Nyheter

Villagatorna krymps och medför problem

Nyheter Renhållningsfordonen blir större och villagatorna blir mindre. Nu har tekniska nämnden beslutat att gatorna framöver ska bli mer framkomliga

Arkivfoto

– En liten fråga har blivit stor. Alla villagator krymps för att få ut så mycket tomt som möjligt och samtidigt blir sopbilarna större. Vi har sagt att vi måste ha större vändplaner och det finns regler för dimensionering av vändplaner. Vi vill gärna att kommunen tänker på detta när nya detaljplaner tas fram, berättar Jerry Karlsson (L) ordförande i tekniska nämnden.

I vissa villaområden kan inte vändplanen användas, då den är för liten. Då behöver renhållningsbilen backa ut från villagatan. Kommunens antagna detaljplan är helt styrande när Lantmäteriet styckar av en tomt. En gata eller vändplan har lång livslängd och trafikfarliga fordonsrörelser medför ökad risk för olyckor. När fastighetsnära insamling av förpackningsmaterial med mer hämtas vid bostaden framöver blir renhållningsfordonen längre på grund av flerfacksystemet. Nu har tekniska nämnden arbetat fram storleksansvisningar av villagatornas vändplaner tillsammans med SÅM.

Taggar

1 reaktion på Villagatorna krymps och medför problem

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *