Nyheter

VW blev Stigs första bil

Nyheter Stig Svensson, Lilleskog utanför Hok, köpte en VW 1200 som blev hans första bil. Följ med i vår serie om "Min första bil".

Saaben  [1/5]

Renaulten  [2/5]

Volvo 140  [3/5]

...och första vw:n  [4/5]

En av bilarna i nutid  [5/5]

Efter lumpen som slutade lagom till högertrafikomläggningen 1967 och ett kompletteringsår på Handels i Jönköping lyckades Stig Svensson, Lilleskog, äntligen få sitt första jobb i maj 1968 på WST i Forserum.

– Eftersom jag bodde i Hok rusade jag runt på bilfirmorna i Jönköping för att hitta en billig men tillförlitlig bil. Atteviks hade en antracitgrå VW 1200 från 1965 med bara en tidigare ägare till det eminenta priset av 5 200 kronor, berättar Stig.

Baggen var utrustad med tattarcab (stort soltak) och efter komplettering med 2 Marchal fram och en Bosch bakåt kände jag mig hur tuff som helst när vi drog på första semesterresan till Västervik. Soltaket var bra, bara man inte körde för fort med helt öppet tak. Då ville motorn gärna värmenypa och det är ju mindre bra.

– Första vintern tillbringade vi i Forserum. På nyårsdagen 1969 var det -37 grader när dåvarande flickvännen skulle till jobbet i Nässjö. Under startförsöket kl 6 på morgonen skar motorn i ett vevlager, så det fick bli bogsering i snöyran till Vrigstad där motorn renoverades på verkstaden och fick nya lager och 2 nya cylindrar (troligen repade eefter nypningar) för det eminenta priset av 800 kronor, säger Stig samtidigt som han undrar vad det skulle kosta idag.

Våren 1970 byttes den (värdeminskning 20 öre per mil) till en Renault 4L 1969 med paraplykrycka till växelspak. Helkul att köra, speciellt när MHF anordnade slalomkörning.

– Renaulten byttes efter 9 månader till en Saab V4 eftersom jobbet krävde en snabbare bil. Saaben fick slita hårt både på vägarna i skogen, men efter 2 växellådsras byttes den 1974 till en Volvo 140, berättar Stig.

Med min vanliga tur mötte jag efter 2 månader en Renault 16 i omkörningsfilen på motorvägen mellan Jönköping och Huskvarna.

– Så har det fortsatt i nästan 50 år – gubben lever än, men många bilar och motorcyklar har fått sätta livet till. Minst 50 är minst, menar Stig.

– Men den roligaste bil jag haft, och fortfarande har kvar är faktiskt en motorcykel. En Morgan 3-wheeler från 2014 – så många leenden per km kan man inte få med något annat fordon, utom möjligtvis vår gamla Morgan från 1934, avslutar Stig från Lilleskog.

Lev väl och njut av livet hälsar Stig alla läsare.

Fotnot; Flera läsare välkomnas att berätta eller bli intervjuade om sin första bil. Välkommen att kontakta oss på redaktionen@skillingaryd.nu eller redaktionen@vmo.nu

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *