Fotboll

Serietvåan gästar IFK

Fotboll IFK Värnamo spelar i dag sin 19:e match i superettan och en riktigt tuff uppgift väntar på Finnvedsvallen. Gästande lag är Dalkurds FF från Borlänge.

Dalalaget var nykomling i superettan i fjol och etablerade sig direkt. Det understryks av att laget just nu är tvåa bakom Brommapojkarna och har sju poäng tillgodo på tredje lag, i nuläget Öster.

IFK hittas på tionde plats och det är synnerligen jämnt på nedre halvan. Gefle och Frej, som mer eller mindre var uträknade, har vaknat till och vill tydligen inte ramla ur serien. Med 22 poäng är Värnamo en före Norrby, två före Varberg och tre före Åtvidaberg som ligger på kvalplats.

Så, det är som vanligt en viktig match och varje poäng är värdefull.

IFK gjorde ingen bra insats i onsdags i Falkenberg. Där var vissa spelare bra eller höll normal klass medan en del inte kom upp i rätt nivå.

Inför matchen i Falkenberg hade IFK valt att träna i stället för att vila.

• Vad har ni gjort sedan i onsdags?

– Vi tränade som vanligt i torsdags och gick igenom Falkenbergsmatchen. Sedan vilade vi i fredags vilket behövdes och i går körde vi ett pass på 75 minuter, berättar tränaren Christian Järdler.

Några krav på att IFK ska besegra Dalkurd i dag kan inte ställas. Dalalaget är riktigt bra, vilket resultaten också understrukit.

• Ska ni agera defensivt mot dem?

– Tror inte det är bra att ge dem initiativet och det passar heller inte oss. Vi vill framåt och störa dem så mycket som möjligt.

Uppe i Borlänge i våras ledde IFK med 1–0 i paus, men föll till slut med 1–3.

– Då orkade vi inte stå emot eftersom vi sprungit oerhört mycket i första halvlek. De är också extremt bra hemma på sitt konstgräs.

Förra året vann IFK på Finnvedsvallen med 1–0 och spelade sedan 0–0 på Domnarvsvallen. Så, omöjligt är det inte att lugga Dalkurd på poäng. Det visade Degerfors för en tid sedan och senast mot Frej fick ”masarna” slita för att vinna med 3–2.

Värnamo kommer till spel utan Simon Nilsson. Han fick gult kort i Falkenberg, sitt sjätte totalt, och är alltså avstängd.

• Vem ersätter?

– Otto Eriksson är kurant igen och går in i truppen och Albin Seger tar Simons plats från start, avslöjar Christian.

Sedan får vi se om brassen Paulo Marcelo får ny chans från start, om Gentrit Citaku får spela hela matchen eller om Melvin Frithzell och Petar Petrovic är med i startelvan.

 

Fakta inför matchen

Lagens tabellplaceringar: 2) Dalkurd, 39 poäng (39–13), 10) IFK, 22 (28–26).

Senaste mötet: 17 mag, D–V 3–1.

Tidigare möten: 2016: V-D 1–0, D–V 0–0, 2013 (kval till S1): D–V 1–0, V–D 5–1.

IFK:s fem senaste: Falkenberg (b) 0–2, Gefle (h) 2–2, Trelleborg (b) 1–2, Syrianska (b) 5–1, Helsingborg (h) 1–1.

Dalkurds fem senaste: Frej (h) 3–2, Åtvidaberg (b) 4–1, Degerfors (h) 1–1, Frej (b) 3–0, Norrby (h) 4–1.

Skytteligan: IFK: Pär Cederqvist 7, Melvin Frithzell 7, Simon Nilsson 4. Dalkurd: Richard Yarsuvat 13, Ammar Ahmed 6, Ahmed Anad 6.

Passningsligan: IFK: Petar Petrovic 6, Pär Cederqvist 3, Simon Nilsson 3. Dalkurd: Resan Amin 4, Rawez Lawan 4, Heradi Rashidi 4.

Målvaktsligan: IFK: Tobias Andersson 73% (26 insläppta/71 räddningar, 4 nollor). Dalkurd: Frank Pettersson 75% (13/40, 9).

IFK:s varningsliga: Simon Nilsson 6 (avstängd i dag), Fredrik Lundgren 4, Pär Cederqvist 2, Gentrit Citaku 2, Tyler Lissette 2, Victor Nilsson 2, Petar Petrovic 2, Liridon Silka 2.

Domare: Per Melin, Kävlinge (har dömt IFK i 19 matcher i S1 där IFK vunnit 7, spelat oavgjort i 7 och förlorat 5).

Taggar