Nyheter

Vill rädda gamla kyrkbänkar

Nyheter Frälsningsarmen i Skillingaryd håller på att renoveras i etapper. Nuvarande etapp är att renovera kyrksalen och att de gamla bänkarna från 1941 ska bytas ut.

Kyrkbänkar hos Frälsningsarmén. Arkivbild

Kåren har annonserat ut bänkarna på en säljsajt och sagt att de bortskänkes.

Skillingarydsbon Linus Persson har reagerat på detta och anser att en eller två bänkar bör bevaras. Linus förslag är att en skulle ställas i teaterfoajén i Skillingehus och på en facebooksida föreslår Göran Lemke att en bänk kunde stå i nya byggnaden vid mejeriet. Kjell Persson har ett förslag om att en bänk kan placeras i församlingshemmet, vilket kyrkoherde Klas Svensson ska ta upp som ett bra förslag.

– Helt galet att dessa bänkar försvinner i olika ägor. De är lokalt producerade 1941 under andra världskriget.

Svenska kyrkan skänkte dem till Frälsningsarmén under 80-talet. Holger Bergkvist målade om dem och möbelsläkten Elgh renoverade dem. Vore helt för galet om de försvinner vind för våg, säger Linus Persson.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Vill rädda gamla kyrkbänkar

Peter, tyckt du varit förnuftig i många politiska frågor men här är du ute o seglar. Du verkar helt historielös. Jag bor inte i Skillingaryd men hela kommunen har präglats av möbelindustrin och den är värd att värna. Tråkigt att en politiker ska gå in o lägga en död hand över sådant många vill rädda för eftervärlden, brukar inte heller vara så förtjust i allt Linus kommer med men här gången har han helt rätt.

Håller med Linus. Låt några bänkar finnas på allmänna platser. Vi har tingat 2 till vårt nya uterum.

Lemkes förslag är ändå värst. Låt Mejeriet bli ett ljust och fräscht ställe utan mörkbruna gamla möbler och ärvda exemplar av Grindslanten på var och varannan vägg.

Heja Linus ! Lite historia skadar inte så de yngre vet o ser vilken utveckling det varit
Det nya kommer också att bli omodernt snart !!!

Ja Peter, antar att du inte är skillingarydsbo, vet inget något om kultur och hantverk och historia i Skillingaryd

Av bilden att döma är det inte konstigt att Frälsis vill byta upp sig. Hoppas innerligt att kommunen avstår från att hysa dem någonstans. Finns många andra lokalproducerade möbler som är både snygga och sittvänliga att få tag i om man hemskt gärna vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *