Nyheter

Vsbo: Omöjligt att bygga just nu

Nyheter Det händer mycket hos kommunala bostadsbolaget Vsbo just nu men dock i inte när det gäller nyproduktion. Just nu är det totalstopp för nya lägenheter men det jobbas för att få byggklara tomter.

I kvarteret Smultronet mellan Idrottsgatan - Kvarngatan i Skillingaryd planeras för ett 25-tal lägenheter

Just nu finns det för övrigt byggklara tomter i såväl Hok som Skillingaryd och Vaggeryd. På sikt kan det också bli aktuellt att bygga i Byarum.

Hok är kanske det som är närmast i tiden för byggstart men inget är klart. Det som talar för Hok är att man där planerar för mindre byggnation som parhus om sex lägenheter och då kanske man kan attrahera lokala byggföretag. Kanske kan det då bli något billigare att bygga.

I Skillingaryd finns det byggklar mark i kvarteret Smultronet mellan Idrottsgatan – Kvarngatan. Här handlar det om cirka 25 lägenheter.

Man hoppas även få klart med en detaljplan för att kunna riva och sedan bebygga vid Musikcentralen på Skolgatan. Det är i kvarteret Lämmeln där Vsbo redan har flerbostadshus .

Man planerar även renovering av vissa lokaler för att få ytterligare några lägenheter.

I Vaggeryd har man sedan tidigare kvarteret Tor men också Karlsborg vid Frideborgsvägen – Karlavägen.

2020 togs ett stort antal lägenheter i bruk i kvarteret Tor i Vaggeryd

• Går inte att bygga
– Det är helt stiltje på byggsidan just nu, säger Satu Jonsson och Kjell Karlsson som är vd respektive ordförande för Vsbo.

Orsaken är väldigt enkel och svårlöst: Det är helt enkelt orimligt dyrt att bygga. Det finns flera hinder som ett högt ränteläge, ökade kostnader för materiel och slopat investeringsstöd.

Det har för bara ett par år sedan gått att bygga till rimliga kostnader som motsvarande 8 500 kronor för en trerummare. De senaste kalkylerna visar på drygt 15 000 kronor.
– Räntor går exempelvis inte att förhandla, säger Satu och Kjell.

Höga hyror avskräcker samtidigt för framför allt äldre som vill sälja sina villor för ett mindre boende. Att byta en väldigt låg hyra i eget boende mot kanske två gånger så hög hyra i nyproduktion är inte tilltalande. Dessutom har villapriserna närmast stagnerat och en del väntar på att prisnivån på villor ska vända uppåt igen.

Just nu är det bara väntan som gäller. Man hoppas att regeringen ska göra något. Ett stimulanspaket behövs för att få fart på byggsektorn.

Kjell Karlsson och Satu Jonsson vill att det ska byggas men just nu sätter höga kostnader stopp för all byggnation

Lägenheter behövs verkligen. Bostadskön är rekordlång och om kommunen ska fortsätta att växa är fler lägenheter ett måste. Allmännyttan lobbar hos de styrande men hittills utan några direkta resultat.

Några har framfört möjligheten att bygga trähus men enligt Satu Jonsson är det inte hållbart. Trähus i större skala blir dyrare och dessutom är underhållskostnaderna avsevärt högre i trähus än vad man brukar bygga med. De trähus man redan har fordrar omfattande underhåll.

Man har även tittat på möjligheten att använda moduler som exempelvis Zenergy gjort vid Fabriksgatan i Skillingaryd men man ser inte det som ett alternativ.

Hos Vsbo avvaktar man men skulle egentligen vilja bygga nu när det är lågkonjunktur.

Lena och Lollo från Vsbo vid Karlsborg. Privatbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *