Nyheter

Vsbo sänker vissa lokalhyror

Nyheter Kommunägda bostadsbolaget Vsbo presenterar förändringar i samband med coronasmittan som halverade hyror för vissa lokalhyresgäster i utsatta branscher. Plus en hel del andra förändringar.

Satu Jonsson, vd för Vsbo. Arkivbild

– Vi fortsätter med vår verksamhet så normalt vi bara kan. Kontoret är öppet som vanligt och fältpersonalen jobbar på ute i våra områden. Vi har vidtagit olika säkerhetsåtgärder för att kunna fortsätta så länge som möjligt. Vi har informerat våra hyresgäster på olika sätt, via anslag och informationsblad på flera olika språk, berättar Satu Jonsson som är vd på Vsbo.

– För att skydda våra hyresgäster, vår personal och våra entreprenörer har vi fått anpassa vår verksamhet. Personalen har med sig frågor om eventuella symptom på olika språk och vi frågar alltid vid telefonkontakt. Inne i lägenheter gör vi bara absolut nödvändiga och akuta åtgärder. Om ett handtag har lossnat eller man vill ha ett sovrum omtapetserat så får det vänta. Men vi har utökat vårt lager av kritiska varor, som till exempel vitvaror, så att alla kan laga och förvara mat.

• Avbrutna arbeten
Planerade arbeten i lägenheter har avbrutits.
– Det gäller till exempel fiberutbyggnad så att alla får bredband och våra ventilationskontroller. Vi vet heller inte hur det går med vissa av våra planerade underhållsåtgärder. Fönsterbyten och stambyte är exempel på sådant som kanske inte kan genomföras. Dels kan vi inte gå in i lägenheterna, dels kanske inte entreprenörerna har personal om många blir sjuka.

• En del får sänka hyror
Alla uppskjutna arbeten kommer att hopa sig i en framtid och från Vsbo vet man inte när man kan ta tag i den högen. – För att stötta våra lokalhyresgäster i utsatta branscher har vi halverat hyran för april-juni.
Staten tar halva sänkningen och Vsbo den andra halvan.
– Vi hoppas att det är i alla fall en liten hjälp och att våra företag och föreningar klarar krisen, noterar Satu Jonsson

Inflyttning till kvarteret Tor

• Förändring på Tor
Vsbo:s absolut största begivenhet i början av året har varit inflyttningen på Tor i Vaggeryd.
– Vi har aldrig byggt så många lägenheter på en gång, 79 stycken. Vi hade stora planer för inflyttningen med en festlig mottagning där alla nya grannar skulle få träffa varandra. Så blev det inte riktigt. Fikat fick strykas och vi fick stå utanför vårt fina gårdshus och ta emot hyresgästerna en i taget. Och kallt var det också, men det regnade inte. Att det ändå skulle bli inflyttning fanns det inga alternativ till. När vi över ett år tidigare bestämde inflyttningsdatum fanns ingen corona. Nu hade alla sagt upp sina tidigare bostäder och många var tvungna att lämna dem just 1 april.

Vsbo hade också sett fram emot en visning av Tor för allmänheten. Man såg fram emot en festlig tillställning med många intresserade besökare. Det blev det inget av heller.
– Allt har ändå fungerat bra och vi har bara nio lägenheter i Trygghetsboendet kvar. Vi hade en betydligt dystrare kalkyl som värsta scenarie när vi påbörjade bygget.

Vsbo byggde i SKillingaryd senast lägenheter vid gamla Soldathemmet

• Positivt
Satu Jonsson noterar även att det finns positiva sidor med corona också.
– Folk bryr sig om varandra och dom flesta förstår att vi måste införa restriktioner, att man inte kan få allt åtgärdat just nu. Vår personal är frisk och vi gör vad vi kan för att det ska få fortsätta så.

• Mer utvändigt
Det är vår och den tid man inte kan lägga inne i hyresgästernas bostäder kan man använda till en tidig start med utvändiga arbeten. Så att bostadsområden är fina inför den gröna årstiden och även framåt.

– I personalgrupperna har vi diskuterat hur vi gör om en del av oss blir sjuka. Alla är inställda på att vi hjälper till där det mest behövs. Det kan bli så att våra snickare blir fastighetsskötare eller att kontorspersonalen blir lokalvårdare. Allt för att våra hyresgäster ska få den nödvändigaste servicen om vi inte klarar allt, avrundar Satu Jonsson, vd för Vsbo.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *