Fotboll

Sjunde gången gillt, IFK?

Fotboll IFK Värnamo tar i eftermiddag emot Falkenbergs FF på Finnvedsvallen. IFK gör det med två raka vinster, men historiskt mot FFF är läsningen mindre rolig.

Dagens drabbning i superettan har alla möjligheter att bli spännande och dramatisk. Utgångsläget är jämnast tänkbara, båda lagen har 16 poäng och de har också samma målskillnad (+1).

– Det blir tufft och intressant. Vi har ju två raka och det gäller att hantera det på rätt sätt. Sedan har det ju inte gått så bra för IFK mot Falkenberg, men det är en annan sak, säger IFK-tränaren Christian Järdler.

Och, mindre lustig. Under åren 2011–2013 möttes lagen sex gånger. Falkenberg vann alla sex matcherna. Med totalt 18–5.

– Det är ju inte bra, men det var väl som mot Degerfors, fast inte så illa. Det får vi ändra på, tycker Järdler.

Falkenberg hade det lite trögt i serieupptakten, men har gått bra på sistone frånsett att det senast blev smisk i Täby mot Frej. Innan tog FFF en poäng mot Helsingborg, vann derbyt mot Varberg och slog Dalkurd.

• Har du sett Falkenberg live under våren?

– Två gånger plus att vi möttes i cupen.

Då blev det 1–1 sedan FFF kvitterat på straff.

• Då var du inte speciellt imponerad av dem?

– Nej, då var vi bättre, men sedan dess har de värvat in tre spelare.

Falkenberg är intressant av en annan orsak. I målet finns Hampus Nilsson, som var i IFK för några år sedan, och Tobias Englund, som ju i alla år lirat i IFK men nu finns i hallandsklubben.

IFK har alltså två raka, 2–0 mot Frej och så 2–1 i Växjö i söndags mot Öster. Segrar som glatt och där vi fått se takter i stil med den makalösa serieinledningen då det blev tre segrar i de fyra första matcherna.

Mot Öster var Simon Nilsson strålande i första halvlek, men blev då skadad (ljumske) och byttes ut tidigt i andra halvlek.

– Vi tog av honom i tid. Han vilade några dagar, men har tränat torsdag och fredag och är fit for fight, meddelar Christian.

Däremot saknas Petar Petrovic fortfarande. Det blir tredje matchen han missar.

• Förbättras han?

– Ja, och han har tränat de senaste dagarna, men ryggen får man vara försiktig med och vi tar inga risker.

En ny bekantskap på Finnvedsvallen i superettan får vi också stifta bekantskap med. Domare är Mirza Kazic, från Malmö, som inte dömt IFK i näst högsta serien.

– Jag känner inte till honom, men det blir nog bra. Tycker inte vi haft några problem med domarna frånsett att vi skulle haft två straffar mot BP.

Straffar är IFK inte bortskämda med. Bara en har laget fått och det var i premiären mot Åtvidaberg, och den ”satte” Pär Cederqvist.

Då väntar vi bara på avspark och för att se om det blir sjunde gången gillt mot Falkenberg.

 

Fakta inför matchen

Lagens tabellplaceringar: 8) FFF, 16 (20–19), 9) IFK, 16 (18–17).

Tidigare möten (IFK:s siffror först): 2011: 0–2 (h), 0–4 (b), 0212: 2–3 (b), 3–4 (h), 2013: 0–1 (h), 0–4 (b). Totalt: IFK-FFF 5–18.

IFK:s fem senaste: Öster (b) 2–1, Frej Täby (h) 2–0, Örgryte (b) 0–2, Norrby (h) 1–2, Dalkurd (b) 1–3.

FFF:s fem senaste: Frej Täby (b) 0–2, Helsingborg (h) 1–1, Varberg (b) 5–3, Dalkurd (h) 2–0, Örgryte (b) 1–2.

Skytteligan: IFK: Pär Cederqvist 5, Melvin Frithzell 5, Petar Petrovic 3. FFF: Christoffer Carlsson 3, Tobias Englund 3, Viktor Götesson 3, Erik Pärsson 3.

Passningsligan: IFK: Petar Petrovic 4, Simon Nilsson 2. Falkenberg: Johannes Vall 4, Erik Pärsson 3.

Målvaktsligan: IFK: Tobias Andersson 75% (17 insläppta/50 räddningar, 4 nollor). FFF: Hampus Nilsson 65% (19/35, 1).

Varningsligan: IFK: Simon Nilsson 5, Tyler Lissette 2, Fredrik Lundgren 2. FFF: Dominic Chatto 4, Enock Kwakwa 3, Tibor Joza 2, Erik Pärsson 2, David Svensson 2, Mammut Özen 2.

Domare: Mirza Kazic, Malmö, som aldrig dömt IFK i någon S1-match.

Taggar

Dela