Nyheter

Vindkraftverk i Trollamossen – nej tack!

Nyheter I kväll är det informationsmöte för aktuella markägare i Ekeryds misssionhus. På ett dygn har 150 personer skrivit under en namninsamling mot planeringen.

Foto från Fortums informationsblad

Fortum har skickat ut inbjudan till ett 15-tal berörda markägare om att vindkraftsbolaget kommer att informera om planerna för vindkraftverk i Trollamossen. Enligt de närboende i området är informationen knapp och ingen vet hur många verk, hur stora de blir eller var de ska byggas. Att bygden är mån om att få veta vad som händer råder det inget tvivel om. 

– Vi är oroliga för påverkan i den orörda naturen och känner stor oro för vilka konsekvenser det kommer bli för oss som bor i området, med ljud, ljus och det visuella genom att titta och höra på 250 meters höga snurrande torn. Vi har en väldigt stor inflyttning i området. Många barnfamiljer flyttar hit och bygger hus runt Ekeryd och Skjutebo, säger en kommunbo som kan få ett verk som granne. 

En facebookgrupp startades för två månader sedan där 191 medlemmar redan finns anslutna och en namninsamling släpptes för två dagar sedan. Med namninsamlingen vill gruppen göra bygdens röst hörd.

– Jag har full förståelse att människorna här är oroliga. Det är ett stort ansvar för oss som markägare. Jag personligen är skeptisk till vindkraft. Det är för stor ekonomisk risk, då saneringskostnaderna är höga och kan i slutänden hamna på mig. Jag hoppas vi kan ta ett gemensamt beslut för bygdens bästa, kommenterar en av markägarna.

Taggar

7 reaktioner på Vindkraftverk i Trollamossen – nej tack!

Lätt för dig att säga om du inte är berörd personligen. Låter som ett bra förslag med vedspis och fotogen. Låt landsbygden vara förskonad från dessa vidunder.

Undrande, vet du inte att risken är väldigt stor att elen exporteras utomlands och inte kommer Sveriges medborgare tillgodo?

Till Undrande:
Om ett bolag, ofta utländsk utan intresse för svensk natur, placerade några vinande, 250 metr höga, vindkraftverk nära ditt boende skulle du säkert haft en annan åsikt.

Vi har ofta så mycket el i Sverige att vi ofta kan exportera till andra länder. Vi behöver därför inte gå tillbaka till vedspis och fotogenlampa. Fånig och irellevant fråga!

De höga elpriserna vi har nu beror inte på för lite vatten i magasinen eller att det blåser för lite. Vi har ett jätteöverskott på el motsvarande två kärnkraftsreaktorer. Allt överskott exporteras till Tyskland och de baltiska länderna. Det skapar en konkurrenssituation som också driver upp de svenska priserna. För varje nytt vindkraftsverk som byggs av utländska investerare stiger överskottet och därmed elpriserna. Det blir följaktligen de svenska elkonsumenterna som får betala dessa länders brist på elenergi. Bygg vindkraft i era egna länder men naturligtvis vill ni inte förstöra er egen natur. Då är det bättre att placera dessa verk i skogslandskapet uppe hos de dumma svenskarna. Ni markägare måste förstå att om 25 år kommer ni att stå med dessa kolossala verk på er mark som ni dessutom kanske måste betala nedmonteringen av. Det kostar flera miljoner per verk. Kan inte ni betala blir det kommunen och vi skattebetalare som får betala.

Överskottet finns i Norrland och kan inte transporteras hit för att stamnätet inte är utbyggt. De nedlagda kärnkraftverken fanns ju i söder där de flesta människorna i landet bor

Ingvar har fått saker och ting om bakfoten. I dag den 17/9 har vi ett rekord när det gäller elexport till kontinenten nämligen 5700 megawatt. Varifrån kommer elen om inte överskottet kommer från Norrland?
Om all denna exportel stannade i Sverige skulle vi ha rekordlåga elpriser. Kanske cirka 30 öre/kilowatt mot det rörliga elpriset som vissa tider på dygnet ligger på 1,85 kronor per kilowatt. Man skyller alltid höga elpriser på brist på vatten och vind. Sanningen är att vi aldrig har haft så mycket el i Sverige. Det sorgliga är att svenska elkonsumenter inte bryr sig eller saknar insikt om de verkliga orsakerna. I skenet av detta är det uppenbart att den vansinniga utbyggnaden av vindkraft i känslig natur inte verkar få folk att höja på ögonbrynen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *