Nyheter

Vindbruksplanen återremitteras

Nyheter På kommunstyrelsens arbetsutskott skulle vindbruksplanen, som varit ute på granskning, godkännas. Men nu återremitteras planen till kommunledningskontoret.

Arkivbild

Avstånd och ljud. Det är några av punkterna som nu kommer förändra kartbilden på tilltänkta vindkraftsområden i kommunen och i I utställningshandlingarna var det 40 dbA som gällde.

– Ärendet var uppe för beslut i mars. Då kom förslaget på 35 dbA och planen gick ut på granskning. Men nu har kartbilden förändrats i och med att bullernivån sänks. Vi kommer att återremittera planen till kommunledningskontoret för att få en ny kartbild över området. Vi behöver ett förtydligande och konsekvensbeskrivning, säger Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande.

– Vad innebär dbA i meter? Man har gjort en uppskattning, men det är svårt att veta vad det innebär. Nu räknar man avstånd från vindkraftverk på 700 meter men vi har tagit ett beslut på fyra gånger höjden. Eftersom det är höga vindkraftverk som är på ansökan kan det bli upp mot 1000 meters avstånd från byggnader. Vi känner att vi måste se till att underlaget blir rätt för att rätt beslut ska fattas, säger oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

– Vindbruksplanen ska hjälpa oss och som det ser ut nu blir det väldigt otydligt och ett ej rätt underlag ställer till mer oreda, avslutar Gert Jonsson (M).

Nu kommer vindbrukskartbilderna göras om och kommer att gå vidare upp i politiska sammanhang framåt hösten. Förslaget till vindbruksplanen har varit ute på utställning från mars till maj och 17 styckna yttrande har inkommit. Vindbruksplanen ska fungera som ett underlag och stöd vid bemötande av vindbruksfrågor i kommunen.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Vindbruksplanen återremitteras

Enligt naturvårdsverket och mark- och miljööverdomstolen är Thomas Lagös mätmetoder inte gjorda enligt praxis och av rapporterna går det inte att utläsa vad som är bakrundsljud och ljud från vindkraft. Företaget är i te akrediterat.

Till ”AB”.
1. Men det säger ju Thomas Lagö – att det är dB(A) som är praxis. Detta oberoende av hur irrelevant dB(A) – mätmetoden kanske är för hur det låter i verkligheten.
2. Om Naturvårdsverket och Mark- och miljööverdomstolen kanske lever kvar i en förlegad metod är ju det inget argument. Jag har varit med om liknande flera gånger, när vi inom forskningen haft rätt och eftersläpande myndigheter har varit just det – eftersläpande.
3. Men anta att (tvärtemot vårt intryck) dB(A) skulle vara korrekt – då kvarstår att min diskmaskin bullrar 40 dB, och det tycker vi är oacceptabelt annat än under de korta perioder vi kör maskinen under vakenhetsperioden och med andra ljud i miljön. Men 40dB i den tysta miljön vi har här och nattetid när vi skall sova – det är en helt annan sak. Jag rekommenderar alla att köra igång diskmaskinen när det är knäpptyst på natten och känna på tanken att försöka sova i den miljön.

Jag upprepar återigen att 40 decibel – det är vad vår diskmaskin ger ifrån sig och hur många kan sova med diskmaskinen gående? Men man vill att vi skall utstå samma nivå av oljud från vindkraftverken. Då talar man ändå om ”frekvensmodulerat buller”, där man vid mätningarna filtrerat bort det lågfrekventa, det som låter som ett flygplan eller en lastbil. En akustikexpert beskriver detta tydligt på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=6802780
Men Länsstyrelsen har lagt synpunkter på Vaggeryds kommuns beslut om 35 dB(A) – de vill fara fram hårdare mot befolkningen. Men varför skulle kommunen frånsäga sitt självbestämmande över vad vi här i den här kommunen accepterar? Vi har väl kommunalt självbestämmande – eller inte?
Vad gäller avstånd och bullernivå finns det ett samband, men det går inte att beräkna det ena utifrån det andra. Därför behövs båda gränsvärdena.
För mig som läkare är detta med bullernivåerna en medicinskt befogad gränsdragning. Jag ser det också som kommunalvalets viktigaste fråga – ett rimligt krav på vår boendemiljö – och jag kan inte tänka mig att rösta på ett parti som stöder 40 dB(A). Det är 35 dB(A) som måste gälla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *