Fotboll

IFK-tränaren gick bakom ryggen på sin förening

Fotboll Förbannade men framför allt besvikna.

IFK Värnamos sportchef Thomas Lundqvist och föreningens ordförande Kaj Larsson menar på att det handlar om ett kontraktsbrott som tränare Järdler och Östers IF nu håller på att genomföra.

Så reagerar ledningen för IFK Värnamo efter Östers försök att värva tränaren Cristian Järdler mitt under pågående säsong. Det och en hel del annat framkom i dag när IFK Värnamo bjudit in till en presskonferens i klubbhuset IFK-Gården.
Klubbens ordförande Kaj Larsson och föreningens sportchef  Thomas Lundqvist var sammanbitna när de höll i den 15 minuter långa presskonferensen. Duon svarade på några frågor i samband med presskonferensen  men ville inte ge några intervjuer i efterhand.

Bland annat såframkom det att IFK Värnamo redan i eftermiddag ska träffa representanter från Östers IF. Mötet kommer att hållas i IFK:s klubbhus.

– Vi hoppas det kommer folk som har mandat att besluta något, sa Thomas Lundqvist om det kommande mötet.

Duon berättade att Christian Järdler den 14 september träffat sportchefen för IFK Värnamo och då berättat att han ville byta klubb.

Dock utan att nämna vilken ny klubb som är aktuell. Ledningen för IFK Värnamo trodde då att det handlade om att Järdler skulle bli tränare i ett allsvenskt lag.
Därför blev bestörtningen stor när det sedan avslöjade att det var hos Öster som Järdler  var aktuell som ny tränare.

– Det har varit mycket prat om moral och etik inom fotbollen, bland annat från Östers sportchef Matias Concha, sa Lundqvist och menade på att Östers agerande i detta sammanhang visade stor brist på både etik och moral.
– Östers agerande strider mot kutymen, man brukar fråga föreningen först innan man börjar förhandla om en tränarövergång, sa Larsson.

IFK Värnamo har också fått ett erbjudande om 100 000 kronor som en  goodwill gest från Öster. Ett erbjudande som IFK Värnamo tolkade som ett skambud.
– Erbjudandet är så dåligt att vi inte ens vill diskutera det, sa, Thomas Lundqvist.
Att Järdler för det första har ett gällande kontrakt och att övergången diskuterats bakom ryggen på IFK Värnamo under pågående seriespel är ytterligare faktorer som försämrar relationen till Öster.
Föreningen har nu kontaktat fyra olika advokater. Samtliga dessa har tittat på ärendet och konstaterat att Östers och Järdlers agerande är att betrakta som kontraktsbrott.

IFK Värnamo var under presskonferensen tydliga med att de inte har för avsikt att bryta kontraktet med sin tränare. Järdler kommer fortsätta att leda och ta ut laget vid säsongens sista fyra matcherna.

Återstår att se om det kommer till någon lösning efter mötet i eftermiddag.

Taggar