Viktor Claesson blev matchvinnare – Ukraina i åttondel

Fotboll Värnamosonen Viktor Claesson svarade för avgörande 3–2 mot Polen.

Det här blir en match att minnas och kanske berätta för barnbarnen: Dramatik på högsta nivån.

Efter den utmärkta starten med ledningsmål i andra minuten genom Emil Forsberg fortsatte Sverige att spela bra. Sedan plötsligt tappade man allt och polackerna dominerade stort: En ribbträff blev sekunder efter en ny ribbträff. Där hade Sverige verkligen änglavakt.

Efter 59 minuter gjorde Emil Forsberg 2–0 men blott två minuter senare reducerade giganten Robert Lewandovski, världsspelaren som närmast ensam fick in Polen i matchen.

Efter 78 minuter blev Viktor Claesson inbytt men till en början var han lite anonym. Det kan man inte säga om Lewandovski som helt frispelad fick tid på sig för att slå in kvitteringsbollen. Det var i minut 84.

För Polen räckte inte 2–2 för avancemang. Man satsade framåt men blottade sig bakåt och 3.47 in på tilläggstiden gjorde Viktor Claesson säkert 3–2. Fler målchanser hann det lite bli eftersom det totalt bara var fem minuters tilläggstid.

Med detta är Sverige gruppsegrare med Spanien som tvåa. Trean Slovakien och fyran Polen har spelat färdigt.

– Skönt lite lättare motstånd nu, sa Viktor Claesson i TV 4 efter matchen.

Sverige spelar nu åttondelsfinal i Glasgow i Skottland på tisdag den 29 juni. Motståndare blir Ukraina. (uppdaterat)