Nyheter

Vindbruksplanen är en demokratifråga!

Nyheter Att kommunstyrelsens arbetsutskott har godkänt vindbruksplanen är känt och snart ska planen ställas ut. Men varför viker kommunen ner sig när det gäller decibel undrar insändaren som nu skickat frågan till våra politiker.

Arkivfoto

Ekesås 2018-02-14
Till Kommunstyrelsen i Vaggeryds Kommun Till Kommunfullmäktiges ledamöter
Till Vaggeryds kommuns politiska partier

Efter att samrådet för Vaggeryds kommuns Vindbruksplan har avslutats och samtliga inblandade remissinstanser har svarat kommer kommunstyrelsen och senare Kommunfullmäktige att ta beslut om att anta denna plan.

Vi i gruppen ”Vindkraftpark Boarp Nej tack” var i första skedet positiva till denna plan, beroende på att den var väl genomarbetad och tog stor hänsyn till oss som bor på landet i den landsbygdskommun som Vaggeryds kommun faktiskt är.
Den viktigaste punkten i planen var att högsta ljudnivå vid bostad skulle vara 35 Db. Och inte som vedertaget 40 Db.

Efter remisstiden har nu en reviderad plan framtagits och där har ljudnivån höjts till 40 Db. Detta ställningstagande gör att vi tar tillbaka vårt stöd för den föreslagna planen.

Dels så gör vi det för att planen nu blir urvattnad och man kan inte med hjälp av den sätta press på Vindkraftstillverkarna att förbättra ljudnivåerna på sina verk.

Dels så gör vi det för att vi tycker att det är en demokratifråga.

Detta för att i remissvaren finns inget parti, ingen annan organisation eller privatperson som förslår en sådan ändring.

De som förslår en sådan ändring är Länsstyrelsen, och vindkraftsparksbyggaren BayWa.r.e. Att BayWa.re gör så är förståeligt. Att Länsstyrelsen gör så är dock oförståeligt. Är det deras uppgift att med pekpinnar tala om för Vaggeryds Kommun skall tycka??

Att Vaggeryds Kommun ändrar sin ståndpunkt i denna fråga är för oss ett stort frågetecken. Om man läser remissvaren så har partierna svarat enligt nedan:

Om inget svar ges på denna punkt så innebär det att man stödjer förslaget på 35 Db;

Kristdemokraterna:” Intressen för enskild person och enskild egendom, är inte tillräckligt belysta. Respektavstånd till bebyggelse, buller, solreflex- och skuggstörningar är beskrivna på ett bra sätt.” Alltså inget svar om 35 Db

Socialdemokraterna: ”Sid 28 Ljudstörningar Sista stycket i första spalten: är kommunens ställningstagande i text. Vi ställer oss bakom förslaget om riktvärde 35 dB. Detta är ännu ett exempel på att kommunens ställningstagande ska framträda tydligare i texten.”

Moderaterna: ”Vindbruksplanen är därför ett viktigt och vägledande dokument som vi i stort stödjer.” Alltså inget svar om 35 Db.

Sverigedemokraterna: ”Sverigedemokraterna i Vaggeryds kommun är emot all etablering av vindkraftparker inom kommunen.”

Miljöpartiet:”Miljöpartiet i Vaggeryd är positivt till förnybara energikällor såsom vindkraft. Den upprättade vindbruksplanen är omfattande och noggrant genomförd”. Alltså inget svar om 35 Db.

Från Centerpartiet, Vänsterpartiet och Liberalerna har vi inte hittat något svar på remissen. Vi antar då att de håller med om grundförslaget i sin helhet.

Vi har ett par frågor till er som sitter i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige samt till kommunens politiska partier och kommunens alla övriga politiker

1: I ”Samrådsredogörelse Vaggeryds Vindbruksplan” Står det ”Kommunens Kommentarer” där ändringar eller motargument redovisas. Vår fråga är, vem eller vilka är det som i denna punkt representerar kommunens åsikter? Är det den parlamentariska gruppen ”Vindkraftsgruppen” eller är det kommunens tjänstemän, vem vilka är det??

2: Kommer ni partiföreträdare i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige och partier att stå fast vid den ståndpunkt ni intog under samrådet eller har ni ändrat ståndpunkt i frågan om 35 Db eller 40 Db ?

3: Tror ni företrädare för partierna att om man ställer höga krav på tillverkare och användare av vindkraftverk så kommer dom att förbättra sin produkt. Liksom regeringen gjort när det gäller miljömål inom bilindustrin?

Men Vänliga hälsningar och hopp om svar
Föreningen Vindkraftpark i Boarp Nej Tack
Genom
Lars Olsson, Ekesås
Ken Frick, Hankabo

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vindbruksplanen är en demokratifråga!

Mange tack for synspunkterne fra Föreningen Vindkraftpark i Boarp Nej Tack för vilka vi starkt håller med om. Efter remisstiden har nu en reviderad plan framtagits och där har ljudnivån höjts fra 35 db till 40 Db. Denna förändring är absolut ikke likgiltig. Det är viktigt att veta att dB-skalet är logaritmiskt. 3dB upp eller ner skalan betyder att volymen fördubblas eller halveras. Dubbelen på 35 dB är sålunda inte 70 db men 38 dB. Det betyder att när kommunen ökar gränsen från 35 till 40 decibel. Så nästan 4 dubblar det tillåtna ljudet. Det är en jättestor förändring och oacceptabelt att man inte öppnar berättar detta!!
Jag måste som Föreningen Vindkraftpark i Boarp Nej Tack starkt protesterar mot att kommunen har förändrat sin position i detta område efter press från länsstyrelsen. Detta ställningstagande gör att jag också tar tillbaka stöd för Vaggeryds kommuns Vindbruksplan som ellers är mycket fint arbete.
Med et accepterad ljudnivå på 40 db har Sverige en av de kortaste säkerhetsavstånden för vindkraftverk runt om i världen. Länsstyrelsen borde lära av erfarenheterna från utlandet. Kommunen uppmuntras ikke at viker sig ned utan motstånd.

Jan Utzon
Medlem af ”Vaggeryds vindbrukspark – föreningen Bevara Vildmarken”

Jag tycker Länsstyrelsens inställning är lätt att förstå – ”här är det Länsstyrelsen som skall bestämma och kommunen skall hålla flabben”. Desto svårare är det att begripa att kommunen viker ned sig utan motstånd.
———————————————————————–
Den andra aspekten jag inte begriper är just detta med 35 dB(A). Jag ser detta som ett medicinskt gränsvärde – ”vad är acceptabelt för de kringboende att stå ut med”. När det gäller andra medicinska gränsvärden brukar vi ju INTE resonera som så här ”Vi tror det är giftigt från den här gränsen, men eftersom det skulle hämma industrin så ökar vi gränsvärdet lite, men bara så att det blir måttligt giftigt”. Men vi brukar ju istället sätta ett medicinskt motiverat gränsvärde, och sedan får det bli detta som gäller.
———————————————————————–
Vad innebär 40 dB(A)? För det första har de filtrerat bort de lågfrekventa ljuden – de som låter som ett flygplan som passerar. För det andra återstår då ett mera högfrekvent pulserande ljud, som är likt det diskmaskinen avger, och det ljudet från diskmaskinen är för övrigt ungefär 40 dB. Så slå på diskmaskinen när det är tyst på kvällen och känn efter om ni skulle acceptera det i era hem – dag ut och dag in……
———————————————————————-
Så jag undrar hur obetydlig kommunen känner sig i förhållandet till länsstyrelsen – tänker kommunen stå med mössan i handen och bocka djupt eller tänker kommunen stå på sig? Det återkommer gång på gång på gång i dokumentet hur länsstyrelsen har ambition på att bli envåldshärskare som plattar den närodlade demokratin till marken. Om kommunen ger med sig utan motstånd – då är det ”kört”.
———————————————————————-
Radions P4 Jönköping hade ett excellent inslag av en akustikexpert som visade skillnaden mellan filtrerat dB(A) och det vi verkligen störs av – den var påtaglig. Skall försöka hitta länk till det inslaget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *