Cykel

Sverigeloppet går här

Cykel Sverigeloppet 2018 får ny sträckning och näst sista etappen den 1 augusti passeras Byarum, Vaggeryd, Skillingaryd, Klevshult och Hörle innan man når etappmålet Värnamo.

Bernt Johansson. Arkivbild

Det klassiska Sverigeloppet som genomfördes första gången 1951 fick nypremiär förra året. I år körs för andra gången mellan 27 juli – 2 augusti. Under sju dagar kommer cyklister att trampa totalt 180 mil genom hela Sverige. Det anrika loppet startar i Haparanda och når målet i Ystad en vecka senare efter sju etapper med en genomsnittslängd på 27 mil.

– Idén som jag burit på i många år realiserades äntligen förra året på ett lysande sätt. Vi har i årets upplaga ändrat banan något men det blir återigen en resa genom Sverige som är svår att beskriva. Vi har i dagsläget ett 10-tal lag anmälda och vi räknar med att det blir cirka hundra cyklister som kommer till starten i Haparanda. Vi noterar att en utmaning av den här typen är tuff men fullt genomförbar för målmedvetna cyklister som utför detta som ett lagprojekt med fokus på motion och upplevelse, säger Bernt Johansson, OS-guldmedaljör och cykellegend.

– Vi har lagt stor vikt på säkerhet och bana och det känns bra att vi har en bansträckning som följer mindre, ofta natursköna, lättare trafikerade vägar, avslutar Bernt.

Bernt Johansson är även banchef och del av tävlingsledningen.

Sverigeloppet är cirka 180 mil fördelade på dagsetapper om drygt 23–30 mil. Varje etapp startas så att respektive lag, beroende av hur snabbt man åker, kommer i mål mellan klockan 18.00–19.00.
Varje kväll är det gemensam middag och genomgång av nästa dagsetapp.

Bansträckningen är i år något ändrad och ser ut så här:

  • 27 juli Haparanda- Piteå
  • 28 juli Piteå – Umeå
  • 29 juli Umeå – Sundsvall
  • 30 juli Sundsvall – Sandviken
  • 31 juli Sandviken – Vingåker
  • 1 augusti Vingåker – Värnamo
  • 2 augusti Värnamo – Ystad
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *