Fotboll

Kärda avgjorde i sista sparken

Fotboll Första division 4-matchen någonsin på Sträntevallen slutade – till slut – i hemmavinst. Kärda IF slog Värnamo Södra och avgjorde på övertid.

[30/30]

Det skrevs alltså historia i Kärda då KIF äntligen kunde spela på Sträntevallen. De tre första matcherna har ju på grund av planarbete lirats på bortaplan. Där har nykomlingen erövrat fyra poäng.

Lika många hade dagens gäster Värnamo Södra FF, men definitivt kom Södra till Kärda som favorit.

Direkt ska noteras att det inför cirka 200 åskådare inte bjöds någon kanonmatch, men vad kunde man begära. För KIF var det stort att möta V-Södra i kamp om poäng

Och, det började alldeles lysande. Redan i andra spelminuten fick Kärda en hörna. Ari Redes slog bollen utmed marken, närmaste KIF-spelaren hoppade över bollen och vem stod inte och lurade där bakom?

Jo, Dennis Andersson – förstås. Kärdas måltjuv sköt och bollen träffade någon på vägen och ställde Södramålvakten Amer Al Muschref chanslös. Därmed 1–0 eter två minuter.

Men, ledningen blev kortvarig. I sjätte minuten sköt Dino Okic en frispark i kryssklykan. Två minuter senare låg V-Södra i nytt anfall, KIF misslyckades att rensa och Dino Okic sköt 1–1.

Jätteläge att ge Kärda ledningen hade Martin Carlsson i minut 21. Plötsligt fick han bollen fem-sex meter från mållinjen och drog till direkt, men Södrakeepern stod rätt placerad och räddade.

På rätt plats fanns Dino Okic åter i 37:e minuten och omarkerad slog han enkelt in 1–2, som blev paussiffror.

Händelselöst

Andra halvlek var länge en händelsefattig historia. Ungefär som en ”avslagen pilsner”. Eller utslagen, som grannen på åskådarbänken uttryckte det.

Det blev några gula kort, men inte mycket till spel och än mindre chanser. Ingen hade räknat med mål då Kärda fick frispark cirka 40 meter från Södras mål. Men, KIF:s lagkapten Victor Eriksson steg fram och lyrade i väg bollen som seglade över Södras målvakt rakt in i nätmaskorna.

Plötsligt var det 2–2 och match igen. V-Södra såg annars ut att ha bra kontroll. Målet fick förstås gästerna att ”vakna till”. De röda flyttade upp spelet, KIF backade hem och slog undan. Anders Luu hade ett bra avslut, men KIF:s målvakt Rickard Karlsson klev upp och tippade bollen över ribban.

Matchen gick in på tilläggstid då inhopparen Daniel Haj Mousa passade vidare till Dennis Andersson på vänstersidan. Andersson hade inte mycket att göra.

– Han sköt och placerade säkert bollen, myste Kärdas tränare Jon Liljemark, sedan slutsignalen gått och hemmalirarna tackat sin publik.

Sensationen – eller knallen – var ett faktum. Lilla Kärda hade besegrat Värnamo Södra.

Kärda såg annars ut att vara nöjda med 2–2.

• Eller?

– Inte i omklädningsrummet. Där pratade vi bara om tre poäng, avslöjar Liljemark.

• Och, han var förstås nöjd:

– Två inhoppare kom in och bidrog till segern. Vi ber inte om ursäkt att vi vann, lovar Jon, som ansåg:

– 2–2 hade varit ett tråkigt resultat, men det kunde slutat hur som helst.

För Värnamo Södra var det ett nederlag som lär svida ett tag.

– En tung förlust, i sista sparken, suckade gästernas tränare Jonas Liljeqvist, och konstaterade:

– I ärlighetens namn skapade vi inte mycket utan det var ängsligt.

Lite individuella rosor kan vi kosta på oss. I Kärda går blommorna till Johannes Eriksson, Victor Eriksson och Dennis Andersson och tre namn i V-Södra blir det också, Hugo Bergman, Dino Okic och Samuel Karlsson.

Matchfakta

Kärda–Värnamo Södra

3–2 (1–2)

Mål: 1–0 (2) Dennis Andersson (Ari Redes), 1–1 (8) Dino Okic, 1–2 (37) Dino Okic, 2–2 (68) Victor Eriksson, frispark, 3–2 (90+2) Dennis Andersson.

Avslut på mål: 7–7 (3–5).

Avslut totalt: 10–13 (3–8).

Hörnor: 5–7 (1–4).

Varningar: Ari Redes, K (48), Mikael Salén, V (67), Anders Luu, V (901).

Domare: Toni Galic, Jönköping.

Publik: cirka 200.

Text: Sölve Andersson