Fotboll

Jonas tror på sitt IFK

Fotboll I en öppenhjärtig intervju berättar Jonas Thern om varför han går in som huvudtränare för IFK Värnamo.

Jonas Thern blir huvudtränare för IFK-herrarna. Arkivbild

– Det kanske inte var tanken först men när jag funderade mer och mer kändes det som ett bra val, som dock blev klart först i går, säger Jonas Thern som alltså blir huvudtränare efter Roar Hansen i moderklubben som åkt ned i division 1 efter många års spel i Superettan.
När det stod klart att IFK-tränaren Roar Hansen valde att bryta sitt kontrakt samtidigt som det fanns lite samma tankar inom IFK-leden, stärktes Jonas tankar om att fortsätta i IFK när man stod utan huvudtränare. Det blev en ömsesidig lösning.

– Jag var lite bollplank från början av förra säsongen för att tillsammans med Roar tränar laget efter våromgången, säger Jonas.

Jonas formligen älskar att träna ungdomar och även om han inte kommer att ansvara på samma sätt som hittills för ungdomsakademin och övrig ungdomsverksamhet kommer han att ha visst engagemang:
– Jag kan ju inte medverka aktivt på samma sätt som tidigare men vi har en gemensam organisation och synsätt från 17-årslaget och uppåt. Det känns väldigt bra och det ska vi fortsätta med.

Samtidigt noterar han om ungdomssidan i A-laget:
– Det har inte varit lika många som gått in i A-laget de senaste 5–6 åren, men jag både tror och hoppas att det bli fler nu. Vi har många juniorer som går in i truppen och del av dem har också gått ur junioråldern, noterar Jonas.

• Ska då IFK lyckas ta steget upp i Superettan direkt?
– Det är svårt att säga men vårt mål är givet att vara ett topplag. Vi ska komplettera laget och sportgruppen jobbar på det.

• Hur stor är truppen i dag?
– Vi har två utespelare och två målvakter. Vi behöver nog ha en trupp på 18–20 utespelare plus två målvakter. Jag ser gärna att vi får några etablerade killar som kan gå direkt in i startelvan

• Hur är förutsättningarna i övrigt?
– IFK förlorar 4–5 miljoner i intäkter men de flesta sponsorerna verkar fortsätta närmast som tidigare så det ser ganska bra ut.

• Hur blir det med cupspelet?
– Tre matcher och nio poäng. Det är givetvis målet även om vi möter bra lag.

• Hur ska det gå mot IFK Norrköping där din egen son Simon spelar:
– Jag har följt IFK Norrköping väldigt väl genom att Simon spelat där och jag lovar Simon att de kommer att få det tufft mot oss.

• Hur blir det att jobba tillsammans med Tony Johansson som assisterande tränare?
– Mycket bra. Han har ju varit med i IFK i många år. Vi har bra ledarbesättning i alla lagen.

• När börjar ni träningen?
– Det blir på måndag eftermiddag på Ljusseveka konstgräs.

• Medverkar några provspelare?
– Ja, kanske 3–4. Jag är inte riktigt säker på hur många.

• Till sist, lyckat till med IFK Värnamo 2019.
– Tack.

Tomas Lundqvist, Jonas Thern och Kaj Larsson. Arkivbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *