Fotboll

Vilken placering landar IFK på?

Fotboll Så är det dags för sista omgången i superettan och IFK Värnamo går till avspark utan någon press på sig. Frågan är vilken slutplacering laget får.

Örgryte IS är sista uppgiften för IFK Värnamo hemma på Finnvedsvallen. Oavsett hur det går kan konstateras att IFK gjort sin bästa säsong i landets näst högsta serie.

Laget har tagit fler poäng än tidigare, laget har vunnit fler matcher och nionde plats, som varit det bästa, blir också bättre den här gången. För första gången landar IFK på övre halvan.

– Vi blir sämst sexa, men det skulle vara roligt att komma femma, säger tränaren Christian Järdler, som coachar gänget för sista gången.

IFK kan faktiskt bli fyra om allt går deras väg. Så blir det om IFK slår ÖIS, om Falkenberg inte vinner och om Helsingborg och Öster spelar oavgjort i sitt inbördes möte.

– Att Falkenberg ska förlora mot Frej tror jag inte, men att HIF och Öster kryssar är inte alls omöjligt, spekulerar Järdler.

Det har han helt rätt i, ty Helsingborg är tillsammans med Falkenberg seriens kryssgladaste lag. Dussinet matcher har dessa spelat oavgjort och Öster har gjort det nio gånger.

Det har snackats och vi har skrivit att IFK inte vunnit tre matcher i rad tidigare. I och med vinsten i iskalla Borås i måndags hade IFK tre vinster.

– Men, både du och jag hade fel. De hade vunnit fyra raka tidigare så nu får vi försöka tangera det rekordet, klargör Christian.

Då gäller att få Örgryte på fall, vilket inte bör bli så enkelt. Göteborgarna kan behöva poäng då de är ett av fem lag som riskerar att tvingas kvala för existensen.

– ÖIS måste ha mycket otur om de ska komma under kvalstrecket.

På kvalplatsen finns Norrby med 34 poäng. De har GAIS före sig på samma poäng och två poäng före är Örgryte, Gefle och Varberg.

• Vilket lag får kvala?

– Jag tippar GAIS. De möter Varberg, som nog fixar en poäng, och Norrby vinner borta mot Åtvidaberg.

IFK körde fredagens träningspass på konstgräs.

– Så blev det eftersom gräset var för blött.

• Är alla i truppen friska och tillgängliga?

– Nej, vi har lite sjukdomar. Gentrit Citaku och Otto Eriksson är sjuka och är inte med, PC (Pär Cederqvist) har varit sjuk, men tränade i dag och Petar (Petrovic) fick en smäll på en fot. Men, jag hoppas och tror båda kan spela.

Enda förändringen i truppen är att Citaku utgår och han ersätts av Adebayo Adenilua.

• Blir det samma startelva som mot Norrby?

– Enda platsen som är öppen är vem som ska starta bredvid PC. Det står mellan tre namn.

Trion är Egawa Masanobu, Paulo Marcelo och Melvin Frithzell.

• Är säsongen helt slut efter lördagens match?

– Nej, vi tränar måndag och tisdag, berättar Christian Järdler.

Fakta inför matchen

Lagens tabellplaceringar: 7) IFK, 44 poäng (51–43), 11) ÖIS, 36 (28–43).

IFK:s fem senaste: Norrby (b) 3–2, Syrianska (h) 6–1, Helsingborg (b) 2–1, Frej (b) 0–5, GAIS (h) 2–0.

ÖIS fem senaste: Helsingborg (h) 0–3, Varberg (b) 0–0. Gefle (h) 1–1, Öster (b) 1–1, Trelleborg (h) 2–0.

Senaste mötet: 25 maj, ÖIS–IFK 2–0.

Tidigare möten (IFK:s siffror först): 2013: 1–1 (b), 0–0 (h), 4–2 (h), 2–2 (b).

Skytteligan: IFK: Pär Cederqvist 12 (delad trea i serien), Melvin Frithzell 9, Oscar Johansson 8. ÖIS: Daniel Sliper 5, William Atashkadeh 5, Daniel Paulson 4.

Passningsligan: IFK: Petar Petrovic 12 (etta i serien), Pär Cederqvist 5, Simon Nilsson 4. ÖIS: Daniel Paulson 4, Hakeem Araba 3, Emil Skogh 3.

Målvaktsligan: IFK: Tobias Andersson 74% (43 insläppta/122 räddningar, 5 nollor). ÖIS: Stojan Lukic 70% (43/99, 8).

Avstängd denna match: Hannes Sahlin, ÖIS.

Domare: Granit Maqedonci, Göteborg (har dömt IFK tre gånger i superettan, alla i år, och IFK har vunnit en och förlorat två).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *