Fotboll

IFK övertygade stort – Qviding var chanslöst

Fotboll Serieledande IFK Värnamo mötte i dagens tionde seriematch Qviding FIF från Göteborg. IFK kom till spel med sju vinster och två förluster medan Qviding låg på nedflyttningsplats med åtta poäng efter två vinster, två oavgjorda och fem förluster. Och, det var klasskillnad, vilket 5–0 (4–0) understryker.

•På pappret en given utgång, eller?

– Jag var lite orolig, men efter fem minuter insåg jag att de ska inte kunna stoppa oss, säger IFK-tränaren Jonas Thern.

IFK tog initiativet direkt med snabba pass och bara sporadiskt  fick Qviding låna bollen. En omställning utnyttjade IFK smart och snabbt, Michael Kargbo passade snett bakåt och där kom Joel Stevens och sköt 1–0.

Qvidings första offensiva anfall kom efter dussinet minuter och utmynnade i en hörna, men den avvärjde IFK enkelt.

På tal om hörna fick IFK en några minuter senare och Johan Lassagård fick bra knorr på bollen och ”tvåan” var inte långt borta.

Nej då, ty Lassagård ville mer. Han rörde om, tog emot pass och tryckte in 2–0. Tid: 17 minuter.

Qviding hann inte komma över den kallduschen, ty i nästa anfall sköt måltjuven Michael Kargbo 3–0. Tid: 18 minuter.

– Vi stressade motståndarna, påpekar Thern.

Tio minuter efter det var Kargbo synnerligen nära att ”måla” igen, men hade inte centimetrarna med sig. Och, ett långskott från Lassagård höll också på att resultera.

IFK hade ett järngrepp, men tappade en del av det då tio minuter återstod. Qviding tryckte på, men fick ta mindre bra avslut och ett reduceringsmål var inte nära.

I stället fick IFK sista ordet i första halvlek. Freddy Winsth slog lagets tredje hörna till omarkerade Johan Lassagård som obevekligt slog in 4–0.

• Så, en halvlek räckte?

– Nej, vi gjorde två bra halvlekar och borde gjort fler mål i andra. Men, vi gick ner lite i tempo och alla bytena gjorde sitt. Det är tätt med matcher och vi har Skövde i en svår bortamatch på onsdag. påminner Jonas.

Till andra halvlek gjorde IFK sitt första spelarbyte. Någon direkt effekt följde inte utan spelet böljade. Då 55 minuter spelats kom tre nya byten.

Nåväl, samma härliga spel som bjöds första 45 minuterna upprepades inte efter pausen. Men, IFK hade kontroll. Enda gången det ”osade katt” var på slutet då Qviding hade en boll i målställningen.

– Vi har något bra på gång, men det gäller att inte sväva i väg, påminner Jonas.

Dagens seger var in alla fall solklar.

– Vi var alldeles för bra för Qviding och övriga resultat tycks gå vår väg och därmed sätter vi press på de andra lagen.

Visst, IFK Värnamo toppar inte serien för inte.

Matchfakta

IFK Värnamo–Qviding FIF

5–0 (4–0)

Mål: 1–0 (3) Joel Stevens (Michael Kargbo), 2–0 (17) Johan Lassagård (Abdussalam Magashy), 3–0 (18) Michael Kargbo, 4–0 (45) Johan Lassagård (Freddy Winsth, hörna), 5–0 (81) Edvin Becirovic, straff.

Avslut: 11–1 (6–0).

Hörnor: 6–4 (4–1).

Varningar: Francis de Vries, V (65).

IFK:s lag: Pilip Vaitsiakhovich– Freddy Winsth (46), Victor Eriksson, Francis de Vries, Felix Wennergrund– Johan Lassagård (55), Erick Brendon, Addussalam Magashy (75)–Joel Stevens (55), Aldin Basic, Michael Kargbo (55).

Avbytare: Kevin Karlsson Simola (46), Benjamin Lindblad (55), Benjamin Hajdari (55), Edvin Becirovic (55), David Danielsson (75), Isse Ismail,  Filip Eriksson (mv).

Domare: Adi Aganovic, Kristianstad.

Text: Sölve Andersson