Vilken seger och vilket segermål

Fotboll IFK Värnamo var illa mot Gefle IF, men då byttes sydafrikanen Sameegh Doutie in och två minuter senare blev han matchvinnare. 3–2 till IFK som passerade J-Södra i tabellen.

IFK – vinnare på Finnvedsvallen  [16/16]

Kvällens bottenmöte på Finnvedsvallen blev en synnerligen dramatisk tillställning. IFK ägde länge matchen, men bjöd in Gefle med två ganska billiga mål. Efter 2–2-målet tog Gefle över och pressade hårt och IFK:s försvarsspel såg då darrigt ut.

När det som bäst behövdes fick IFK åter grepp om matchen. Sameegh Doutie byttes in i 82:a minuten då 2–1-målskytten Rasmus Wiedesheim-Paul fick kliva av. Strax efter det hade IFK frispark från högersidan. Freddy Winst slog frisparken och man såg från långt håll att bollen skulle kunna landa hos Doutie. Så blev det och Doutie nickade in 3–2.

Han blev så glad, så glad och bjöd på två kullerbyttor av absolut bästa klass.

Samme Sameegh Doutie var inte långt från att göra 4–2 då han skulle lobba bollen. Men, samtidigt blev han vält av utrusande GIF-målvakten August Strömberg – som då belönades med rött kort.

Matchen var avgjord och nu ska oerhört mycket till för att IFK ska ramla ur superettan då 30:e omgången är färdigspelad. IFK har åtta poäng mer än Landskrona och Gefle och det är nio poäng att spela om.

IFK tog sig genom kvällens seger också förbi Jönköping Södra och att Frej vann i Varberg var kanske det bästa. IFK ska upp till Täby för att möta Frej i slutomgången.

Roar Hansen, IFK:s tränare, var förstås ett solsken på presskonferensen.

– Jag är oerhört glad, för spelarna, för alla ledare, för hela Värnamo, sa Hansen.

Han återgav matchen så här:

– Bra start och ledningsmål (1–0 i fjärde minuten). Sedan släppte vi initiativet och Gefle växte. De gjorde 1–1 väldigt enkelt. Sedan gjorde ju Ramus ett fantastiskt mål så i halvtid kändes det bra.

• Och, andra halvlek?

– Hyfsad start, men så kom 2–2 och då såg vi ut, jag ska inte säga som förlorare, men det kunde gått illa. Tiden går, vi gör ett par byten och så får vi frisparken. Gefle känner ju inte till Sameegh som spelat väldigt lite, men han gör 3–2.

• Vad tänkte du då?

– Nu får vi minst oavgjort, skrattade Roar.

Det blev seger och stärkt position i tabellen där jakten går vidare på att också undvika kval. Men, IFK har nu två tuffa matcher, Falkenberg borta och Helsingborg hemma innan avslutning borta mot Frej.

I backlinjen fick Nethino gå ut efter skada.