen.

– Att ge förvaltningen i uppdrag att författa en skrivelse till rikspolisstyrelsen om behovet av en polisstation i Vaggeryds kommun i enlighet med motionen.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Vill ha polisstation

En lösning skulle kunna vara att dela ut vapenlicenser till de som vill ha i kommuner där det inte finns poliser. En hagelbössa är ett bra skydd.

Stationerade Poliser vet bättre vad som händer i våra samhälle än poliser på genomresa från Värnamo eller Jönköping. Förr hade Skillingaryd Bo Isaksson – han hade koll på vad som hände i Skillingaryd.

Det hjälper inte alltid med övervakningskameror om tjuven har luva på sig då är det bättre med polishund på plats så fort det händer något därför är det bra och ha en polisstation i kommunen.

Det kanske är bra med en polisstation i Vaggeryds kommun, men först måste vi göra något annat, tycker jag.
Sätt upp lite övervakningskameror så polisen kan få bilder på buset.
Vad jag vet har vi inte många här i kommunen.
Mer lampor skulle också vara bra, de som är nu lyser inte upp mycket.
Grannsamverkan?
Vi är ju många ärliga människor i kommunen, varför åker vi inte ut med bilen /bilarna och tittar oss omkring lite.
Om vi delar upp oss, blir det kanske en eller två gånger per år.
Det finns säkert många fler idéer, men polisen kan inte göra allt.

Grannsamverkan? Hur funkar det? Om man bara ser på en dag skyltar om själva grannsamverkan men aldrig har fått information om detta, inte vet vem är kontaktperson e.d.!

Enligt Gw är det ju praktiskt att ha alla poliser på samma ställe på Kungsholmen. Men vi på landsbygden betalar ju mer skatt än Stockholmarna kommunikationerna är dåliga och vi behöver bil dessutom är och kommunskatten högre.
Skamligt att vi inte har samma tillgång till poliser då.

Statistiskt går det en polis på 500 invånare.
Vaggeryds kommun har cirka 14000 invånare.
Vi betalar alltså skatt för ungefär 28 poliser.

Då är det svagt om vi inte borde ha några stycken stationerade här.
Det är ju ingen kommunal fråga men ett bra argument.

Befinner mig just nu på Kungsholmen, Stockholm.
Världens polis-tätaste stadsdel.
Enligt GW Persson.
För mycket administration i den myndigheten.

Mycket bra förslag , det behövs med så många kriminella som har kommit in i vårt land. Våldtäckter som bara blir mer o mer. Ni svenskar reagerar ju inte över allt som händer i detta land. Allt ska sopas under mattan sedan fega som inte våga ta tag i saker och ting. Vi ska inte tala om domstolarna de är från ett annat sekel.

Bra (KD) att någon kommer med vettig förslag POLIS stationen behövs i Vaggeryds kommun vi har många inbrott och fler kriminella i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *