Nyheter

Vindbruksplanen ställs ut

Nyheter Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott godkänt vindbruksplanen och nu ska planen ställas ut för allmänhetens.

Arkivfoto. Nu är vindbruksplanen klar för att ställas ut

– Det är ett enormt jobb som är nerlagt. Nu är vi så pass framme att ställa ut planen. Samrådet, där man kunde lämna in synpunkter är klar, men det finns fortfarande möjligheter till synpunkter under utställningen. Förhoppningsvis är vindbruksplanen klar att tas i bruk i april eller maj, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Under samrådstiden inkom ungefär 30 yttrande som har redovisats. Den politiska referensgruppen för vindkraft, med representant från respektive parti i kommunfullmäktige, har jobbat fram de områden som har kommit fram i yttranden och i samrådsmöte med länsstyrelsen. Kommunalt veto är bland annat minimiavstånd till bostäder, decibell vid bostäder eller byggnaders fasader,  stort opåverkat område, mindre områden och klassning av de tänkta vindbruksområden.

I yttranden kan man läsa att ”Länsstyrelsen anser att det är olämpligt att ange ett bullervärde på 35 decibel som inte får överskridas. Ett sådant ställningstagande innebär att väldigt få av de potentiella vindbruksområdena i praktiken blir aktuella för vindkraft. Praxis i nuläget är ett bullervärde på 40 decibel. Länsstyrelsen anser att en generell gräns på 35 decibel kan få effekten att områden som är lämpliga för vindkraft inte kan användas för detta ändamål.”

– Ja vi har lagt oss i vindbruksplanen på värdet 40 decibel, säger Gert Jonsson (M).

 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Vindbruksplanen ställs ut

Hej
Jag tycker att det var klent av kommunen att vika sig i frågan om 40 eller 35 db. Det räckte att länsstyrelsen sa ajabaja så kan ni inte göra, så vek man sig.
Det var ju detta ställningstagande som.skiljde vår kommun.från andra kommuner.
NI VÅGADE JU TA STÄLLNING FÖR ERA INVÅNARES BÄSTA !!#
Det var därför vi i vår grupp som, kommer att drabbas av dessa verk öster om Vaggeryd var positiva till vindbruksplanen.
Nu är inte jag det.
Hela förutsättningen ändrades ju.
Jag förslår att ni återgår till beslutet om att stå fast vid 35 db.
Då behåller ni hedern.
Och kan se oss i ögonen
GÖR OM… GÖR RÄTT
Lasse Olsson
Ekesås

Det skall naturligtvis vara ”……LJUD som exempelvis passerande flygplan avger” – inte ljus.

40 decibel är värt en mässa. För det första – diskmaskinerna brukar ha ett liknande oljud och på just 40 dB-nivån. Prova att köra diskmaskinen när det är tyst i övrigt och ni skall sova – det är så de vill att vi skall ha det – år ut och år in. För det andra är det inte totala decibel – det är dB(A), som mäter det ljud som blir kvar när man filtrerat bort ljud med lägre frekvenser – ljus som exempelvis ett passerande flygplan avger. Så om ett flygplan passerar när de mäter ljudnivån kan instrumentet markera för noll – men hur många av er tycker att ett flygplan är ljudlöst? Det kan vara därför konflikter har uppstått vid andra vindbruksparker – BayWa (ja just de!) anser utanför Kristanstad (Karsholmsverken) att där inte är otillåtet buller men befolkningen säger att det är outhärdligt. Personligen har jag noll förståelse för Länsstyrelsens inställning att anpassa medicinska gränsvärden efter vilken effekt de har på ambitionen att bygga kraftverk – borde det inte istället vara just de medicinska gränsvärdena som skulle avgöra om man kan bygga eller ej?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *